Vélemény

Kötésminták haladóknak

Kötöm az ebet a karóhoz, hogy ez a dolog, amiről most szó lesz, már szinte a kortárs művészet kategóriájába tartozik.
Juhász Katalin

2017. december 9. 14:35

kötésminta

Méghozzá egészen kötetlen, spontán módon kívánkozik oda. Mert hiszem, hogy az emberek anélkül is létrehozhatnak installációkat, hogy tudnák, mi az. Olyan aktuális, naprakész, egész kultúránkat képviselő alkotásokat, amelyek láttán minden valamire való művészettörténész, de még egy magamfajta sima művészetbarát is lelkes elemzésbe kezd. 
 
Javában dúl a karácsonyi ajándékvásárlási őrület, ezzel egyenes arányban növekszik a tolvajok száma is az utcákon, a boltokban. Nemcsak a kézitáskánkból varázsolják ki a pénztárcát, minden mozdíthatót visznek a nagy zsongásban, kihasználva azt a tényt is, hogy a bolti eladók ilyenkor rendkívüli módon leterheltek. Például, nem tudják folyamatosan figyelni, mi zajlik a bolt előtt, ahová a vevőcsalogató próbababákat kipakolták. A csábos, fiatal nőkről mintázott, életnagyságú műanyag szobrokon csodálatos öltözékek pompáznak. Kapucnis dzsekik, divatos pulóverek, márkás farmerek, gyapjúszoknyák. Levetkeztetni őket meglehetősen bonyolult és feltűnő lenne, sokkal könnyebb felkapni és elvinni az egész nőt, úgy, ahogy van. Ezért a boltosok erős zsineggel vagy biciklilánccal rögzítik a próbababákat korláthoz, jelzőtáblához, ajtókilincshez, bringaparkolóhoz. Nem variálnak, nem töprengnek, fogják, és ráteszik a láncot ezekre a szegény nőszobrokra, méghozzá legtöbbször a nyakukra. De olyan kőkorszaki megoldást is láttam már, hogy súlyos köveket tettek gyenge lábfejükre, minek köszönhetően egy: nem borítja fel őket a szél, kettő: nehezebb elrabolni őket. 
 
Egyszerre humoros és szomorú ez a látvány, mert benne van az üzenet, illetve annak kifordítása is. Az egész szánalmas társadalmunk, kultúránk. Az, hogy erre mifelénk valahogy csak nem jön össze rendesen semmi, oda kell láncolni, mert ami pár (fizikai, mentális, meg sok másféle) határral tőlünk nyugatabbra egyszerűen megáll, az nálunk felborul vagy ellopják. 
 
De tételezzük fel, hogy nem ezt akarta üzenni a művész. Ez esetben viszont még aktuálisabbak az ilyesfajta installációk, mert a nők helyét, szerepét, kiszolgáltatottságát, láncra vertségét, limitált érvényesülési esélyeit szimbolizálják. Azt a világméretű problémakört, amely az utóbbi hetekben, hónapokban tört felszínre, és amely komoly emberjogi, szociális, sőt gazdasági diskurzust eredményezett, hála a jó istennek. 
 
Szóval, ha egy képzőművész fejéből pattantak volna ki ezek a különböző kötésminták és megkövezési stílusok, és ha nem a butik előtt, hanem a múzeumban látnánk őket, bizonyára azt mondanánk, hogy hú, de szellemes installációk. Én a magam részéről így is azt mondom.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Kapcsolattartás a világgal

A védőoltásnak köszönhetően kitörhetnek az éves szobafogságból

oltás

GALÉRIA + VIDEÓ: Torlódással ugyan, de elindult a tömeges oltás Dunaszerdahelyen

fáradtság k

Cukorbeteg és folyamatosan fáradt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.