Agro

Miért alkalmazzuk a Galleko® készítményeket?

Itt az év eleje, és az új szezon kezdetén még senki nem sejti, milyen évet zár majd az idén. De vizsgáljuk meg, milyen volt a tavalyi év, és hogy mit tehetünk a negatív hatások kiküszöbölése érdekében?
Czigler Mónika

2020. január 29. 14:45

galleko

Tavaly az enyhe tél és a kevés csapadék nagyon negatívan befolyásolta a tavaszi vetéseket. Ehhez jöttek még a vadkárok. A rég várt csapadék csak májusban érkezett meg, ezzel pedig felvillant a remény a jó termésre. A szép reményeket azonban eloszlatták a meleg és száraz hónapok. Az ősz megint meleg, és időnként csapadékos volt. Az említett tényezők jelentősen befolyásolták a végeredményt szinte minden termény esetében.

Minden termelőnek megvan a maga évente alkalmazott technológiája, amelyek segítségével megpróbálja kiküszöbölni a negatív tényezőket. Ezek közé egyre gyakrabban beiktatják a segédanyagokat is. Hatékony megoldást kínál ezen a téren a Galleko® is. Alkalmazható a károsodott növényekre regeneráció céljából, ugyanúgy, mint a minőségi növényzetre a végeredmény javítása érdekében. A Galleko alap-alkotórészei a szerves anyagok, aminosavak elegye, növényi hormonok és azok prekurzorai, stresszellenes anyagok, tengeri alga-kivonatok, makro- és mikroelemek vegyületei.

A szerves anyagok hozzájárulnak a gyökérrendszer fejlődéséhez, és elősegítik a hajszálgyökerek képzését. Ennek köszönhetően a kezelt növények jobban hozzáférnek a tápanyaghoz és a vízhez a kedvezőtlen körülmények közt is. A minőségi és jól működő gyökérzet az előfeltétele a jó termésnek. Az aminosavaknak a sejtfelépítésben van szerepük. Azok szintézise viszont a stresszhatások miatt korlátozott. Az egyenes adagolással biztosított a növekedés és a regeneráció. Emellett kiváló hordozó-anyagoknak minősülnek. Az auxinok és azok vegyületei a tápanyagot a növény éppen keletkező szerveibe szállítják. A kezdeti növekedési fázisban a gyökérendszer fejlődését serkentik, a későbbiekben a föld feletti részeket. A citokinineknek fontos szerepük van több vegetációs fázisnál. Segítik a sejtosztódást, jelen vannak a magvak csírázásánál, a gyökér fejlődésénél, de irányítják a levelek öregedését is. Inhibíciós hatásuk is van az auxinokkal szemben, és adagolásukkal a kezdeti fázisban elősegíthető az oldalhajtások képzése. A stresszhatás csökkentő elemek feladata segíteni az egyedeknek a negatív tényezők leküzdését (hideg, meleg, kevés és túlzott csapadék). Részlegesen ezt a funkciót töltik be a tengeri algák, amelyeket a Galleko készítmények tartalmaznak. Az algák olyan területről származnak, amelyekre jellemző a hosszú időintervallum az apály és a dagály között. Így sokáig ki vannak téve a stresszhatásoknak. A készítményekkel kezelt növényekre így átviszik az ellenállóképességet.

De nem szabad megfeledkeznünk a makro- és a mikroelemekről sem. Feladatuk nem az, hogy pótolják a tápanyagszükségletet a vegetáció egész ideje alatt, hanem az, hogy a pillanatnyi helyzetben kiegészítsék a tápanyag-hiányt. Ezzel növekszik és gyorsul a Galleko készítmények hatása. Alkalmazni lehet TM-ben is más vegyszerekkel (kivéve a gyomirtókat) és gyökéren kívüli tápanyagellátással. Mindegyik említett összetevő kombinálható az egyes készítményekben úgy, hogy biztosítva legyen a morforegulációs, stimulációs, és stressz-csökkentő hatás. Nem feledkezhetünk meg a magasfokú regeneráció-képességről sem, amelyet különösen értékelnek azok a gazdák, ahol a terményt erősen károsítják a vadak, a jégeső, vagy pl. a talajvizek. A Galleko technológia az egyes termények esetében több applikációból áll, amelyek logikusan kötődnek egymásra. A cél elérni a lehető legjobb gazdasági effektivitást.

De nézzük meg, hogyan működik ez a gyakorlatban az őszi veteményekben, elsősorban a repcében. Tavaly ősszel több termény is jól felkészülten várta a telet, tavasszal viszont már más volt a helyzet. A vadak jelentősen károsították a terményt. Ez volt a helyzet az egyik rimaszombati parcellán is, ahogy az az alábbi felvételen is látszik. 

galleko Őszi káposztarepce, Dalton, vadkár, fotó: 2019.2.28. (Rimaszombat)

 

Azért, hogy a növények mihamarább felépüljenek, a Galleko koreň és a Galleko univerzál (0,4 l/ha és 0,4 l/ha) kombinációját alkalmazták. Feladatuk a regeneráció idejének csökkentése, elősegíteni a gyökérzet megújulását és növekedését, serkenteni az oldalhajtások képzését. Az eredmény szemmel látható az alábbi felvételen.

galleko2

Őszi káposztarepce, Dalton, balra kontroll, jobbra Galleko, fotó 2019.7. 2. (Rimaszombati járás).

A parcellán, ahol a Galleko készítményt alkalmazták, 300 kg-al magasabb volt a hozam, mint azon a kontroll területen, ahol a Gallekot nem alkalmazták. A számokban kimutatható eredmény alátámasztotta a szemmel is látható különbségeket, amelyek a gyökérrendszerben, a hajtásban, és a becőkben is megfigyelhető volt.

És hogy mire képes az említett páros a nem károsodott területen a Nyitrai járásban? A kísérletek itt 40 hektáron zajlottak. Az eredmény a Gallekoval kezelt területeken 560 kg többlet-hozam (ES Cesario). A kísérlet érdekessége, hogy 17 nappal a kezelést követően a kontroll-terület már teljes virágzásban volt (a szárazság miatt), míg a Gallekoval kezelt terület még csak kezdett virágozni.

A Galleko technológiát a búzában az elmúlt szezonban kipróbálták az Agropodnik Košetice, a.s. vállalatnál (Pelhřimov, CSK). A vetőmag előkészítésénél a csávázás mellett alkalmazták a Galleko špeciál-t is. Ez a készítmény segíti a jobb begyökeresedést, és segíti leküzdeni a növénynek a kezdeti nehézségeket. A látható jelek mellett a kezelt növényzeten tapasztalható volt a minőségibb gyökérrendszer, az egyenletesebb kelés, a jobb és egyenletesebb bekötődés, amelynek hatása van a mellékhajtások számára is. Azonban nem csak a mellékhajtások kialakítása fontos, hanem az is, hogy azok meg legyenek tartva. Ezért alkalmazták itt tavasszal a Galleko univerzál-t. Célja a regenerációs folyamatok effektívvé tétele, erősíteni és segíteni a gyökérrendszer képzését, hogy a képes legyen eltartani a mellékhajtásokat. Nem feledkezhetünk el a stimulációs- és stressz-csökkentő hatásról sem.

Végezetül még a Galleko zmáčadlo készítményt is alkalmazták, amely feladata segíteni a szemek feltöltődését, a magasabb EMT kialakítását, és elősegíteni a minőség javítását (N – tartalom, fehérje, sikér). Az eredmény 580 kg-al magasabb hozam volt a negatív tényezők ellenére is (magas hőmérséklet, kevés csapadék a szezon elején s végén). Ahogy az alábbi felvétel is mutatja, a végső fázisban a kezelt növényzet esetében nagyobb volt a mellékhajtások száma, és jobb a gyökérrendszer.

 

galleko 3

Őszi búza, fajta: Manitou, balra kontroll, jobbra Galleko, Agropodnik Košetice, a.s. (Pelhřimov járás, CSK), fotó: 2019.7.11.

 

Az egyes Galleko készítmények úgy vannak összeállítva, hogy elősegítsék azokat a folyamatokat, amelyek épp végbe mennek a növényekben. Ezért a Galleko technológián belül minden applikációnak nagy jelentősége van. A kedvezőtlen és stressz-hatások nehezen jósolhatók meg előre. Ezért a készítmények stressz-csökkentő hatása a vegetáció elején nem kell, hogy kitartson az egész vegetáció folyamán. Ajánlott ezeket az anyagokat a fejlődés folyamán folyamatosan kiegészíteni.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy már a részleges alkalmazás is meghozza a gyümölcsét. Tavaly ez bebizonyosodott Josef Keprta termelőnél is (Louny járás, CSK). Az őszi búzánál a tavaszi regeneráció keretében a Galleko univerzál-t alkalmazta (0,8 l/ha). A hatás röviddel az alkalmazást követően megmutatkozott.

 

galleko 4

 Őszi búza, balra kontroll, jobbra Galleko, (Louny járás, CSK), fotó: 2019.5. 8.

Az egyedek, amelyek a Gallekoval voltak kezelve, szemmel láthatóan jobb kondícióban voltak. Jól látható volt a különbség a gyökérrendszert, a mellékhajtásokat, és az egyenletes fejlődést illetően. A hozam 400 kg-al több volt a kontrollal szemben.

A stimulációs készítmények mellett (ez nem csak a Gallekora vonatkozik) nem szabad megfeledkezni a kellő tápanyagellátásról sem. Nem kifizetődő stimulálni a növényzetet, amely sok kalászt, vagy becőt növeszt, ha aztán nincs tápanyag, amelyet fel tud venni. Ez a pár sor is azt a célt szolgálta, hogy bemutassuk a Galleko készítmények alkalmazásának jogosultságát csakúgy a növény „megmentése” esetében, mint a minőségi növényzet hozamának javításában. Ismételten bebizonyosodott, hogy úgy az egész technológia, mint a részleges Galleko technológia alkalmazásának nagy a jelentősége a termelés gazdaságossá tételében. Ehhez kívánunk a gazdáknak idén is sok sikert!

Szívesen meglátogatjuk önt személyesen is, további információ érdekében keressen a 0911 44 44 78-as mobilszámon, e-mailen: info@galleko.com, vagy keresse fel internetes oldalunkat: www.galleko.com.

Martin Šotík, Galleko®

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dunaszerdahely

Főszezon helyett kényszerpihenő

Čaputová

Čaputová elnöki kegyelemben részesítette a 20 éves Bako Dávidot

A NAKA „Köd” elnevezésű csoportja vizsgálja majd a begyűjtött mobiltelefonokat

Szabadlábra helyezése után azonnal őrizetbe vette a NAKA a Sátor-banda „sírásóját”

koronavírus

Egy nap alatt 210 új fertőzött és 11 áldozat Magyarországon

Boris Johnson

Johnson már nincs az intenzív osztályon

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.