Agro

A Galleko® a tavaszi árpában

A 2019-es tavaszi árpa azon növények közé tartozott, amelyek teljesítménye meghaladta a kezdeti várakozásokat. A termelők az előző évek tapasztalataiból kiindulva gyakran "biztonsági" megoldást választanak, és ősziként vetik az árpát.
Czigler Mónika

2021. április 30. 15:51

galleko

Az őszi árpához képest a tavaszi természeténél fogva hátrányos helyzetben van. A növények tömege összehasonlítható, de a tavaszi árpának a növekedésre sokkal kevesebb ideje van. A növények számára ez hatalmas megterhelést jelent, különösen a gyökérzetre és a tápanyagellátásra vonatkozóan. Ha ehhez hozzájön még a száraz és meleg tavaszi időjárást, akkor felmerülnek az első nagyobb problémák, amelyek lényegesen befolyásolhatják a végeredményt. Ezért egyre több a termelő, aki segédanyagot alkalmaz technológiájában, amely enyhíti ezeket a negatív hatásokat. A Galleko ezen a területen is kínál megoldást termékei formájában. Ezek a segédanyagok stimuláló, morforeguláló és stresszcsökkentő képességüknek köszönhetően hatékonyan elnyomhatják ezeket a káros hatásokat. Az egyes komponensek, köztük a humuszanyagok, aminosavak, fitohormonok és ezek prekurzorai, alga kivonatok, anti-stressz elemek, valamint marko- és mikroelemek, évek óta bevált megoldást kínálnak a tavaszi árpa-termelők számára, a tudományos és félüzemi kísérletek során. Az egyes komponensek a növények aktuális vegetációs fázisainak igényeihez igazodnak. Fokozzák és támogatják a folyamatban lévő fiziológiai folyamatokat.

A tavaszi árpa Galleko technológiája három termékből áll. Közülük az első a Galleko špeciál. Az állomány vetése előtti használatra szolgál. A csávázószerhez adják (de nem helyettesíti a csávázószert), és vele együtt viszik fel a vetőmagra. Ennek az alkalmazásnak az előnyei az egyszerűség mellett a magas hatékonyságot és eredményességet is magukban foglalják. A segédanyagok a maggal együtt bejutnak a talajba, és a növény megjelenésének korai vegetációs szakaszában kezdik el működésüket. A humuszanyagok támogatják a minőségi gyökérzet kialakulását. Hatásuknak köszönhetően hosszabb, nehezebb és a finom hajszálgyökerekben gazdagabb a gyökérzet. A növények így versenyelőnyre tesznek szert a tápanyagokhoz és a vízhez való jobb hozzáférésben. Ez különösen fontos kedvezőtlen körülmények (pl. aszály) esetén. A gyökércsúcsokon zajlik a citokininek szintézise. Ezek gátló hatást gyakorolnak az auxinokra, és így természetes módon támogatják a mellékhajtások kialakítását. A termék hatása már a kelés első fázisaiban szabad szemmel látható.

A termék használatának összetéveszthetetlen jele a kiegyensúlyozottabb, vitálisabb, jobban begyökeresedett, minőségibb gyökérrendszer. Az így kapott előnyt a növények kamatoztatják a végeredménynél. Ezt megerősítette egy félüzemi kísérlet is, amelyre a tavalyi tavaszi árpaállományokban került sor az RD Dlhé Klčovo vállalatnál (Vranov nad Topľou járás). A vetőmagot a csávázószer mellett a Galleko špeciál-al is kezelték 1 l/t adagban. Márciusban Szlovákia ezen részén is átlagon felüli száraz és meleg hónap volt (a teljes csapadékmennyiség 10 mm volt). A kelő növényeket pedig a nedvesség hiányából eredő stresszhatásnak tették ki. Az állomány állapotának első fotódokumentációja, amelyre 2019. május 3-án került sor, jelentős különbségeket rögzít a kezelt és kezeletlen (kontroll) növények között.

G1

Tavaszi árpa, Kangoo. Balra kontroll, jobbra Galleko, RD Dlhé Klčovo vállalat (Vranov nad Topľou járás, SR), fotó: 2019.5.3.

A Galleko hatása a növény föld feletti és föld alatti részén egyaránt látható. A jobb gyökérzet, a vitálisabb, és a mellékhajtásokban gazdagabb egyedek, a zöldebb levelek összetéveszthetetlen jele a termék működésének.

Ami azonban még fontosabb a termelők számára, az állomány minőségbeli különbségei is megmutatkoztak az állományban. A Galleko špecial-al kezelt állomány hektáronként 380 kg-al magasabb hozamot eredményezett (13% -os nedvességtartalomra való átszámítást követően), mint a kontrollban. A termékre elköltött befektetést tekintve (körülbelül 7 €/ha) ez az alkalmazás gazdasági szempontból is rendkívül hatékony és előnyös volt.

Az időjárás hosszú távú alakulását nehéz megjósolni, ráadásul nem minden termelőnek van lehetősége arra, hogy a magot az általa választott anyaggal alapozza meg. A fent említett tényezők miatt ajánlott folytatni a technológiát a Galleko univerzál alkalmazásával a tavaszi árpaállományokban. Az előzővel ellentétben ezt már a levélre alkalmazzák, 4 leveles fázisban. Itt is azonban érvényes az elv, hogy minél előbb, annál jobb. A korai alkalmazás több növényben zajló folyamatot érint, mint a későbbiek. Kombinálni lehet peszticidekkel (a korlátozás csak a herbicidekre vonatkozik) és a gyökéren kívüli táplálással. Feladata a humuszanyagok keverékének felhasználásával hatni a gyökérzet kialakulására és megújulására, hasonlóan az előző esethez. A benne található aminosavak részt vesznek a sejtek szerkezetében. Szintézisük a növényben azonban stresszes körülmények között nagyon korlátozott. A közvetlen adagolás serkenti a növekedést és egyúttal felgyorsítja a regenerációt.

Ezenkívül kiváló hordozóként szolgálnak a velük együtt alkalmazott anyagokhoz. Az auxinok és prekurzoraik a tápanyagok áramlását irányítják a növény újonnan megjelenő részeibe. A kezdeti vegetációs szakaszokban így támogatják a gyökér és a gyökérzet fejlődését. A későbbiekben serkentik a föld feletti rész növekedését. És nem szabad megfeledkeznünk a Galleko univerzál stresszoldó hatásáról. Ez a stresszhatás csökkentő elemek és tengeri alga kivonatok révén érhető el. Nekik köszönhetően a növények nemcsak magas hőmérsékleten és szárazságban, hanem alacsony hőmérsékleten is képesek könnyebben megbirkózni (pl. májusi reggeli fagyok) a stresszhatásokkal.

De nézzük meg, hogy ez a hosszúéves tapasztalatok, és a kutatóintézetek által ellenőrzött megoldás miként működött tavaly. A Galleko-készítmények tavaszi árpában történő felhasználásával több éve kísérleteket végeznek az NPPC VÚRV Piešťany (Borovce) kísérleti állomáson, így tavaly is. A Galleko univerzál és a Galleko kvet a plod készítmények alkalmazásából álló kísérleti változat 26% -os hozamnövekedést eredményezett. A jelentősen száraz és meleg április (19,6 mm) és június (11,7 mm) szintén aláírta a végeredményt ebben az esetben. 

A Galleko sorozat harmadik készítménye, amelyet a tavaszi árpaállományokban használnak, a Galleko kveta plod. Az alkalmazás módja megegyezik a Galleko univerzáléval (TM-ben az említett anyagokkal). Annyi különbséggel, hogy az ideális dátum a kalászosodás végén és a virágzás kezdetén van. A Galleko kvet a plod szerepe, hogy a gyökérzetet az utolsó vegetációs stádiumig működtesse. Közvetlenül befolyásolja a szemek feltöltődését és a tápanyagok áramlását a kalászba. Így befolyásolja az EMT-t. Az ezzel a készítménnyel kezelt növények kalászában kevesebb a beszáradt szem. Stresszoldó hatásával a szárazság idején is segíti a növényeket a víz kezelésében. A felsorolt hatásoknak köszönhetően nemcsak a mennyiséget, hanem a termés minőségét is befolyásolja. A szemek nitrogénszintjének csökkentésére is szolgál. Ezt megerősítették a tavaszi árpában végzett szántóföldi kísérletek esetében is, amelyet Miloš Ježek magántermelő végzett (Chomutovi járás, Csehország). Az állomány azon részén, ahol a Galleko univerzál, valamint a Galleko kvet a plod készítményt használták, az ilyen anyagok 1,1% -kal alacsonyabbak voltak, mint a kontroll esetében.

A bemutatott Galleko termékek teljes és komplex megoldást jelentenek a tavaszi árpa termesztésére. A termelőkön múlik azonban, hogy a csávázás mellett döntenek-e, vagy a már felmerült problémákat akarják megoldani. Javasoljuk a teljes módszertan alkalmazását, mivel nagyon nehéz megjósolni az időjárás hatását. Az egész módszertant felhasználva a növény fokozatosan, a különböző fejlődési szakaszokban fogad be olyan anyagokat, amelyek részt vesznek az aktuálisan végbemenő folyamatokban. Ezenkívül stressz-hatás csökkentő szereket is tartalmaz. A káros hatásokkal szembeni ellenálló képesség küszöbértéke tehát megnő.

Gazdasági szempontból a teljes módszertan alkalmazása is előnyös. Az elmúlt években több, szántóföldi kísérletet végzett termelő is meggyőződhetett előnyeiről. Köztük volt a Havlíčkova Borová zemědělská, a.s. vállalat (Havlíčkův Brod körzet, Csehország). A Bojos tavaszi árpafajtához a Galleko špecial (1 l/t mag), a Galleko univerzál (0,8 l/ha) és a Galleko kvet a plod (0,8 l/ha) készítményt választották. Az eredmény szerint helyesen döntöttek. A termésnövekedés 1,12 t/ha volt. Az egyedek fotódokumentációja világosan szemlélteti ezt. Csak annyit kell hozzáfűzni, hogy a Galleko által kezelt terület 50 ha volt.

G3

Tavaszi árpa, Bojos. Balra kontroll, jobbra Galleko, Havlíčkova Borová zemědělská, a.s. (Havlíčkův Brod körzet, Csehország), fotó: 2019.6.10.

Ugyanezt a fajtát és nagyon hasonló módszertant: Galleko - Galleko špeciál (1 l/t vetőmag), Galleko univerzál (0,7 l/ha) és a Galleko kvet a plod (0,8 l/ha) választották a Zemědělské družstvo Kouty cég esetében is. (Třebíč kerület, Csehország). Ebben az esetben is helyesnek bizonyult a döntés.

G4

Tavaszi árpa, Bojos. Balra kontroll, jobbra Galleko, Zemědělské družstvo Kouty (kerület Třebíč, Csehország), fotó: 2019.6.21.

A Gallekoval kezelt terület (35 ha) első látásra sűrűbb és kiegyensúlyozottabb volt, mint a kontroll. Ez nagyon jó elvárásokat ébresztett, ami be is igazolódott. Az ebben az esetben alkalmazott Galleko technológia előnye a termés 1,3 t/ha növekedését hozta.

Ezen eredmények célja annak bemutatása, hogy a Galleko megoldás a tavaszi árpa technológiához tartozik. A termés növeléséhez és a minőség javulásához való hozzájárulása mind a kutatóintézetekben, mind a vállalatoknál végzett kísérletek során bebizonyosodott. Érdekes megoldás ez a termesztés gazdasági eredményeinek javítására.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz.)

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Galleko

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marián Kočner

Kuciak-per: sorsdöntő ítélet születhet

miku

Két koalíciós képviselő is megszavazza Mikulec leváltását

BMW X7

Vezettünk egy autót, amelyből csak ötszázat gyártottak le a világon

EURO-2020 – Szlovákia–Lengyelország 2–1

EURO-2020 – Öngól és kiállítás is hozzájárult a szlovákok sikeréhez

Schäfer András

Schäfer: Nem szabad leírni minket

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyokra figyelmeztetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.