Chrysler Sebring 2.7 LX – elérhető luxus

Bevált szokás az autógyártóknál, hogy egy-egy újdonságukat valamelyik versenypályáról nevezik el. Ezt a gyakorlatot követte a Chrysler is, amikor legújabb modelljének a Sebring nevet adta.

„Lefektetett” szélvédő, hatalmas hűtőrács... Bevált szokás az autógyártóknál, hogy egy-egy újdonságukat valamelyik versenypályáról nevezik el. Ezt a gyakorlatot követte a Chrysler is, amikor legújabb modelljének a Sebring nevet adta. A Neon és a 300M között tehát tavaly óta a Stratus helyett új név fémjelzi a Chrysler kínálatát; a Sebring egyébként a Mercedes E-osztály, a BMW 5-ös sorozat, az Audi A6 vagy a Peugeot 607-es pozícióit támadja az európai piacon. A kocsi egyelőre csak a gazdagabb (LX) komfortfokozatban és az erősebbik (2,7 literes, V6-os) benzinmotorral kapható; mi is ebben a változatban kaptuk meg tesztelésre a Mercedes és a Chrysler márka közös szlovákiai importőrétől.

A Sebring igazi amerikai autó, tehát monumentális és impozáns. Hogy mégsem lokomotívnak néz ki, azt mindenekelőtt elegáns vonalvezetésének köszönheti. Az elülső szélvédőt például extrém módon megdöntötték, a hatalmas hűtőrács is jellegzetesen amerikai stíluselem. Hátul a csomagtartófedél ívelt pereme, illetve a szép rajzú lámpatestek közötti homorú maszk jelenti a legfőbb esztétikai értéket, amit a legkisebb mértékben sem csorbít a meszszire kifutó masszív lökhárító. A 12 küllős, krómozott keréktárcsák 36 296 koronát tettek rá a kocsi alapárára, feláras kellékként ugyanis ennyiért rendelhetők meg.

A műszerfal közepén, fentről lefelé: információs kijelző, klímaberendezés, kazettás és CD-lejátszóval kombinált rádió, CD-tárA szerző felvételei Nyilván nem meglepő, ha egy közel öt méter hosszú autóban a szűkösség ismeretlen fogalom. A belső teret az erősen csapott szélvédők optikailag is tágítják, szinte egyterűben érezzük magunkat. A bőrülések amerikai módon kényelmesek (elöl fűthetők is), kisebb rakodóhelyből és kólásdoboz-tartóból rengeteg van, légzsákok tömkelege (összesen 6 darab) vesz körül bennünket, elöl pedig nagyon szép, fehér számlapokból álló műszeregység vonzza a tekintetünket. A kezelőszerveket „európai módon” telepítették, vagyis mindent az ismert helyen találunk; kivételt csak a belső világítás kapcsolója jelent, amely közös a műszerfal megvilágításának szabályozójával. A szereltség nagyjából a D-kategória átlaga, de hozzá kell tennünk, hogy a klímaberendezés kézi vezérlésű, az ABS-hez nem lehet menetstabilizátort (ESP) rendelni, az európai és amerikai mértékegységekkel dolgozó fedélzeti számítógép pedig viszonylag keveset tud. Van viszont – a már említetteken kívül – az ajtókat és a csomagtartót egyaránt nyitó/záró távirányítású központi zár, progresszíven működő kormányrásegítő, kazettás és CD-lejátszót, sőt CD-tárat is tartalmazó hathangszórós audioberendezés, Tempomat, minden irányban elektromosan állítható vezetőülés, állítható magasságú volán, elülső ködlámpák, reflektormosók és alufelnik már alapszereltségben is. Felső kategóriás amerikai autóról lévén szó természetesen a faberakás sem hiányzik.

A Sebring erősebbik motorja a nagyobb testvér 300M-től származik. A Chrysler jelenlegi legkorszerűbb erőforrásáról van szó, amely igen kultiváltan jár, és már viszonylag alacsony fordulatszámon is hatalmas húzóerőt produkál. Hab a tortán, hogy úgy percenként 3500 motorfordulat fölött valósággal zenélni kezd, legalábbis az autóbarátok fülének. Ami pedig a fogyasztását illeti, az amerikai autókról szóló rémtörténetek már réges-régen nem felelnek meg a valóságnak: a Sebring hathengerese sem szomjasabb, mint az európai vagy japán gyártók ebbe a teljesítménykategóriába tartozó motorjai.

Az a legkevésbé sem lepett meg bennünket, hogy a kocsiban automata váltót találtunk. Az viszont már igen, hogy ez a váltó milyen precízen és főleg gyorsan dolgozik. Vitathatatlanul lepipálja egy átlagos gépkocsivezető által produkált kézi váltás fürgeségét, az úgynevezett kick-down rendszeréről nem is beszélve: hirtelen gázadáskor ugyanis rendkívül rövid idő alatt akár két fokozatot is visszavált. Szoros előzéseknél, vagy más vészhelyzetből való meneküléskor ez felbecsülhetetlen segítség. A négy fokozatot a motor brutális erejéhez méretezték; az áttételi arány már a harmadikban 1:1, a negyedikben pedig mindössze 0,689! S ha valaki mindenáron sportosan akar autózni a hatalmas limuzinnal, magyarán maga szeretné eldönteni, mikor vált és mikor nem, ennek az égvilágon semmi akadálya nincs. A Sebring váltója ugyanis AutoStick rendszerű, tehát kézi kapcsolású szekvenciális váltóként is működik. A vezető ilyenkor egyszerűen a sebességváltó kar jobbra vagy balra történő „pöccintésével” vált felfelé vagy lefelé, éspedig akkor, amikor akar. Mindezt akár teljes gázadás mellett is megteheti (természetesen a felfelé váltásról van szó), de ilyenkor a kapcsolás annál érezhetőbben fogja vissza a kocsit, minél magasabb a fordulatszám és intenzívebb a gyorsulás. A kísérletezgetésnek nagyjából a 7000-es fordulatszám környékén vet véget az elektronikus leszabályozó: ilyenkor azonban már – főleg második vagy harmadik fokozatban – úgy érezzük, hogy a 203 lóerős motor képes lenne ízekre szedni az autót.

Nagy méretei ellenére a Chrysler Sebring elsőkerék-meghajtású, de az elöl súlyos karosszéria kellő tapadást biztosít a kerekek számára. A kocsi rugózása már nem annyira lágy, mint a régi amerikai limuzinoké, de még mindig ezekhez áll közelebb, mint az európai társakhoz. A stabilitással ennek ellenére a legkisebb gondunk sem volt, sőt kiemelkedően jónak találtuk. Csak a valóban sportosan vett kanyarokban tapasztaltunk némi alulkormányozottságot, de korrekciós kormánymozdulatokra ilyenkor sem volt szükség, és a kocsiszekrény megdőlése is gyakorlatilag észlelhetetlen volt. A hatalmas motor erejét pedig kimondottan élvezni lehetett: kétszáz lóerő fölött már egyszerűen más a világ...

A Chrysler Sebring 2.7 LX egzotikus választási lehetőséget jelent a felső középkategóriás limuzinok között. Mivel a márkának Szlovákiában hivatalos forgalmazója működik, nem kell tartani olyasmiktől, mint az egyénileg becipelt amerikai cirkálók esetében: itt a szerviz és az alkatrész-ellátás teljes mértékben biztosított, bár a hálózat nem olyan sűrű, mint a „befutottabb” márkáké. Maga az autó viszont a márkanévhez, a paramétereihez, és főleg a konkurenciához képest kimondottan olcsó: kivétel nélkül mindenki, akit szúrópróbaszerűen megkérdeztünk, a valós ár másfél-kétszeresét tippelte... Vas Gyula

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?