Vélemény

Koalíciós blues

Nem vitás, hogy a jelenlegi kormánykoalíció valamivel több mint két évére a legnagyobb mértékben az Igor Matovič és Richard Sulík közötti ellentét nyomta rá a bélyegét.
author
Dudás Tamás

2022. június 8. 07:31

kormány
- TASR-felvétel

A kormánykoalíció két meghatározó alakjának kapcsolata már a közös kormányzás első hónapjaiban megromlott, de igazán az Igor Matovič-kormány vége után mérgesedett el. Az elmúlt hetekben azonban a jelenlegi pénzügyminiszter és az SaS közötti feszültség ismét szintet lépett, és ma már magának a kormánykoalíciónak a létét is komolyan fenyegeti.

A jelenlegi feszültség fő forrása a kormány inflációellenes segélycsomagja, melynek döntő része Igor Matovič fejéből pattant ki. Ma már a pénzügyminiszer sem tagadja, hogy a csomag döntő része nem is igazán a magas infláció negatív hatásainak tompítását célozza, hanem elsősorban családtámogatás, mely az Igor Matovič által már tavaly bemutatott alapelveken alapszik. Önmagában a családtámogatási politika nem elítélendő cél, de az, ahogy ezt a pénzügyminiszter egyik fő koalíciós partnerének ellenkezése ellenére is rekordidő alatt átpasszírozta a szlovák parlamentben, az már nagyobb probléma. Az összességében 1,2 milliárd eurót igénylő csomag esélyt sem kapott a komolyabb szakmai vitára, és a mai napig nem igazán világos, milyen költségvetési forrásokból fogja ezt a kormány fedezni.

Az SaS javaslatait és ellenvetéseit Igor Matovič lesöpörte az asztalról, és ezzel belső ellenzéki pozícióba kényszerítette koalíciós partnerét. Az, aki nem velünk, az ellenünk logika alapján a pénzügyminiszter csak a vállalatokkal és a gazdagokkal törődő családellenes pártnak kiáltotta ki az SaS-t még annak ellenére is, hogy annak inflációellenes javaslatai megértek volna egy komolyabb szakmai vitát. Mivel azonban az SaS nem támogatta Igor Matovič legfontosabb családtámogatási ötleteit, esélyük sem volt a meghallgatásra.

Hogy azonban ne csak a pénzügyminisztert kritizáljuk, nem segít a helyzeten az sem, hogy az SaS alapból elutasít bárminemű adónövelést. Érthető, hogy gazdaságilag liberális pártként az alacsonyabb adók mellett kardoskodnak, de a jelenlegi gazdasági helyzetben minimum érdemes volna átgondolni bizonyos adók növelését. Az alkoholra és a szerencsejátékra kivetett adók növelése társadalmilag támogatható, és a Slovnaft extra nyereségének megadóztatása is megér egy komolyabb vitát. A nemrég elfogadott költségvetési korlátok miatt a jövő évi költségvetést nem lesz könnyű összeállítani, ezért minden szóba jöhető bevételi forrásra szükség lehet. Igor Matovič azon kijelentését, hogy a kormánykoalíció ősszel éppen a költségvetés miatt fog szétesni, inkább politikai nyomáskeltésként kell kezelni, de mindenképpen forró költségvetési őszre kell számítani.

Nem lehet elmenni azonban az mellett, hogy a jövő évi költségvetés összeállítását éppen Igor Matovič családtámogatási csomagja bonyolítja a legjobban. A finanszírozásához szükséges 1,2 milliárd euró jelentősen beszűkíti a pénzügyminisztérium mozgásterét, és szinte lehetetlenné teszi az olyan további többletkiadásokat, mint a tanárok bérének annyira szükséges emelése. Hogy politikailag még jobban sarokba szorítsa az SaS-t, a pénzügyminiszter tovább emelte a tétet, és legújabban a tanárok béremelését az általa javasolt adónöveléshez köti. Az SaS azonban most már elvből sem hátrál meg, ezért nemcsak a tanárok, hanem lassan az egész ország is Igor Matovič túszává válik. Legfőbb ideje volna, hogy Eduard Heger kormányfő közbelépjen, és megfékezze pénzügyminiszterét, aki a megfontolt költségvetési tervek helyett újabb és újabb légből kapott ötletekkel jelentkezik. Az elmúlt hetek eseményeit elnézve ez azonban sajnos nem tűnik nagyon valószínűnek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Drágulnak a lakások

Drágábbak a lakások Szlovákiában, mint az európai országok többségében

robert fico k

Fico bekeményített, panaszt tett a Főügyészségen az Alkony-ügy kapcsán

euró pénz

Részletre vásárolna? Készüljön fel, hogy mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia!

zelenszkij k

Zelenszkij: Tiltsák ki az oroszokat Európából!

napernyő

TRAGÉDIA: Szíven szúrta egy elszabadult napernyő a strandon, azonnal meghalt

kávé kvíz

KVÍZ: Kávéimádó vagy? Akkor ez a te kvízed!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.