Agro

Galleko technológia a búzanövényekben a 2019/2020-as szezonban

A tavaly őszi esős időjárás nagyon megnehezítette az őszi munkát. Nemcsak a szójabab, a kukorica begyűjtése, hanem a téli gabonafélék, különösen a búza vetése is elmaradt. Csak néhány olyan vállalkozás van, amelyik időben elvetette a gabonafélét az előre megtervezett területen.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. február 5. 10:51

galleko

A kialakult helyzetet csak kétféleképpen lehetett megoldani. Sok gazda úgy döntött, hogy az őszi veteményt tavasziakkal helyettesíti. De voltak olyanok is, akik később kezdték a búza vetését (a november 15-től kezdődő időszakban), pedig a körülmények korántsem voltak ideálisak. Az egyik vagy másik változat sikerét természetesen a tél és tavasz fogja eldönteni. Más szavakkal, ahogy az a mezőgazdaságban megszokott, ismét a természet kezében van a siker kulcsa.

Ha azonban az őszi búzát nézzük, nem csak a későbbi időpontban elvetett növények küzdenek bizonyos hátrányokkal. Még az időben elvetett búza is szenvedett a negatív hatásoktól. A túlzott csapadék Szlovákia számos részén befolyásolta ezen állományok minőségét és állapotát. A Galleko az egyik módszer ezeknek a negatív tényezőknek a kiküszöbölésére. Kipróbált megoldásokat kínálnak a stimuláció, a regeneráció és az antistressz-hatás terén a különféle növényzekben. Az elmúlt évek változó körülményei (száraz tavasz, a csapadék eloszlásának változása, a napi átlaghőmérséklet emelkedése, a maximális hőmérséklet növekedése) miatt a hatékony megoldások egyikét jelentik e negatív tényezők növényekre gyakorolt hatásának kiküszöbölésére. De nem lenne célszerű összekeverni őket a reménytelen esetek gyógyításával.

A Galleko termékek hatása egyedi összetételük eredménye. Az alapvető összetevők közé tartoznak a humuszanyagok, az aminosavak, a fitohormonok és ezek prekurzorainak keveréke, a stresszoldó anyagok, az algakivonatok, valamint a mikro- és makroelemek kiegyensúlyozott keveréke.

A humuszanyagok pozitív hatással vannak a gyökérzet kialakulására, fejlődésére és megújulására. Hatásuknak köszönhetően erősebb, dúsabb a hajszálgyökrekben, és maguk a gyökerek is hosszabbak. Már ez az első szempont is számos pozitívumot hoz, még kedvezőtlen körülmények között is. A növényeknél minimálisra csökkentik a tápanyagfelvételi problémákat (beleértve a talajban alacsonyabb mozgékonyságú elemeket is) és a vízfelvételi problémákat. Ezért az egész őszi búzában felhasználható Galleko technológia már a csávázással kezdődik. A Galleko špeciál hozzáadása a csávázószerhez jelentős hatással van a fiatal állományok kezdeti fejlődési szakaszára és azok minőségére. Ennek az alkalmazási módnak olyan előnyei vannak, amelyek kiválóan kifejtik hatásukat a tavalyi jellegzetes őszi időjárásban is. A gabona bejut a talajba, és amikor megfelelő körülmények jönnek létre, csírázni kezd, és a termék működésbe lép. Az alkalmazás nem attól függ, hogy az időjárás vagy egyéb tényezők lehetővé teszik-e a belépést a veteménybe. Ráadásul a gazdasági szempontból hírhedt "sok zene kevés pénzért" elve itt is érvényes. Az alkalmazás hatásait legjobban az alábbi felvétel szemlélteti. Ez a 2019/2020-as szezonban zajló félüzemi kísérlet vizuális dokumentációjának részét képezi.

GaŐszi búza, Lukulus. Balra kontroll, jobbra Galleko špeciál. Fotó: 2019.10.30, Nyitra (SR).

A kezelt egyének a kezdeti stádiumtól kezdve látható különbségeket mutattak a gyökérzet minőségében a kontrollhoz képest. A kezelt állománynak sikerült fenntartania ezt az előnyt az utolsó szakaszig. A kb. 7 euró/ha (Áfa nélkül) költségű befektetés ebben az esetben a termésmennyiség 180 kg/ha növekedést eredményezett.

A jó és egészséges gyökér a növény számára is fontos a benne található különböző fitohormonok szintézise miatt. A citokinin a gyökér kapillárisainak csúcsain is ily módon termelődik. Támogatja a sejtek osztódását és megerősödését, és ezáltal serkenti a növények és mellékgyökereik növekedését. A sejtfalak megerősítése a növények kórokozókkal szembeni nagyobb ellenállását, a termelő számára pedig egészségesebb növényzetet jelent.

A citokinin a levelek öregedését is szabályozza. Gátló hatása van az auxinokra, így gyengíti a növények apikális dominanciáját és elősegíti a mellékhajtások képzését. Az aminosavak részt vesznek a sejtek felépítésében. Szintézisük a növényben azonban stresszes körülmények között nagyon korlátozott. Ezen anyagok közvetlen hozzáadásával serkentik a növekedést és egyúttal felgyorsítják a regenerációt. Ezenkívül kiváló hordozóként szolgálnak a velük együtt adagolt tápanyagokhoz.

Az auxinok a tápanyagokat a növény újonnan megjelenő szerveibe irányítják. A kezdeti vegetációs szakaszokban így támogatják a gyökérzet fejlődését. A későbbiekben serkentik a föld feletti rész növekedését. Ennek az alkalmazásnak a hatása megfigyelhető a gyökerek hosszán, a hajszálgyökerek és a hajtások számán. Pontosan ezen hatások miatt javasoljuk a Galleko univerzál alkalmazását a fiatal állományokon. Ez már ősszel felhasználható a fiatal növényeknél, és jobban fel lehet őket készíteni az áttelelésre.

A tavaly őszi időjárás miatt azonban inkább a tavaszi alkalmazásra fogunk koncentrálni. Célszerű kombinálni gyökéren kívüli táplálással. A növény így kap tápanyagokat, valamint olyan anyagokat, amelyek elősegítik azok beépülését. Ez jelentősen csökkenti a tél utáni regenerációhoz szükséges időt, és a növény gyorsabban „formába“ jön.

A közelmúlt tavaszai a szárazság és a hideg formájában is stresszt okoztak. A készítmény anti-stressz hatásának köszönhetően a növények könnyebben képesek legyőzni a stresszt. A Galleko univerzál-ban található anti-stressz elemek szerepe az, hogy segítsen az egyedeknek leküzdeni az időjárás negatív hatásait (hideg, meleg, csapadékhiány, vagy túlzott nedvességtartalom). Az algakivonatok részben ezt a funkciót is ellátják. Az algákat olyan helyekről nyerik, amelyekre jellemző a hosszú apály és az áradás fázisa. Így azok jelentős stressznek vannak kitéve. A stresszhatás okozta megtanult ellenállóképességet átadják a kezelt növényeknek. Az alkalmazás búzanövényekre gyakorolt pozitív hatásait az alábbi felvétel szemlélteti. A felvételek a Kluky spol. (CSK Písek járás) kísérleti állomáson készültek az elmúlt szezonban.

ga2

Őszi búza, Bernstein. Balra kontroll, jobbra Galleko univerzál (0,8 l/ha). Fotó: 2020.04.24.

Kevesebb, mint egy hónappal a termékkel való kezelés után a különbségek szabad szemmel is láthatóak voltak, még a föld feletti részen is. A kezelt egyedek vitálisabbak, zöldtömegben gazdagabbak voltak, nagyobb hajtásszámmal és jobb gyökérrendszerrel rendelkeztek.

Amint az eredményekből kiderül, az elért hozamnövekedés nagyon jó volt. Azonban a Galleko univerzál őszi és tavaszi alkalmazásának változata (0,5 l/ha és 0,5 l/ha adagolásban) jobban sikerült. A virágzás idején itt is Galleko zmáčadlo (0,5 l/ha) készítményt alkalmaztunk. Ebben az esetben a már említett anyagok fokozatos utánpótlása az egész vegetáció alatt átlagosan 610 kg/ha termésnövekedést hozott. Az utolsó fázis különbségeit az alábbi felvétel szemlélteti.

ga3Őszi búza, Bernstein, bal oldalon a kontroll (10 kalászból származó szemek), jobb oldalon Galleko (10 kalászból származó szemek). Fotó: 2020.8.7.

Rögzíti a szemek számát, színét, méretét, összehasonlítva azt a kontrollal. Ez is az egyik oka annak, hogy a teljes Galleko technológiát és nem csak annak egyes részeit alkalmazzuk. Az elért eredmények így stabilabbak.

 

Ezek az eredmények nem voltak szokatlanok az elmúlt szezonban. Az ugyanúgy felépített kísérleti variánsok (dóziskülönbségek) sikeresnek bizonyultak az OSEVA PRO s.r.o. kísérleti állomás Rožnov - Zubří (Vsetín körzet, Csehország) kísérleteiben is. A margón meg kell jegyezni, hogy a kísérletekben lévő állományok normál időjárási körülményeknek voltak kitéve (nem voltak mesterségesen öntözve és más módon védve). Tehát a stressztényezők hatása ugyanaz, mint a közönséges állományokban. A kontroll és a kísérleti variánsok esetében azonos volt a talaj-előkészítés, vetés, tápanyagutánpótlás, rovarölő- és gombaölő szeres kezelés. Csak abban különböznek egymástól, hogy a kísérleti variánsoknál a Galleko-készítményeket adták hozzá. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy ez az alkalmazás gyakran jelentősen javíthatja az egyes növények termesztésének gazdasági jövedelmezőségét. Ez volt a helyzet a búzával is az elmúlt szezonban.

A télnek lassan vége. Ezért a tavaszi kezelésekre kell összpontosítani. A fenti eredmények és fotók azt mutatják, hogy a Galleko nemcsak a vegetáció, de különösen a termelők számára is a megfelelő módszer a védekezésben.

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Galleko

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balról jobbra: Gyimesi György (OĽaNO), parlamenti képviselő, Forró Kisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. Fotó: Somogyi Tibor

MKP és Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a kaukázusi párhuzamért

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.