Agro

A Galleko® technológia a repcében

Itt van az év vége, a kukoricát és a cukorrépát most takarítják be a földeken, de ezt jelentősen megnehezíti a csapadékos időjárás. És megint az időjárás szeszélyessége volt az, ami ebben az évben is hozzájárult a végeredményéhez.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. december 18. 11:17

repce

Az idény eleje nagyon szűkös volt a csapadékban. A tavalyi szezonban a növények nemcsak szárazság, hanem a hideg miatt is szenvedtek. Szlovákia egyes területein a hőmérő higanyszála április elején -10 ° C alá esett (pl. Rimaszombat területe). A búza-, árpa- és repceállományokat ez rendesen megviselte. Sok termelő ezért pesszimista volt, és a tavalyi szint alatt várta termést. Aztán végre megérkezett a várva várt csapadék, és a növények jó kondícióba kerültek. A betakarítás idején a csapadék viszont már túl sok volt, sok vállalatnál ezért két héttel is csúszott az aratás. Ez nemcsak a mennyiséget, hanem a termés minőségét is befolyásolta. A 2020. augusztus 15-i becslések a repce esetében 5% -os növekedést mutattak a tavalyi évhez képest, 2,99 t/ha szinten. (forrás: ŠÚSR). Hasonló volt a helyzet a szomszédos Cseh Köztársaságban is. Itt is 10%-os (3,42 t/ha) növekedést regisztráltak a tavalyi évhez képest (forrás: MZČR). Így a pesszimista előrejelzések, amelyek május elején a repcetermés 2–16% -os csökkenését jósolták a tavalyi évhez képest, nem következtek be.

Az időjárás hatása az elért termésre állandó befolyásoló tényezőnek számít. A negatív hatásokat az állományok megalapozásánál a gazdák megpróbálják minimalizálni a megfelelő növények, rezisztens fajták kiválasztásával, bevált agrotechnikai gyakorlatok és határidők alkalmazásával. A kelés után azonban vannak olyan módszerek és készítmények, amelyek lehetővé teszik a növények számára, hogy leküzdjék a negatív hatásokat. A Galleko segédanyagok régóta bizonyítanak ezen a téren. Tagadhatatlan előnyük a komplex hatás, mert a fiatal állományok stimulációja és az áttelelt állományok regenerálása mellett jelentős stresszoldó hatással is rendelkeznek. Ma megnézzük, hogyan teljesítettek a 2019/2020-as szezonban a téli repceállományokban, a kutatóintézetek ellenőrzése alatt.

Kiváló és stabil eredményeket érnek el ezek a készítmények összetételüknek köszönhetően. Az alap összetevők közé tartoznak a humuszanyagok, az aminosavak, a fitohormonok és ezek vegyületei, a stresszoldó anyagok, a hínárkivonatok és a táplálkozási mikro- és makroelemek kiegyensúlyozott keveréke. A humuszanyagok pozitív hatással vannak a gyökérképződésre, fejlődésére és megújulására. Hatásuknak köszönhetően dúsabb a hajszálgyökérzetben és maguk a gyökerek is hosszabbak. Már ez az első hatás is számos pozitívumot hoz a növények számára, még kedvezőtlen körülmények között is. A növényeknél minimalizálódnak a nedvesség és tápanyagfelvételi problémák, beleértve a talajban alacsonyabb mozgékonyságú elemeket is. Ennek a tulajdonságnak a jelentősége a káros hatások megjelenésével növekszik (magas hőmérséklet, csökkenő csapadékmennyiség).

Különféle növényi hormonok szintetizálódnak a gyökérrendszerben is. A citokininek a hajszálgyökerek csúcsain képződnek. Ez támogatja a sejtek osztódását és megerősödését, és így serkenti a mellékgyökerek képződédét. A sejtfalak megerősítése a növények kórokozókkal szembeni nagyobb ellenállását teszi lehetővé, és a termelő számára egészségesebb növényzetet jelent. A citokinin a levelek öregedését is szabályozza. Gátló hatása van az auxinokra, így gyengíti a növények apikális dominanciáját és elősegíti a mellékhajtások képződését. Az aminosavak részt vesznek a sejtek szerkezetében. Szintézisük a növényben azonban stresszes körülmények között nagyon korlátozott. A közvetlen adagolás serkenti a növekedést, egyúttal felgyorsítja a regenerációt. Ezenkívül kiváló hordozóként szolgálnak a velük együtt adagolt anyagokhoz. Az auxinok a tápanyagok áramlását a növény újonnan megjelenő szerveibe irányítják. A kezdeti vegetációs szakaszokban így támogatják a gyökérrendszer fejlődését. A későbbiekben serkentik a föld feletti rész növekedését. Ennek az alkalmazásnak a hatásai megfigyelhetők a gyökér hosszán, a hajszálgyökérzeten, a növények mellékhajtásain. A fiatal növények esetében az ideális alkalmazás a 4-6 levél fázisa. Így a kezdetektől fogva olyan anyagokat kapnak, amelyek támogatják a begyökeresedést és hatással vannak további fejlődésükre. A hosszabb gyökérnek, amely a hajszálgyökerekben gazdagabb, versenyelőnye van, amely lehetővé teszi a tél utáni gyorsabb regenerációt, valamint a rendelkezésre álló nedvesség és táplálék jobb felhasználását. Ezenkívül a gyökér a végeredményhez 30%-ban járul hozzá. Ezért működőképessége az egész vegetációs időszakban fontos a növény számára.

G1

Repce, ES Imperio. Jobbra Galleko koreň (0,8 l/ha), balra kontroll. Fotó: 2020.4.7, NPPC – VÚRV, VŠS Vígľaš – Pstruša (Detva-i járás).

A Galleko koreň (0,8 l/ha) őszi kijuttatásának eredményét dokumentálja a fenti felvétel. A kisparcellás kísérletek a fiatal repce esetében a 2019/2020-as szezonban az NPPC - VÚRV, VŠS Vígľaš - Pstruša területén zajlottak. A kezelés itt ősszel kezdődött, az alkalmazás hatása azonban tavaszig tartott. A Galleko-val kezelt repce nemcsak dúsabb és hosszabb gyökérzettel, valamint vastagabb gyökérnyakkal rendelkezett, hanem a felszín alatti rész is dúsabb és vitálisabb volt a kontrollhoz képest.

Azok számára, akiknek nem sikerült ősszel kezelni a növényt, van egy másik megoldás, mégpedig a Galleko koreň és a Galleko univerzál termékek tavasszal történő alkalmazása. A téli repceállományokban javasoljuk az említett készítmények együttes alkalmazását TM-ben gyökéren kívüli tápanyagutánpótlással vagy rovarölővel. Azonban itt is igaz, hogy minél előbb kezeljük a növényt, annál jobb. Ily módon a növények a tél után gyorsabban regenerálódnak. Ez az alkalmazás a nagyvadak károsítása esetében is érvényes.

G 2

Őszi káposztarepce ES Imperio. Jobbra Galleko koreň és Galleko univerzál (0,4 + 0,4 l/ha), balra kontroll. Fotó: 2020.4.7., NPPC – VÚRV, VŠS Vígľaš – Pstruša (Detva járás).

A fenti felvétel azon kísérleti variáns egyedeit rögzíti, ahol tavasszal a Galleko-t alkalmazták. A fotódokumentációt az alkalmazás után 6 nappal készítették. A kontroll variáns (kezeletlen) egyedei valamivel jobb állapotban voltak, mint a kezeltek. Ez az állapot azonban a vegetáció során megváltozott, ahogy azt a lenti felvétel is mutatja, és rövid idő alatt nyilvánvalóvá váltak az alkalmazás pozitív hatásai. Az erősebb szár, működőképesebb gyökér és a mellékhajtásokban dúsabb növényzet meghozta gyümölcsét. Ennek eredményeként a kísérleti változat hozama csaknem 14%-kal nőtt. Ez a példa megerősíti azt a tényt is, hogy a Galleko technológiát nemcsak minőségi növények számára tervezték. A gyenge és sérült parcellákon történő alkalmazás jobb termés formájában meghozza gyümölcsét.

G3

Őszi káposztarepce ES Imperio. Jobbra Galleko koreň és Galleko univerzál (0,4 + 0,4 l/ha), balra kontroll. Fotó: 2020.6.23., NPPC – VÚRV, VŠS Vígľaš – Pstruša (Detva járás).

A Galleko készítmények kiváló eredményeket értek el a téli repcében az OSEVA PRO s.r.o. kutatóállomás kísérleteiben (Vsetín járás, Csehország). A Galleko univerzál és a Galleko koreň készítményeinek már említett alkalmazását tovább erősítette a tavasz eleji Galleko kvet a plod. Ezt a virágzás kezdetén alkalmazzák. Hat az állomány virágzásának hosszára, a gyökérzet működőképességére az utolsó vegetációs szakaszig és csökkenti a stresszhatást. Stresszoldó hatása a tengeri alga kivonatoknak is köszönhető. Az antistressz elemek szerepe az, hogy segítse az egyéneket az időjárás negatív hatásainak (hideg, meleg, hiány és túlzott nedvesség) leküzdésében. A tengeri alga kivonatok részben ezt a funkciót is ellátják. Az algákat olyan helyekről nyerik, amelyekre jellemző a hosszú apály és az áradás fázisa, így azok jelentős stressznek vannak kitéve. Tapasztalatukat és ellenállóképességüket aztán átadják a kezelt növényeknek. Ezen hatásoknak köszönhetően a kísérleti változat 9% -os hozamnövekedést ért el a kontrollhoz képest.

A fenti eredmények azt mutatják, hogy az őszi repce Galleko megoldása idén is bevált. Nemcsak a teljes technológia alkalmazása bizonyított, hanem a részleges beavatkozások is hozzájárultak a hozam gazdaságilag jelentős növekedéséhez. Tapasztalatok alapján azonban a teljes technológia alkalmazását javasoljuk, így az eredmények stabilabbak. Lassan elérkezik az ideje, hogy felkészüljünk a tavaszi szezonra. És Galleko biztosan nem hiányozhat a tavaszi repceállományból.

 

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Galleko

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

koronavírus

Koronavírus – 742 újabb fertőzöttet azonosítottak PCR-teszttel Szlovákiában

Szímő

A Jedlik díjas Popély Gyula és Albert Sándor méltatása

01

Holtan találták meg az eltűnt 18 éves fiút

01

Sorozatdaráló – Lelki élveboncolás

Afganisztán k

A tálibok több segélyt kértek a nemzetközi közösségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.