Vélemény

Változás nélkül bukás

A magyar választó magyar összefogást akar. De nem akármilyet. A Híd és az MKP elmúlt hetekben tapasztalható koalíciós tárgyalása viszont az utóbbi irányába mutat.
Mózes Szabolcs

2019. augusztus 6. 09:00

Ami fél éve még elképzelhetetlennek tűnt, az megvalósulni látszik: gőzerővel tárgyal a Híd és az MKP vezetősége a választási koalícióról. „Nem ezt akartátok? Akkor kuss, és ne nyafogjatok” – mondhatnánk az egyik pártelnök utóbbi hónapokban bemutatott kommunikációs stílusában. Lehet, hogy valakik ennyivel is megelégednek, de talán többek nevében írhatom, hogy nem pont ezt akarjuk.

Persze nem az a lényeges, hogy a kommentáríró mit szeretne, hanem, hogy mi fog működni a választáson és mi hozhat eredményt? Hiszen önmagában a 7 százalék megugrása és ezzel a parlamenti jelenlét csak eszköz, a cél a honi magyarság megmaradásának és fejlődésének előmozdítása. Az, amit látunk és sejtünk a háttérből, a 7 százalék alattit vetíti előre.

A tárgyalásokkal az az egyik alapprobléma, hogy átláthatatlanok. A választók nem tudják, ki milyen feltételekkel akar koalíciót kötni, mit akar elérni és hogyan. A transzparencia ma alapelvárás, különösen fontos ez a támogatottsági deficittel küszködő pártok esetében. Akiket a választók folyamatosan – és egyre nagyobb arányú – távolmaradással büntetnek, azoknak nyitniuk kell, a választók számára átlátható, őket bevonó lépéseket tenni. Nem elég azt mondani, nesze nektek, ezt akartátok, akkor szavazzátok meg, különben ti lesztek a felelősök a bukásért! A politika akkor transzparens és polgárközpontú, ha nemcsak a voksokat várja gőgösen, hanem menet közben is kommunikál, vitára buzdít, beemel a folyamatokba. Csak akkor mondhatja teljes joggal a politikus: tessék, tudjátok, hogy mit, miért és hogyan tettünk, kérjük a szavazataitokat!

Az átláthatatlanság miatt csak sejteni lehet, mi zajlik a háttérben, az viszont sok jóval egyelőre nem kecsegtet. Sokan sokszor leírták, hogy a felvidéki magyar politika egyik problémája a tartalmi kifulladás. Folyamatosan fogyunk, a déli országrész pedig az elmúlt 30 év egyik legnagyobb vesztese. Ezekre a problémákra reagálni kell a kínálat szintjén. A magyar választók egy jelentős része nem azért akar magyar koalícióra szavazni, mert az nevében hordozza a magyar jelzőt, hanem azért, mert az ő és a társadalom problémáival foglalkozik, azokra kíván megoldást találni.

Hasonlóan fontosak a személyi kérdések. Az elmúlt évtized tele volt sérelmekkel, szakításokkal, szakmai szinten pedig kevés említésre méltó eseményt tartogatott a felvidéki magyarság számára. Tömören: az inkább gyorsan feledjük kategóriába tartozik. Nagyon nehéz elképzelni, hogy a választók tömött sorokban mennének szavazni egy olyan listára, amely az elmúlt évtizedek leharcolt figuráival lesz tele. Lehet, hogy X vagy Y 7, 9, vagy 13 éve ennyi meg ennyi karikát hozott, de az már a múlt. Čaputová vagy a progresszívek EP-sikere, a 2017-es megyei és a tavalyi önkormányzati választások mind azt mutatta, hogy a választók új embereket akarnak – senki se áltassa magát azzal, hogy csak a magyar szavazó annyira „visszamaradt”, hogy megelégszik az elhasználódott bútordarabokkal is. Egy minimális és szimbolikus személyi „takarítást” sem eredményező egyezség hiteltelen lesz a választók jelentős részének szemében.

Arról nem is beszélve, hogy a választás nem légüres térben fog zajlani: míg a szlovák térfélen, elsősorban az ellenzékben új arcok, új pártok és új megközelítések csapnak össze, addig mi szavazzunk azokra, akik még Mečiar idejében kezdték a szakmát, azóta is pótolhatatlannak érzik magukat, és semmi újat sem tudnak mondani?

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marián Kočner

Kuciak-per: sorsdöntő ítélet születhet

miku

Két koalíciós képviselő is megszavazza Mikulec leváltását

BMW X7

Vezettünk egy autót, amelyből csak ötszázat gyártottak le a világon

EURO-2020 – Szlovákia–Lengyelország 2–1

EURO-2020 – Öngól és kiállítás is kellett a szlovákok sikeréhez

Schäfer András

Schäfer: Nem szabad leírni minket

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyokra figyelmeztetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.