Társadalom és társ a dalom

tarsadalom k

A társadalom kifejezéssel nap mint nap találkozunk. Magának a szónak többfajta értelmezése is van, a lényeg azonban az, hogy mi milyen társadalomban élünk, milyen a hangulata, és van-e dallama.

A társadalom – köznapi értelemben – nagyobb embercsoportot jelöl, mely tagjai egyfajta rend szerint együtt élnek, és társas hatás, befolyásolás révén nyomást gyakorolhatnak az egyénre, miközben az egyén is hatással van a csoportra.

A világ fejlődése magával húzta a társadalom fejlődését is. A civilizáció a társadalomfejlődés, illetve az anyagi műveltség legmagasabb foka, amely magába olvasztja a korábbi korok eredményeit, esetleg tökéletesíti és továbbfejleszti őket. Ebben a tekintetben a civilizáció sokszor a társadalom szinonimájának is tekinthető. A fejlődéssel egyetemben pedig megjelenik a politikai értelmezés is: a társadalom politikai jelentése azt sugallja, hogy a tagok egyetértően megosztanak egymással valamilyen kölcsönös érdeket vagy hasznot. A kifejezés alatt gyakran egy ország állampolgárainak közösségét értjük, ahol a kialakult viselkedési normákat és szabályokat jogrendszerek írják le. A mai társadalmunknak is megvannak a maga törvényei, amelyek mindig javíthatóak, újíthatóak, amit a politikusok meg is tesznek rohamtempóban.

Mai kaotikus világunkban szükség van hűséges társakra is, s talán nem túlzok, ha azt mondom: kellenek társként a dalok. Aki képes felszabadultan nótázni, az tud jó hangulatot teremteni, arra pedig társadalmunknak jelenleg hatványozottan szüksége van: a jó hangulat olyan, mint az ételre a só.

Már 33 éve építgetjük a demokráciát, és néha van olyan érzésem, hogy a téglák némelyike nem nagyon passzol az épülő falba, vagy nem is épül, vagy azzal hitegetnek, hogy a falon lévő lyukakat majd a vakolat bevonja. Sajnos, sok helyen repedt ez a vakolat. Akármilyen is a fal és a rajta lévő vakolat, akkor is meg kell találni a demokratikus társadalom alapvető ismérveit. Melyek is lehetnek azok? Egy, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) által végzett reprezentatív felmérés során arról kérdezték az embereket, milyen társadalmi és politikai jellegzetességeket társítanak a demokratikus állami berendezkedéshez, illetve, hogy milyen mértékben. Kiderült, hogy az emberek többsége szerint a demokratikus társadalom legfontosabb jellegzetessége az állami segítségnyújtás munkanélküliség esetén, illetve az egyenlő bérek biztosítása, de a gazdagok megadóztatásának, valamint a szegények támogatásának kérdése is nagyon rezonált a megkérdezettek között. A felmérés üzenete: egy igazságos társadalomnak ki kellene elégítenie a polgárok alapvető igényeit.

Jelenlegi társadalmunkat rengeteg kór és probléma sújtja. Tudományos kísérletek bebizonyították: a zene képes hozzájárulni a gyógyulási folyamatokhoz az agyban és a testben egyaránt. A zene és az éneklés megnyugtatja a lelket, javítja a hangulatunkat. A mai társadalomnak épp erre a társra van szüksége – valakire vagy valamire, ami a jelenlegi helyzetben képes megnyugtatni a lelket, javítani a hangulatunkat. És ehhez nem kell tökéletes hangú nagyszerű énekesnek lenni!

Béres József üzletember a közelmúltban szomorúan állapította meg, hogy lassan kikopik az együtténeklés vidám szokása a családokban és a baráti társaságokban, pedig a mai gazdasági helyzetben pont e közösségek ereje segíthetné a nehézségek elviselését, a lelki – és ezen keresztül a testi – egészség megőrzését. Gazdag nemzeti zenekincsünk darabkái minden magyar és a kultúránk iránt érdeklődő ember számára tárháza lehet a hasznos ismereteknek, valamint forrása lehet erőnek, jókedvnek, örömnek és szeretetnek. Ne féljünk hát dalra fakadni! Találjuk meg a saját nótánkat és életutunkat, dúdolgassunk és nótázzunk bátran! Nagyon nagy szüksége van erre a társadalmunknak és saját magunknak is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?