Agro

Galleko špeciál - az első lépes a jó termés felé a vetőmag csávázása

Az őszi árpa Dél-Szlovákiában már beérett, és a többi termény aratása is nagyban zajlik. Az aratást követően pedig újra kezdődik a körforgalom. A hozamokra vonatkozó előrejelzések változóak, viszont az őszi búza esetében várhatóan alacsonyabbak lesznek a hozamok a tavalyihoz viszonyítva.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. augusztus 3. 15:47

csávázás

Ez a kiesés 0,5 – 10% körüli lehet a statisztikai adatok szerint, de a többi értékelt termény esetében (tavasz árpa, őszi káposztarepce) is hasonló a helyzet. Hozzá kell tenni, hogy a felméréseket a hosszantartó szárazság idején végezték. És épp az időjárás az, ami évről-évre nagyobb befolyással bír a hozamok alakulására. Az utóbbi években egyre inkább jellemző a száraz, meleg ősz, az általában hótakaró nélküli átlagon felüli mérsékelt tél, és a viszonylag korán beköszönő tavasz.

Idén, ugyanúgy, mint tavaly, viszonylag meleg volt a tavasz, amelyet hosszantartó szárazság kísért. Ezt követte az „esős évszak”, amely tavaly jelentősen befolyásolta a minőséget különösen a gabonafélék esetében. Nagyon nehéz megjósolni a jövőt, ezért nem marad más hátra, mint felkészülni rá. Az első lépés a megfelelő parcella kiválasztása, majd ezt követi a talajelőkészítés formájának megválasztása, az ellenálló fajták kiválasztása, ami a vetési időpont kitolásával, és az egyedszám megválasztásával végződik. Az egyik módszer, hogy hogyan segítsünk a növényeknek leküzdeni a negatív hatásokat, a segédanyagok alkalmazása. Míg a múltban ezeket csak a növény stimulációjára alkalmazták, ma egyre inkább előtérbe kerül ezek stresszcsökkentő hatása. Azon termelők száma, akik ezen készítmények pozitív hatását érezték, egyre inkább nő. Rengeteg ilyen készítmény található a piacon, és minden évben megjelenik néhány újdonság. A Galleko® viszont már több éves tapasztalattal rendelkezik. Az egyes termények számára komplex megoldást kínál a készítmények regenerációs, stimulációs és stressz-csökkentő hatásával. Hatásukról, és egyre nagyobb közkedveltségükről az a tény is tanúskodik, hogy egyre több termelő sorolja be őket az agrotechnikájába.

A Galleko metodikája logikus, és több alkalmazásból áll a vegetációs fázistól és a növények fejlettségi állapotától függően. A metodika változó az egyes növényeknél, azonban szinte minden egyesnél a vetőmag előkészítésével – a csávázással kezdődik. Ez a minimum, amivel a termelő segítheti a növényeket a kezdeti fázis nehézségeinek leküzdésében. A legtöbb esetben már ez az első kezelés is megmutatkozik a végeredményen, vagyis a hozamokban. Ez ugyanis a leggazdaságosabb módja a stimulációnak, és a stresszhatás csökkentésének. Az egész folyamat a Galleko špeciál hozzáadásával kezdődik a csávázószerhez. A vetőmagnak így azonnal rendelkezésére állnak a segédanyagok. A csírázás és kelés gyakran nem optimális feltételek mellett zajlik, azonban a segédanyagok, amelyeket az említett készítmény tartalmaz, azonnal a növények rendelkezésére állnak.

A Galleko špeciál kiegyensúlyozott elegye a szerves anyagoknak, aminosavaknak, növényi hormonoknak és azok vegyületeinek, valamint a tengeri alga kivonatoknak, stresszhatás-csökkentő anyagoknak, mikro- és makroelemeknek. A gabonafélék esetében ajánlott az 1 l/t adagban történő alkalmazás a vetőmagra. A hatás látható röviddel a kelést követően, vagy még azelőtt is. Az első jel a kezelt vetőmagnál a minőségibb gyökérzet, amelyre főként a szerves anyagok hatnak. A fő gyökérzet hosszabb, dúsabb a hajszálgyökerekben. A növények számára így hozzáférhetőbbé válik a tápanyag és a víz is. Ennek köszönhetően előnyre tesz szert, amelynek a leginkább a kedvezőtlen körülmények közt mutatkozik meg igazán a jelentősége. A hosszabb és dúsabb gyökérrendszer ráadásul stabilabbá teszi a növényeket a talajban, aminek a túl sok csapadék idején van jelentősége.

Minden évben zajlanak kísérletek a Galleko készítményekkel. Már néhány éve folynak a kisparcellás kísérletek az őszi búzában az OSEVA PRO s.r.o. kísérleti állomáson (Rožnov – Zubří, Vsetín járás, CSK). A vizsgált paraméterek közé tartozik a gyökértömeg és a gyökérhossz. A tavalyi kísérletek (1.sz.tábl.) igazolják, hogy a Galleko špeciál alkalmazásának köszönhetően a csávázásnál az egész vegetáció idején hosszabb és dúsabb volt a gyökérzet. A pontosság kedvéért el kell mondani, hogy a második kísérleti variáns esetében a virágzáskor alkalmazták a Galleko zmáčadlo készítményt 0,5 l/ha adagban.

 

g 1

Őszi búza, Rebell, balra kontroll, jobbra Galleko špeciál, fotó: 2018. 10. 18.

A gyökér nem csak a tápanyagfelvételt szolgálja, hanem itt megy végbe a különféle növényi hormonok képzése. A hajszálgyökerek csúcsain citokininek képződnek. Ez egyebek mellett segíti a sejtfalak erősödését, valamint a sejtosztódást. Az auxin pedig segíti a tápanyagok szállítását az újonnan képződő növényi részekbe. A Galleko špeciál alkalmazása a növények jobb vitalitását, jobb áttelelőképességét, több produktív kalász képzését, ezzel együtt pedig magasabb hozamokat eredményezett a kontrollal szemben.

A Galleko špeciál fontos összetevője az aminosavak, amelyeknek a sejtépítésben van szerepük. Szintézisük a növényben azonban jelentősen korlátozott a stresszhatás idején. Egyenes adagolással viszont serkenthetjük a növekedést, valamint gyorsíthatjuk a regenerációt. Ráadásul kiváló anyaghordozónak bizonyulnak, amelyeket vele együtt adagolhatunk. A stresszhatás-csökkentő anyagok segítenek a növényzetnek az időjárás negatív hatásainak leküzdésében (hideg, meleg, túl kevés, vagy túl sok csapadék). Részben ezt a funkciót töltik be a tengeri alga kivonatok, amelyeket a Galleko tartalmaz. Ezek olyan területekről származnak, ahol nagy az apály- és dagály közti időtartam, ezért az algák hosszan tartó szárazságnak vannak kitéve. Stressztűrő képességüket így átviszik az általunk kezelt növényekre.

Arról, hogy a Galleko špeciál hatása nem csak a gyökérzetnél, hanem a föld feletti részeknél is megmutatkozik, az a fotódokumentáció is tanúskodik, amelyet az elmúlt szezonban készítettünk Mladá Boleslav járásban az őszi búza esetében (a fenti felvétel). Röviddel a kelést követően is látható a különbség, különösen a gyökérrendszernél. A második mintavétel  17 nappal később történt. Itt már jobban látható a különbség az egyedek minőségét illetően, ami már a föld feletti részeken is megnyilvánul.

G2

Őszi búza, Rebell, balra kontroll, jobbra Galleko špeciál, fotó: 2018. 11. 4.

A bevezetőben megemlítettük a készítmény stresszcsökkentő hatását. Ezt dokumentálja az alábbi felvétel is. A felvételek akkor készültek, amikor a búza többször is száraz fagyhatásnak volt kitéve. Ennek ellenére sokkal vitálisabbnak tűnnek a növények a kontrollnál.

A vázolt eredmények (akár a számadatokat, akár a felvételeket nézzük), dokumentálják a Galleko špeciál készítmények alkalmazásának létjogosultságát az őszi búza esetében. Hatása miatt egy rendszeres és alapvető eljárásnak kellene lennie a vetőmag előkészítésében. A termelő számára ez egy egyszerű és gazdaságilag nagyon effektív módja annak, hogy segítse a növényzetet a kezdeti vegetációs fázis leküzdésében. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy az említett kezelés csak az első a jó termés elérésében.

G3

Őszi búza, Rebell, balra kontroll, jobbra Galleko špeciál, Louny járás CSK, fotó: 2018. 2. 27.

Minden olvasó számára nyugodt nyarat, az aratóknak pedig kedvező időjárási feltételeket kívánunk a betakarításnál.

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Galleko®

 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskola k

A leggyakoribb tanulási és fejlődési rendellenességek

koronavírus iskola

Integrált diák- és pedagógiai asszisztens

sport a tv-ben

Chelsea–Liverpool rangadó a tévében

Pavlína Matovičová

Matovič megtörte a csendet: beszélt felesége befektetéseiről

Tadej Pogacar
Frissítve

Tour de France – Pogacar emberfeletti időfutam-győzelmével mindent vitt

csomag

Drágább lesz a külföldről, köztük Kínából rendelt áru

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.