Vélemény

Kulturális veszteségeink 62.

Örömhírt hozok: megfejtették a jó dalok írásának titkát. Akiknek mindeddig nem jött össze egyetlen sláger sem, pedig hosszú évek óta makacsul próbálkoznak, figyeljenek, mert írom a receptet.
Juhász Katalin

2019. november 12. 08:30

koncert

Nos, a siker titka a változékonyság és a meglepetés megfelelő kombinációja. Erre egy kutatócsoport jött rá az amerikai Billboard-listán szereplő popslágerek akkordhangzását elemezve. Statisztikákat készítettek és azzal a bevezetővel adták közre eredményeiket, hogy most aztán vége a sötétben tapogatózásnak, a dalszerzők segítséget kapnak. A csoport vezetője Vincent Cheung volt a lipcsei Max Planck Intézetből, aki bámulatosnak tartja, hogy az emberek örömüket lelhetik egy zenedarabban csak attól függően, hogy a hangok miként vannak sorrendbe állítva. Szerinte a dalszerzők ösztönösen tudják, hogy a kiszámíthatóság nagy szerepet játszik abban, mennyi élvezetet kap a hallgató a daltól, de a közvetlen kapcsolat eddig zavaros volt. De most mindent tisztáztak. A tanulmány készítői 745 sláger akkordjait vizsgálták az 1958 és 1991 közötti időszakból. (Vajon miért pont ezt választották?) Egy úgynevezett gépi tanulási modell segítségével matematikailag meghatározták a változékonyság és a meglepetés mértékét 80 ezer, egymáshoz hasonló hangsorban. Ezután lejátszottak egy kis szakaszt a tesztalanyoknak, akiknek agyáról eközben mágneses rezonanciatomográffal készítettek felvételeket. Arra jutottak, hogy ha az alanyok viszonylag biztosak lehettek abban, milyen hang következik, sokkal élvezetesebbnek tartották, ha ehelyett meglepték őket. Fordított esetben, ha bizonytalanok voltak abban, mi következik, élvezetesebbnek tartották, ha a következő hang nem okozott meglepetést számukra. A korábbi kutatásokkal ellentétben Cheung professzor csapata arra jutott, hogy az agy „jutalmazási központja” csak a bizonytalanságra reflektál. Azért döntöttek úgy, hogy a zenét hangokra csupaszítják le, mert a dallam és a szöveg az adott dalokhoz kapcsolódó asszociációkat ébreszthetne a hallgatóban, ami megmásíthatja az eredményeket.


Szégyellem, de nekem erről a Holt költők társasága című film sokat elemzett jelenete jut eszembe, amikor Robin Williams, az új irodalomtanár kitépeti az osztállyal a tankönyv azon fejezeteit, amelyekben a szerző az egyes költemények jelentőségét egy koordináta-rendszeren kívánja mérni. Hadd idézzem, mert egyrészt gyönyörű (a forgatókönyvíró Oscart kapott), másrészt anno sokan hitték, valódi tankönyvről van szó, és Pritchard professzor létező személy, mert 1989-ben még nem volt internet. „Ha a formai tökélyt a grafikon vízszintes tengelyén mérjük, a jelentőségét pedig a függőlegesen, akkor e koordináták világosan láthatóvá teszik, mennyire értékes az adott vers. Például egy Byron-szonett magas értéket érhet el függőlegesen, ám vízszintesen csupán közepeset. Egy Shakespeare-szonett ellenben vitathatatlanul magas értéket ér el mind vízszintesen, mind függőlegesen. A kettő által összefogott terület nagysága bizonyítja a költői mű nagyságát.” A tanár ezen a ponton kifakad. „Ezt nem lehet rőfre mérni, ez költészet!”

Hát valahogy így vagyok én a fentiekben vázolt kutatással, de kíváncsian várom, milyen slágerek születnek tudományos alapon...

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.