Agro

Hogy a (repce)mag jó földbe hulljon...

Bár az ácsmesterséget tanulta ki, úgy tűnik, Jézus a mezőgazdasághoz is értett valamit, hiszen a példabeszédeiben gyakran keresett hasonlatot ebből az ágazatból. Így például, amikor arról beszélt, hogy a magnak jó földbe kell hullnia ahhoz, hogy akár százszoros termést hozzon.
Czigler Mónika

2021. szeptember 9. 12:41

Kétezer éve tehát semmi új a nap alatt, már akkor is köztudott volt, hogy a magnak jó földbe kell kerülnie ahhoz, hogy jó hozamokat tudjon termelni. Ez a hasonlat nagyon aktuális jelenleg is, hiszen itt a repce vetési ideje, és azt már mindenki tudja, hogy a repce esetében is fontos, hogy a mag jó földbe hulljon. De milyen is az a jó föld?

A talaj természetes adottságaitól eltekintve mi is tehetünk azért, hogy a mag „jó földbe hulljon”, és megtöbbszörözze a várható hozamokat. A „jó föld” kialakítása már az aratással kezdődik. A repce ideális előveteménye a búza, illetve az árpa. A betakarítást követően azonnal elvégezzük a sekély tarlóhántást, bekeverjük és aprítjuk a szármaradványt, mindeközben használhatunk szármaradványt gyorsan lebontó biológiai készítményeket. Majd ezt követően azonnal visszazárjuk a talajt, hogy megakadályozzuk annak kiszáradását.

A repce gyökere mélyre, akár 50-90 cm mélyre is behatol, ezért ez a növény igényli a mélyszántást. Ügyelni kell, hogy ne legyen tömörödött, csomós a talaj, és a szalmamaradványok egyenletesen legyenek elosztva, mert ellenkező esetben gyenge lesz a gyökérrendszer. A gyenge gyökérrendszer miatt pedig veszélyeztet a növény kifagyása, kimosódása stb. A mélyre hatoló gyökérzet fontos azért is, hogy a repce a mélyebb rétegekből is képes legyen felvenni a vizet.

A mélylazítás nemcsak szántással, hanem középmélylazítóval, kultivátorral is történhet. Ezeket a műveleteket e cikk megjelenésekor a gazdák már elvégezték, bár a repce augusztus végi, szeptember elejei vetésideje miatt viszonylag elég rövid idő áll rendelkezésre a talajművelésre. Ezt még nehezíti sokszor a kedvezőtlen időjárás is, hiszen száraz, vagy túl nedves talajon nehéz minőségi munkát végezni. A kombinátorral történő magágynyitást csak a vetés előtt néhány nappal érdemes elvégezni. A magágy 4-6 cm mélységű a repce esetében, és olyan állapotban kell hagyni, hogy a csapadékot képes legyen befogadni.

Vetéskor a gazda nagy segítségére lehet a vetőgépre szerelt magágy-előkészítő és sávtisztító, amely a kiszáradt talajrészt eltávolítja, és a nyirkosabb rétegekbe juttatja a magot, amely elősegíti a biztonságos kelést. Nem ajánlatos sem a túlzottan nedves körülmények közti vetés, sem pedig a porba vetés.

(-er)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

ddd

Meddig terhelhető egy gyermek?

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.