Vélemény

Kezdődhet az újjáépítés

Több hónapos kemény munka után végre fellélegezhetett a szlovák helyreállítási tervet készítő munkacsoport. Sikerült tartani az április végi határidőt, a dokumentumok immár az Európai Bizottság szerverein várják az értékelést.
author
Dudás Tamás

2021. május 5. 08:15

helyreállítás
TASR-felvétel

Eduard Heger kormányfő szerint Brüsszelből előzetesen pozitív visszajelzések érkeznek. Ez nem annyira meglepő, hiszen a terv készítői állandó kapcsolatban voltak az Európai Bizottsággal, és igazodtak a többször is megváltozott uniós követelményekhez. Az újjáépítési tervről így elmondható, hogy az EU stratégiai céljait ötvözi a szlovák gazdaság és társadalom legfontosabb szükségleteivel.

Idehaza már nem annyira népszerű a terv. A napokban is sok bíráló hang akadt, és hónapok óta visszatérő kritika, hogy az elkészítését nem kísérte igazi társadalmi vita. Ezt nem is lehetne tagadni, a különféle érdekcsoportok és a közvélemény már csak akkor találkoztak a teljes szöveggel, amikor érdemi változtatásokra már nem igazán volt lehetőség. A túlzott várakozás Igor Matovičnak is köszönhető volt, ugyanis tavaly reformokkal teli nyarat és társadalmi vitát ígért a prioritásokról. A reformok és a viták is elmaradtak, helyettük jött a zárt ajtók mögött készülő terv. Valahol érthető, hogy egy ilyen komplex dokumentumot jobb egy szakértői környezetben készíteni, de a nagy várakozások után marad a rossz szájíz.

Érthető, hogy a legtöbb kritika azoktól az érdekcsoportoktól érkezett, amelyek nem kerültek be a felújítási tervbe, kimaradnak a milliárdok elosztásából. A leghangosabb a földművelési lobbi, amely valóban teljes egészében kimarad a helyreállításból. De ne felejtsük, hogy a mezőgazdaság fontos tétel az uniós költségvetésben, és a következő hétéves költségvetési időszakban a szlovákiai mezőgazdászok hozzávetőleg 4,5 milliárd eurót hívhatnak le. Ehhez még hozzá lehet adni az előző költségvetési időszak fel nem használt, még lehívható forrásait. Érthetőbbek a kultúra területéről érkező panaszok, hiszen szintén kimaradtak a nagy újjáépítésből. A világjárvány egyik legnagyobb vesztese éppen a kultúra, sokak megélhetése került veszélybe a korlátozások miatt. Az, hogy a kultúra nem került be a helyreállítási tervbe, politikai döntés. Éppen ezért az életben maradásért küzdő kulturális ágazatnak gyorsan más pénzügyi forrásokat kell találni.

A realitás az, hogy az újjáépítési terv sokkal több pénzügyi forrást is tudott volna hasznosítani, mint a rendelkezésre álló bő 6 milliárd euró. Ezért kompromisszumokra volt szükség, miközben teljesíteni kellett az unió elvárásait a zöld gazdasággal és a digitalizációval kapcsolatban. Az elkészült terv valószínűleg nem hozta lázba elolvasóit, de még így is ez a legfontosabb stratégiai dokumentum, amely az elmúlt évtizedben Szlovákiában megszületett. Az igazi kihívás azonban a tervben definiált reformok bevezetése és a nagyszabású befektetések megvalósítása. Piszmogásra nincs idő, az első mérföldkövek teljesítése már idén esedékes. Ennek fényében érthető a visszafogott, óvatos optimizmus, ugyanis az uniós források lehívása sosem tartozott Szlovákia erősségei közé. A kormány szerint az újjáépítési alapnál ez könnyebben fog menni, de az egyes minisztériumok előtt még így is herkulesi feladat áll az elkövetkező öt évben. 
A pénz sikeres és értelmes felhasználása nagy szerepet fog játszani abban, hogyan ítéli meg a nyilvánosság ezt a kormányt. Most még a siker és a bukás is benne van a pakliban, mi, polgárok csak szurkolhatunk a sikernek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pék k

Figyelmeztetnek a pékek: Gáz nélkül kenyér és tészta sem lesz

Štefan Harabin
Frissítve

A NAKA őrizetbe vette Harabint

Magdalena Andersson
Frissítve

Hivatalos: Svédország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Roman Mikulec

Mikulec: Hagyjanak fel a nyilvánosság félrevezetésével a politikusok

Gazprom tasr

Nem rendelt tranzitkapacitásokat a Gazprom Nagykaposon keresztül

Veronika Remišová

Remišová: Elfogadhatatlan a rendőrség miatt összehívni a biztonsági tanácsot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.