Milyen párt és hogyan képviseljen bennünket?

parlament kp

A Fórum Kisebbségkutató Intézet Szociológiai és Demográfiai Kutatások Részlege idén februárban készült felmérésének első eredményeivel a média behatóan foglalkozott. Márciusban további elemzésekre került sor, melyek által – ahogy az lenni szokott – az eredmények is árnyaltabbá váltak.

Röviden emlékeztetnék rá, hogy a felmérés mintáját 1051, Dél-Szlovákiában élő felnőtt alkotta, a korábbiaktól eltérően azonban nem a magyar nemzetiség volt a mintába kerülés kritériuma, hanem a magyarul tudás. Ez azért volt így, hogy a magukat egyértelműen magyarnak vallók mellett bekerülhessenek a merítésbe a magyar kötődés különböző formáit képviselő egyének is. Az anyanyelvre és nemzetiségre vonatkozó kérdésekből azonban tudjuk, hogy a válaszadók 87%-a magyar anyanyelvű, 78%-a pedig magyar nemzetiségű volt. Ugyanakkor volt 105 személy, aki szlovák anyanyelvűnek és szlovák nemzetiségűnek vallotta magát (róluk bővebben majd máskor).

Borítékolható volt, hogy a nemzetiség és az anyanyelv befolyásolja a parlamenti választással és pártpreferenciákkal kapcsolatos válaszokat. Nézzük például azt a kérdést, hogy a Szövetség és a Magyar Fórum együtt vagy külön induljon-e a választáson. A teljes mintát véve 58,4% a közös indulást támogatta, 8,7% szerint a két pártnak külön kellene indulnia, minden harmadik válaszadó pedig nem tudott véleményt mondani. Ha anyanyelvi és nemzetiségi bontásban nézzük az eredményeket, akkor jól látható, hogy a magyar anyanyelvűek, valamint a magyar nemzetiségűek többsége a két párt közös indulása mellett foglalt állást. Viszont a szlovák anyanyelvűek, valamint szlovák nemzetiségűek közül a legtöbben nem tudtak válaszolni erre a kérdésre. De akik tudtak, szintén inkább a közös indulás felé hajlottak.

Érdekesek az elsődleges pártpreferencia szerinti válaszok is. Mind a Szövetség, mind a Magyar Fórum elsődleges választóinak csaknem 80%-a a közös indulás mellett van. Akik még nem tudják, kit választanának, azok ebben a kérdésben is bizonytalanok, de mégis inkább a közös indulást preferálják.

A felmérésben olyan kérdés is szerepelt, hogy milyen párt tudja a leghatékonyabban képviselni a szlovákiai magyarokat. 44,1% szerint egyetlen, magyarokból álló párt, 13,6% szerint több, magyarokból álló párt, 14,6% szerint egy vegyes párt, amelyen belül magyarok, szlovákok, esetleg más nemzetiségűek együtt politizálnak, 4,1% szerint egy regionális szlovák párt, amely felvállalja a déli régióban élő szlovákok és magyarok érdekeit, 10,3% szerint egy regionális magyar párt, amely felvállalja a déli régióban élő szlovákok és magyarok érdekeit, 13,4% pedig azt válaszolta, hogy nem a kisebbségvédelmet tartja a legfontosabbnak, hanem azt, hogy egy párt politikája megfeleljen az ideológiai meggyőződésének. A párttípusok közül tehát a legtöbben az egyetlen, magyarokból álló párt mellett foglaltak állást.

Nézzük meg a három leggyakoribb választ anyanyelv és nemzetiség szerint. Csaknem minden második magyar anyanyelvű és magyar nemzetiségű részesíti előnyben az egyetlen, magyarokból álló pártot. A szlovák anyanyelvűeknek leginkább az egy vegyes párt szimpatikus. A szlovák nemzetiségűek egyformán támogatják az egyetlen, magyarokból álló pártot és az egy vegyes pártot, az előbbit jócskán az átlag alatt, az utóbbit átlag felett.

Pártpreferencia szerint a Szövetség és a Magyar Fórum szimpatizánsainak többsége – csaknem egyforma mértékben – az egyetlen magyar pártot tartja a magyar érdekvédelem zálogának. Ugyanez a bizonytalanokra is érvényes, csak kisebb mértékben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?