Vélemény

Kriptojövő

Először került az orosz pénzügyi tartalékalapba több arany, mint dollár. A Tesla-alapító, űrhódításra törekvő Elon Musk 1,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoin kriptovalutát. A nemzeti bankok a pénznyomtatással nem bírnak leállni. A GameStop részvényeit egy kisbefektetői csoport, a Reddit-olvasókör manipulálta sikerrel a New York-i tőzsdén.
Feledy Botond

2021. február 13. 13:00

Kotrha
Kotrha

Ez csak a jéghegy csúcsa az egyszerre két fronton zajló geopolitikai mérkőzésnek. Moszkva és Peking régi álma, hogy a dollár egyeduralmát megdöntsék a nemzetközi pénzügyi rendszerben. Azonban a zöldhasú a második világháború óta nagyon mélyen beépült az alrendszerekbe: tartalékvaluta, SWIFT tranzakciós rendszer, bankközi elszámolás, tőzsdék... Eddig rendre elbuktak a kísérletek, hogy ellenvalutát képezzen bárki.

Az orosz alapban jelenleg mindössze 10 százalék körüli jüan van, tehát még a dollár ellenségei sem rohannak a kiszámíthatatlanabb devizákhoz. Az orosz alap legnagyobb része – egyharmada – euró, a 40 százalékos dollárkitettségüket pedig megfelezték, ezzel az aranyban tartott pénz aránya alá mentek pár százalékkal. A mozgás iránya egyértelmű, de persze a több mint 300 milliárd dolláros orosz alap is csak apró pont a globális rendszerben.

Az aranyról 1971-ben leválasztott lebegő pénzek megszokott valósággá váltak. Alapjuknak az adott nemzetgazdaság teljesítőképességét és fundamentumait tekintjük, amelyekről viszont tudjuk, hogy gazdasági ciklusoknak, válságoknak és persze a nemzetközi pénzügyeket oly gyakran jellemző csoportszellemnek vannak kitéve. Tehát nem azon múlik egy árfolyam beszakadása vagy felemelkedése, hogy mi áll mögötte, hanem azon, hogy milyen a megítélése.

Ez önmagában nem meglepő 2021-ben, de tegyük hozzá, hogy az állam által nyomtatott papírpénzek értéke is tisztán percepció kérdése a társadalomtudomány felől szemlélve. Bőven értekeznek arról a gazdasági lehetőségek kapcsán, hogy az inflációs várakozás hogyan indítja be magát az inflációt a Covid utáni időkben.

A másik nagy front, hogy az államok és intézményeik iránti bizalmat-lanság nemcsak a politikai rendszereket érinti, átszivárog a pénzintézetekhez. Érinti emellett a bíróságokat, az igazságszolgáltatást, a rendvédelmet: erről szól a lengyel és a magyar kormányzati narratíva a bírói kar kapcsán, vagy ahogy a rendőrségről (is) szól az amerikai faji megkülönböztetés miatti tüntetéshullám. A bizalmatlanság kikezdte magát a pénzt és annak nyomtatóit, a nemzeti bankokat is. Részben azért, mert az elmúlt évtizedben megjelentek a kriptovaluták. Kísérleti terep, nem kétséges, de dinamikusan növekszik, és most kezdenek szépen belelépni a mainstream befektetők, nem csak olyanok, mint Elon Musk. A bitcoin, a világ legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptója most 650 milliárd dollárt fed le. Ez nagyjából a magyar költségvetés tízszerese. A jelenleg aranyban tartott pénzkészletek körülbelül 2 százaléka.

Viszont egyre növekszik, ugyanúgy, ahogy az elfogadottsága és a felhasználhatósága. És ami még fontosabb, hogy egyfajta alternatívává válik az állami pénzek mellett. Nem rendelkezik felette egyetlen ország sem közvetlenül, emellett csak korlátozott számú bitcoin létezhet, így nem lehet inflálni. Lehet, hogy a következő évtizedekben párhuzamosan létezik majd az állami és a kriptovaluta. Még valószínűbb, hogy egy szint után az egyes államoknak nem lesz érdeke a kripto támogatása, nagyobb szabályozás alá vonhatják.

Izgalmas időszak jön a nemzetközi pénzrendszerben, mert mindez a járvány miatti munkanélküliséggel, továbbá a klímaváltozás által okozott gazdasági válsággal már erősen kiszámíthatatlan környezethez vezet.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger

Heger: léptünk egyet a szabadság felé

b

Tragikus baleset Naszvadnál

a

Danko: a magyarok viszik a Szputnyikot

Vlagyimir Putyin

Ennyit keresett Putyin 2020-ban

kézilabda

GALÉRIA: A magyarok kiütötték az olaszokat

koronavírus rendőrség határ

A Szlovákiába érkező személyeknek karanténba kell vonulniuk

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.