Agro

Galleko a „stresszelt” állományba is!

A napraforgó, szója és borsó olyan termények, amelyekkel nem találkozunk egész Szlovákia-szerte. Bár csak bizonyos lokalitásra jellemzők, hozadékuk az egész gazdaságosság szempontjából nagyon fontos a termelőnek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. november 4. 11:08

szója

Úgy, mint a legtöbb növény esetében, az össztermésre jelentős hatással van az időjárás, főként a csapadékmennyiség. És épp ez az, ami a termelőknek sok fejfájást okoz az utóbbi években. A termelők ezért az elmúlt évekből kiindulva óvatossági intézkedéseket vezettek be, amelyekkel csökkenthetik a szárazság okozta stresszhatást a növényeknél. Ez a helyes parcella megválasztásával kezdődik, majd folytatódik az ellenálló fajták kiválasztásával, és a későbbi vetési időpont megválasztásával végződik. A vetést követően már nincs sok lehetősége a gazdának, hogy a negatív időjárási tényezőket befolyásolja, hacsak nem számoljuk az öntözést.

A piacon nagyon sok olyan készítmény található, amely dicsekszik stimulációs hatásukkal. Azonban az utóbbi időben ez a stimulációs hatás nagyban be van határolva a lehulló csapadékmennyiséggel. Előtérbe kerülnek olyan készítmények, amelyek nem csak stimulálják a növényzetet (aminek szárazság idején épphogy kontraproduktív hatása van), hanem regenerációs és stresszcsökkentő hatása is van. És épp ez az, ami a Galleko® készítmények esetében dominál. Feladatuk ugyanis nem csak az egészséges növény stimulációja, így pedig fokozni a hozamokat, hanem a kedvezőtlen körülmények közt is segíteni a növényt, és minimalizálni a stresszhatást.

A Galleko® technológia több készítmény alkalmazásából áll. Ez több éves kísérlet eredménye, amelyet különböző kutatóintézetekben és különböző települések termelőivel folytattak. Az egyes termékek szerepe a növények jelenlegi vegetációs szakaszaiban zajló folyamatok fokozása és támogatása. Gyakran már az egyik alkalmazása is jelentős hatással van a kezelt állományokra. De stabilabb eredményeket lehet elérni, különösen stresszes körülmények között, a teljes Galleko® technológia és nem csak annak részei felhasználásával. Ezt a tényt megerősítették a prágai CSME 2017 és 2018 között zajló kisparcellás kísérletei is a szójabab-állományokban.

A jobb szezonban (2017) a Galleko-val kezelt növények 1,178 t/ha szintű termésnövekedést értek el, ami csaknem 40% -os növekedést jelent. A készítmények egyik mérhető hatása, amely hozzájárult a kiváló eredményhez, az alsó internódus nagyobb távolsága volt a talajtól a kezelt növényekben (3,5 cm a kontroll, 4,94 cm a kísérlet esetében).

A 2018-as szezon azonban sokkal szűkösebb volt a csapadékmennyiségben, de sokkal gazdagabb a trópusi hőmérsékletű napokban. Ennek ellenére, még egy ilyen stresszelt állományon is, a Galleko® sikeresen növelte a termést 203 kg/ha-val. Az elért hozamban a csaknem 20% -os különbség sikernek tekinthető az adott körülmények között. Számokban kifejezve ez nem csak a befektetés költségeit tudta fedezni, hanem növelte a hektáronkénti bevételt is. Az adott település helyzetének jobb ábrázolásához idézzük a zárójelentést: „Az egyes változatok idei hozamát befolyásolta, hogy a váltakozó hőmérséklet miatt számos hüvely repedt meg (éjszaka 13 °C körül, délután 40 °C felett volt a hőmérséklet), és kiszóródott a mag. Ez jelentős veszteségekhez vezetett.”(Ing. Pavel Procházka Ph.D., A különböző Galleko termékek hatékonysága a szójatermelésben 2018-ban, 2018).

Az említett Galleko kísérletben az első készítmény a Galleko rast volt. Nemcsak a fiatal szójababnövényekben, hanem napraforgóban, cukorrépában és kukoricában is alkalmazható. Feladata a növény föld feletti és föld alatti részei növekedésének támogatása. Ugyanakkor kiküszöböli azokat a káros hatásokat (pl. alacsonyabb hőmérséklet), amelyeknek a fiatal növények ki vannak téve. Az említett készítményben található humuszanyagok elsősorban a gyökérzetre hatnak. Ez dúsabb, hosszabb és gazdagabb a hajszálgyökerekben. A szója esetében a kezelt egyedeknél nagyobb a gümőképző baktériumok száma is, ami megkönnyíti a fiatal növények számára a tápanyagok és nedvesség felvételét és a jobb indulást. Ez a tényező egyike a versenyelőnyöknek a kezeletlen növényzethez képest.

Ami a felszín feletti részt illeti, a változások láthatók a növények habitusán. A Galleko rast-tal kezelt növényeknek több mellékhajtása, nagyobb zöldtömege van, és a növények általában véve "életképesebbnek" tűnnek. Ezt megerősítette egy tavalyi kísérlet is, amelyre Szlovákia déli részén (Érsekújvári járás) került sor. A korai stádiumban Galleko rast-tal kezelt fiatal szójababok óriási különbségeket mutattak a kontrollhoz képest. Ennek eredményeként a teljes termésnövekedés 320 kg volt.

galleko 1

Szójabab, fajta: ES Senátor. Balra kontroll, jobbra Galleko rast és Galleko arider (0,8 + 0,3 l/ha). Alkalmazás: 2019.6.5. Fotó: 2019.6.25, Dél-Szlovákia, Érsekújvári járás.

Az elmúlt évben a Galleko termékek hatását láthattuk a fiatal napraforgó növényekre egy szántóföldi kísérlet során, amelyre Ústí nad Labem régióban (Chomutov körzet) került sor. A különbségek láthatóak voltak a gyökérrendszerben – meghosszabbodott gyökérnyak és gazdag hajszálgyökérzet. Az állomány kezelt része szintén dúsabb föld feletti részt és nagyobb levélfelületet mutatott. Ebben az esetben a kezdeti szakaszban a Galleko rast készítményt alkalmaztuk Galleko koreň készítménnyel kombinálva (0,4 + 0,4 l/ha). A cél a fiatal növények gyökérzetének erősítése volt. És a dokumentáció megerősíti, hogy ez sikerült.

galleko 3

Napraforgó - balra kontroll, jobbra Galleko rast és Galleko koreň (0,4 + 0,4 l / ha). Fotó: 2019.6.13., Ústí nad Labem régió, Chomutov járás.

Az egyéb összetevők közt, amelyet nemcsak a Galleko rast, hanem a Galleko termékcsalád más készítményei is tartalmaznak, jelen van az aminosavak keveréke. Ezek részt vesznek a sejtek felépítésében. Szintézisük a növényben azonban stresszes körülmények között nagyon korlátozott. A közvetlen adagolás serkenti a növekedést és egyúttal felgyorsítja a regenerációt. Ezenkívül kiváló hordozóként szolgálnak azokat az anyagokat tekintve, amelyeket velük együtt alkalmazunk. Nem szabad megfeledkeznünk az anti-stressz elemekről sem, amelyek jelentősége évről évre növekszik. Segítenek az egyedeknek leküzdeni az időjárás negatív hatásait (hideg, meleg, szárazság, vagy túlzott nedvességtartalom). Az algakivonatok részben ezt a funkciót is ellátják. Az algákat olyan helyekről nyerik, amelyeket hosszú apály és árvíz fázis jellemez. Így jelentős stressznek vannak kitéve. A stresszhelyzetnek való ellenállást átadják a kezelt növényeknek. Minden Galleko® termék anti-stressz hatású.

A második készítmény, amelyet a virágzás kezdetén az állományokban kell alkalmazni, a Galleko kvet a plod. Ennek az alkalmazásnak az a feladata, hogy biztosítsa a gyökérzet működését az utolsó vegetációs fázisokig, és támogassa a tápanyagok áramlását a szemekbe. Emellett pótolja az anti-stressz anyagokat abban az időben, amikor a növények általában már aszálytól szenvednek. Így az EMT-re szintén pozitív hatással bír. Ennek a készítménynek a hatása a kvalitatív mutatókban is észrevehető. Magasabb a fehérjetartalom, magasabb az olajtartalom és cukorrépa esetén magasabb a cukortartalom. A Galleko kvet a plod készítményt a már említett félüzemi kísérletekben is alkalmazták. A napraforgónál jobb volt a „szemek feltöltődése” a kaszatban, amit az alábbi felvétel is bizonyít. Ez is egyike azoknak a tényezőknek, amelyek hozzájárultak a Galleko technológia pozitív eredményéhez, különösen kevés nedvességtartalom esetén. Az alkalmazásnak köszönhetően a napraforgó hektáronkénti hozama 230 kg-mal növekedett.

galleko 2

Napraforgó – balra kontroll, jobbra Galleko rast és Galleko koreň (0,4 + 0,4 l / ha). Fotó: 2019.7.23., Ústí nad Labem régió, Chomutov járás.

Minden növénybe ajánlott a Galleko arider, amely kifejezetten a stresszellenes hatások specialistája. Előnye az a lehetőség is, hogy a TM-ben herbicidekkel együtt alkalmazzák, ami más Galleko-készítményekkel jelentősen korlátozott. Segíti a növényeket a csapadékhiány okozta stressz leküzdésében. Ezt félüzemi kísérletek során alkalmazták a közép-csehországi régióban (Příbram járás) található borsóállományokban. Az említett kísérletben alkalmazott teljes technológia Galleko rast (0,8 l/ha), Galleko kvet a plod (0,8 l/ha) és a Galleko arider(0,4 l/ha) készítmények alkalmazásából állt. A választott technológia hatásai a végső szakaszokban a növényenkénti átlagos hüvelyek számában (öt növény száma esetében: kontroll 25 db/kísérlet 46 db), valamint ezen hüvelyek tömegében mutatkozott meg (kontroll 22,76 g/kísérlet 36,56 g kísérlet öt növényből). Az alkalmazás eredményességét bizonyítja a kísérlet fotódokumentációja is alább.

galleko 1

Vetési borsó, a balra kontroll (96 darab öt növényből), a jobbra Galleko (144 darab öt növényből). Fotó: 2019.7.16., Közép-csehországi kerület, Příbram járás.

A választott technológia eredményeként a borsóhozam 660 kg/ha-al növekedett. A bemutatott eredmények és a félüzemi kísérletekből származó fotódokumentációk kiválasztása szintén válasz a termelők azon véleményére, miszerint nem érdemes stresszes állományokba fektetni. Van értelme, csak bevált és kipróbált megoldásokat kell választani. És a Galleko® mindenképpen ilyen. Még rossz körülmények között is ez a technológia olyan eredményeket hoz, amelyek javíthatják az egyes növények termesztésének gazdasági jövedelmezőségét.

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Martin Šotík, Galleko

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Az EU-n belül Szlovákiában van az 5. legtöbb koronavírussal összefüggő haláleset

Mária Kolíková

Kolíková leváltását fontolgatja az OĽaNO, újabb kormányválság van alakulóban?

oltás

Oltás után meghalt egy 47 éves nő

Eduard Heger

Heger: A béke nem magától értetődik, és ezt védelmeznünk kell

AstraZeneca
Frissítve

Az AstraZeneca helyett más oltást javasol a 40 évnél fiatalabbaknak a brit oltásügyi bizottság

EU-csúcs

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Portóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.