Agro

A Galleko® az őszi gabonafélékben

A jól begyökeresedett növény az egyik előfeltétele a jó termésnek. A minőségi növényállománnyal szorosan összefügg az egyedek hibátlan gyökérzete. Épp ennek köszönhetően tudnak jobban ellenállni a különféle stresszhatásoknak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. október 12. 09:04

galleko

Példaként elég megemlíteni néhány negatív hatást az elmúlt szezonból. A túlzott csapadék, az alacsony hőmérséklet, a száraz fagyok, vadkárok nem voltak kivételesek. Az utóbbi években tavasszal Szlovákiában és Csehországban is nagyon szenvednek a növények a szárazság miatt. Ezek a hatások jelentősen befolyásolják a végeredményt.

A piacon manapság egy sor olyan készítmény található, amelyek feladata segíteni a növényt a stresszhatások leküzdésében, és minden évben megjelenik valamilyen újdonság. Aki viszont olyan készítményt szeretne, amely már kipróbált, bizonyított a kísérletekben és a gyakorlatban is, annak a Galleko® készítményeket ajánlott választani.

A Galleko® célja, hogy a növényeknek komplex segítséget nyújtson a starttól kezdve a betakarításig. A Galleko készítmények már igazolt metodikával rendelkeznek az egyes mezőgazdasági növények esetében a vetőmag kezelésétől kezdve az egész vegetációs időszak alatt, amely megmutatkozik a termés minőségi mutatóin is. Az előző lapszámokban már vázoltuk az egyes készítmények összetételét, hatását, és jelentőségét a gazdasági mutatókra. A sűrűn vetett növények esetében elsőként a Galleko špeciál készítményt kell megemlíteni. A segédanyagot a vetőmag csávázásánál alkalmazzuk a csávázószerhez adagolva, de az semmiképp sem helyettesítheti a csávázószert. A földbe kerülve segíti a magokat a kezdeti fázisban. Hatása látható a kezdeti vegetációs időszakban, főként a gyökérzet minőségén. A hosszabb és dúsabb, valamint a hajszálgyökerekben gazdagabb gyökérzet tipikus jellemzője a növényzetnek, amelyet a Galleko készítményekkel kezeltek. A hatás megmutatkozik a föld feletti részekben is, mégpedig a növények súlyában, a mellékhajtások számában, a vitalitásban, illetve az ellenállóképességben.

Azonban nem minden termelőnek áll módjában befolyásolni a vetőmag előkészítését. Nekik ajánljuk a Galleko univerzál-t, amely már az elvetett növényzetre van hatással. Foliárisan a harmadik levél megjelenésétől ajánlott alkalmazni. A későbbi alkalmazás sikerességét és hasznosságát illetően kérdések merülnek fel, de a kísérletekben a későbbi alkalmazás (2015.11.12., 2018.11.2.) sem hatott negatívan a növényzetre. Azon növények esetében, ahol a Galleko špeciál-al kezelték a növényt, a 0,4-0,5 l/ha adagolást ajánljuk. A Galleko špeciál-al nem kezelt növények esetében természetesen a magasabb, 0,6-0,8 l/ha adagolást ajánlunk, attól függően, milyen állapotban van a növényzet.

A Galleko univerzál segíti a föld feletti és föld alatti részek fejlődését. Stimulációs, regenerációs és stresszcsökkentő hatása van. Semmiképp sem lehet vele helyettesíteni a vegyszeres kezelést, valamint a tápanyag-utánpótlást. A készítmény kiegyensúlyozott elegye a szerves anyagoknak, aminosavaknak, tengeri alga kivonatoknak, stresszhatás csökkentő anyagoknak, mikro- és makro-elemeknek. A szerves anyagok pozitívan hatnak a gyökérzet tömegére és minőségére, ennek köszönhetően az hosszabb és dúsabb a hajszálgyökerekben. A minőségi és dús hajszálgyökérzet az előfeltétele az egyedek helyes működésének. A növényzet így képes felvenni a tápanyagot és vizet a nagyobb mélységekből, valamint a kevésbé mozgékony tápanyagokhoz is könnyebben hozzájut. A gyökércsúcsokon jön létre a citokininek szintézise, ezek gyöngítik az appikális dominanciát, és segítik a mellékhajtások képzését. Nagyon sok hasonló készítmény csak a gyökérhosszra építi a stresszcsökkentő hatást. A Galleko univerzal ezekkel szemben tartalmazza a stresszcsökkentő anyagok egy önálló csoportját is, amelyek feladata segíteni a növényzetet a stresszhatások leküzdésében (szárazság vagy túlzott nedvességtartalom, magas vagy alacsony hőmérséklet, stb.). A Galleko készítményekkel kezelt növények közti különbség szemmel látható. A föld feletti részek vastagabbak, illetve már első látásra is vitálisabbak. Hogy ez hogyan fest a gyakorlatban, látható az alábbi felvételeken is.

G1

Őszi búza, Panónia, balra kontroll, jobbra Galleko univerzál. Fotó: 2019.10.30., Strakonice járás, CSK.

 

 

A felvételek részét képezik annak a fotódokumentációnak, amelyeket a tavaly ősszel megalapozott félüzemi kísérletek során végeztünk. Az őszi búzát 2019.10.8-án kezelték Galleko univerzál-al 0,5 l/ha adagban.

A mintavétel és az értékelés, amelyet 20 nappal az alkalmazást követően végeztek, bizonyították a lényeges különbségeket a kontroll és a kezelt változat közt. A föld feletti részek a kezelt változat esetében dúsabbak, a sorok teljesebbek, az egyedek pedig vitálisabbak voltak már első látásra is. A mintavételnél a különbségek megmutatkoztak a gyökérrendszerben is.

G2

Őszi búza, Panónia. Balra kontroll, jobbra Galleko univerzál. Fotó: 2019.10.30., Strakonice járás, CSK.

A 2015/2016-os szezonban kisparcellás kísérletek folytak Kelet-Szlovákiában (NPPC - VÚRV Pešťany, Malý Šariš kísérleti és nemesítő állomás). A kísérleti variánst ősszel a Galleko univerzál-al kezelték, ami tavasszal sokkal jobb állapotban volt, így végül 210 kg-os többletet hozott. Ez az 10 t/ha összhozamot meghaladva egyértelműen pozitív eredménynek minősül.

Az effektivitás szempontjából érdekes összehasonlítani a második és a harmadik kísérleti variánst. A második variáns esetében a Galleko univerzál egyszeri őszi alkalmazása (19,60 €/ha) 210 kg/ha többlethozamot eredményezett. Azonban a harmadik variáns esetében, amikoris a teljes metodikát alkalmaztuk az őszi búzában (Galleko špeciál – csávázásnál; Galleko univerzál – ősszel, Galleko zmáčadlo – tavasszal) a befektetés összege 29,90 €/ha volt, a többlethozam pedig meghaladta a 300 kg-ot. A végeredmény tehát egyértelműen bizonyítja a Galleko® metodika alkalmazásának gazdaságosságát. Más szóval a Galleko készítmények kisebb adagokban való többszöri alkalmazása kifizetődőbb, mint az egyszeri, nagyobb adagban való alkalmazás. Ezt a tényt támasztják alá a 2018/2019-es szezon kísérleti eredményei is. Ezek a csehországi OSEVA PRO s.r.o., Rožnov – Zubří kísérleti állomásán zajlottak. A Galleko technológia ebben az esetben 700 kg-os többletet hozott a kontrollal szemben. A kísérleti táblák értékelése tavasszal (2019.4.1.) bizonyították, hogy a Galleko univerzál alkalmazása a kezdeti fázisban jelentősen hozzájárult a növények jobb átteleléséhez. Az ősszel kezelt növények sokkal jobb kondícióban voltak az áttelelés után. A kezelések pozitív hatása tehát vitathatatlan.

Az említett végeredmények igazolják a Galleko készítmények pozitív hatását az őszi búza esetében. A korai alkalmazással a növényeket olyan előnyökhöz juttatják, amelyek egészen a végső fejlődési fázisig hatnak. A termelő jutalma nem csak a szemmel láthatóan szebb növényzet, hanem a magasabb termés is.

A Galleko és csapata az idén is készen áll, hogy az őszt a növényei mellett töltse. Közös érdekünk a lehető legmagasabb effektivitás, amelyet a Galleko® technológiával elérhet. A piacon való stabil hely a növénytermesztés technológiájában minket is kötelez. Örülünk a találkozásának, viszontlátásra az őszi vetések mellett!

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Martin Šotík, Galleko

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus iskola
Frissítve

A diákok december hetedikétől visszatérhetnének az iskolákba, nem lesz országos tesztelés ötödikén és hatodikán

hóágyú

Változnak a járványügyi intézkedések – kérdések és válaszok!

Igor Matovič

A szakértők is kifogásolják a Matovič-féle országos tesztelést

Diego Maradona
Frissítve

Elhunyt Diego Maradona

monika Jankovská
Frissítve

Jankovská beismerő vallomást tett

Meghan Markle

Meghan Markle a nyilvánosság elé tárta érzéseit második magzata elvesztéséről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.