Vélemény

Kezdődhet az újjáépítés

Több hónapos kemény munka után végre fellélegezhetett a szlovák helyreállítási tervet készítő munkacsoport. Sikerült tartani az április végi határidőt, a dokumentumok immár az Európai Bizottság szerverein várják az értékelést.
Dudás Tamás

2021. május 5. 08:15

helyreállítás
TASR-felvétel

Eduard Heger kormányfő szerint Brüsszelből előzetesen pozitív visszajelzések érkeznek. Ez nem annyira meglepő, hiszen a terv készítői állandó kapcsolatban voltak az Európai Bizottsággal, és igazodtak a többször is megváltozott uniós követelményekhez. Az újjáépítési tervről így elmondható, hogy az EU stratégiai céljait ötvözi a szlovák gazdaság és társadalom legfontosabb szükségleteivel.

Idehaza már nem annyira népszerű a terv. A napokban is sok bíráló hang akadt, és hónapok óta visszatérő kritika, hogy az elkészítését nem kísérte igazi társadalmi vita. Ezt nem is lehetne tagadni, a különféle érdekcsoportok és a közvélemény már csak akkor találkoztak a teljes szöveggel, amikor érdemi változtatásokra már nem igazán volt lehetőség. A túlzott várakozás Igor Matovičnak is köszönhető volt, ugyanis tavaly reformokkal teli nyarat és társadalmi vitát ígért a prioritásokról. A reformok és a viták is elmaradtak, helyettük jött a zárt ajtók mögött készülő terv. Valahol érthető, hogy egy ilyen komplex dokumentumot jobb egy szakértői környezetben készíteni, de a nagy várakozások után marad a rossz szájíz.

Érthető, hogy a legtöbb kritika azoktól az érdekcsoportoktól érkezett, amelyek nem kerültek be a felújítási tervbe, kimaradnak a milliárdok elosztásából. A leghangosabb a földművelési lobbi, amely valóban teljes egészében kimarad a helyreállításból. De ne felejtsük, hogy a mezőgazdaság fontos tétel az uniós költségvetésben, és a következő hétéves költségvetési időszakban a szlovákiai mezőgazdászok hozzávetőleg 4,5 milliárd eurót hívhatnak le. Ehhez még hozzá lehet adni az előző költségvetési időszak fel nem használt, még lehívható forrásait. Érthetőbbek a kultúra területéről érkező panaszok, hiszen szintén kimaradtak a nagy újjáépítésből. A világjárvány egyik legnagyobb vesztese éppen a kultúra, sokak megélhetése került veszélybe a korlátozások miatt. Az, hogy a kultúra nem került be a helyreállítási tervbe, politikai döntés. Éppen ezért az életben maradásért küzdő kulturális ágazatnak gyorsan más pénzügyi forrásokat kell találni.

A realitás az, hogy az újjáépítési terv sokkal több pénzügyi forrást is tudott volna hasznosítani, mint a rendelkezésre álló bő 6 milliárd euró. Ezért kompromisszumokra volt szükség, miközben teljesíteni kellett az unió elvárásait a zöld gazdasággal és a digitalizációval kapcsolatban. Az elkészült terv valószínűleg nem hozta lázba elolvasóit, de még így is ez a legfontosabb stratégiai dokumentum, amely az elmúlt évtizedben Szlovákiában megszületett. Az igazi kihívás azonban a tervben definiált reformok bevezetése és a nagyszabású befektetések megvalósítása. Piszmogásra nincs idő, az első mérföldkövek teljesítése már idén esedékes. Ennek fényében érthető a visszafogott, óvatos optimizmus, ugyanis az uniós források lehívása sosem tartozott Szlovákia erősségei közé. A kormány szerint az újjáépítési alapnál ez könnyebben fog menni, de az egyes minisztériumok előtt még így is herkulesi feladat áll az elkövetkező öt évben. 
A pénz sikeres és értelmes felhasználása nagy szerepet fog játszani abban, hogyan ítéli meg a nyilvánosság ezt a kormányt. Most még a siker és a bukás is benne van a pakliban, mi, polgárok csak szurkolhatunk a sikernek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.