Vélemény

Ovi

A szent őrülteket leszámítva nincs olyan ember a földön, aki önként és dalolva, boldogan vállalná, hogy megnehezítik az életét, és részben vagy egészben megfosztják szabadságától. ​​​​​​​
Finta Márk

2020. október 16. 18:14

Kotrha
(Kotrha)

Nyilván sokan megértik, hogy a járványhelyzet miatti korlátozó intézkedések a társadalom megóvása jegyében születnek. Azt azonban már jóval kevesebben viselik el, ha a kényszerzubbonyt egy dühöngő, mindenkivel vádaskodó óvodás húzza rájuk.

Igor Matovič láthatóan hét hónapnyi kormányzás után sem értette meg, mit jelent államférfinak lenni – még mindig azt hiszi, hogy az államférfi az, akinek nemes arcélét majd márványba vésik a művészkezek, mert azt tette, amit ő a legjobbnak gondolt. Pedig a 21. század és a Covid-idők államférfiai azok, akik kvalifikált döntések alapján, példát mutatva hajlandóak végigmenni a rögösebb úton is, és meg tudják győzni azokat, akikért felelnek, hogy érdemes őket követni. A viselkedéstudósok, de a gyakorló szülők is pontosan tudják: egy demokratikus berendezkedésben nem működik a szankciókra, fenyegetésre és szidásra alapuló rendszer. Az emberek ettől csak frusztráltabbak és dacosabbak lesznek – elutasítják a kiskorúsítást, a magyarázatok nélküli utasításokat, a hibáztatást és az érzelmi zsarolást, legyen az bármilyen jó szándékú. Ez még a totalitárius rendszerekben sem működik sokáig, pedig ott az államnak még az eszközei is megvannak arra, hogy kiiktassa a rebelliskedőket, mondjuk egy vidám hangulatú hétvégi gödörbe lövetéssel.

Igor Matovič két dolgot nem értett meg. Egyrészt, hogy ő nem királya ennek az országnak, és nem is a glóriás géniusza. Abban a pillanatban, mikor elkezdte vádolni az embereket azzal, hogy „elrontották” az ő tökéletes védekezési stratégiáját (amit mellesleg ő maga sem tartott be), el is veszítette az irányítást. Kétpólusúvá tette a társadalmat: az egyik térfélen ő áll a maga hatalmával és eszközeivel, a másikon pedig az emberek, akik magasról tesznek a hatalmára. A fekete-fehér és az igen-nem átkozott, kétdimenziós kereteiben ragadt a társadalom. A lakosságon pedig ez rajta hagyja a nyomát: nem egységes, csoportokra, egyénekre morzsolódik, akik nem a járvánnyal vívják a harcukat, hanem egymással. Matovič pedig ott áll a másik térfélen, integet a kis hoppmesteri pálcájával, és nem veszi észre, mennyire magányos.

A másik dolog, amit a kormányfő nem ért meg: a hatalmat nem egyedül gyakorolja, ebben az országban más is kapott demokratikus felhatalmazást arra, hogy irányítson. És nem, Richard Sulík sem azért ül koalíciós pártelnökként a kormányban, mert neki csillogott a legszebben a feje a Kriváň tetején a sápadt márciusi holdfényben, hanem azért, mert jelentős politikai erőt képvisel, ráadásul ért is ahhoz, amit csinál. És bár a kommunikációja neki sem veretes, és tudjuk róla, mennyire makacs, keményfejű és autoriter, ő a jin Matovič jangjához. Ennek a harmóniájából jönne ki a helyes, összehangolt járványkezelési út, de ehelyett két középkorú férfi iszapbirkózása lett belőle, ami elég groteszk, és egy kicsit sem nézzük szívesen.

Ami még szomorúbb, hogy ez az egész már nem is csak a válságkezelésről szól, hiszen a felmérések jól mutatják: Matovič rohamosan veszít a támogatottságából, Sulík pedig szép lassan erősödik. Ennek fényében akár merész politikai kommunikációs húzásként is értékelhető, hogy a kormányfő kijelentette, Sulík már nem a barátja, majd büntibe tette Martin Klus külügyi államtitkárt, aki eddig a serpája volt a nemzetközi csúcstalálkozókon. Értékelhetjük így is, de ez nagy hiba lenne. Az egész nem más, mint óvodás dacreakció egy olyan embertől, aki már lassan kezdi megsejteni, hogy egy szobrász sem akad majd, aki kőbe vésné a kisfiúsnak gondolt vigyorát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sulík Matovič

Sulíkot választották a legmegbízhatóbb kormánytagnak

DAC

ÉLŐ: FC DAC 1904 – ŠK Slovan

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

koronavírus

Tömeges tesztelés: az elmúlt napokhoz képest lényegesen kevesebben teszteltetik magukat

ősz

Bárczi Zsófia: November

GALÉRIA: Helyszíni felvételek a tömeges tesztelés harmadik napjáról

GALÉRIA: Helyszíni felvételek a tömeges tesztelés harmadik napjáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.