Vélemény

Kotleba, a holtsúly

Mikor Robert Fico vagy Szlovákia politikai jövőjéről és a váltásról van szó, korábban kezdünk el félni a szélsőségesektől, mint bízni a klasszikus értelemben vett ellenzék sikerében.
Tokár Géza

2016. augusztus 31. 14:30

Pedig annyira nem kéne tartanunk a barna esőtől, a problémák gyökere és a megoldás máshol van.
Akármennyire is riasztó Kotleba sikere, a szélsőséges politikus egyszerűen nem kormányképes és soha nem is lesz az. Az újfasiszta mozgalmaktól nem abban az értelemben kell tartani, hogy mi lesz, ha hatalomra kerülnek, hanem azért, mert létezésükkel megnehezítik az értelmes alternatívák kialakítását. Kotleba elsősorban konfliktusokat gerjeszt, továbbá a puszta létével rombolja a látszatát annak, hogy egy jól működő államban élünk. A vonatokon járőröző kopaszai, a szélsőséges kijelentések, a tüntetések a frusztráció levezetésére alkalmasak. Félreértés ne essék, küzdeni kell az ellen, hogy a fiataloknak ez a csoport kínáljon érthető alternatívát, ez az oktatással-neveléssel, felelős politizálással kapcsolatos alapvető feladat. Kotleba mindezzel együtt nem kormányképes, mert nincsenek partnerei. A francia Nemzeti Front, az osztrák FPÖ, vagy akár a magyarországi Jobbik esete mutatja, lehet kitörés a kormányzás felé, de ez hosszú folyamat és a szalonképtelen, szélsőséges gyökerek megtagadásával jár.
A szélsőségesek nálunk más szempontból vágják tönkre az országot: a parlamenti viszonyokat kaotikussá, Ficót pedig megkerülhetetlenné teszik. Kotlebáék holtsúlynak számítanak a parlamentben: amíg ott vannak, nehéz a kormány alternatíváiról gondolkodni a Smer vagy valamelyik szövetségese kihagyásával, amíg nem változik meg gyökeresen a pártok támogatottsága. Így adnak a szélsőségesek közvetlen ürügyet arra, hogy miért maradjon hatalmon egy erkölcsileg és politikailag vállalhatatlan csoportosulás.
 
Fico alternatívája elvileg a jobboldal lenne, már ha nem heverne romokban. Kotleba és Kollár frusztrált választói úgy vélik, látnak valamiféle kiutat és voksolnak, de a klasszikus jobboldal támogatóinak gyakorlatilag nincs hová állni: az SDKÚ megszűnt, a KDH újrafogalmazza magát, a Híd és a Sieť „elárulta az ügyet”, az SaS és az Egyszerű Emberek pedig messze van attól, amit a klasszikus jobboldali választó kívánatosnak tart. Nincs, aki megszólítsa ezeket a szavazókat, nélkülük pedig arról fogunk beszélni a politikai térben, hogy mit tesznek Szlovákiával a szélsőségesek – holott nem tesznek semmit, mindössze léteznek, látható alternatívaként.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.