Vélemény

Keresve 
a lehetségest

Egy héttel a Híd vezetőségi ülése után az MKP Országos Tanácsa is nekifutott az elkerülhetetlennek.
Mózes Szabolcs

2019. július 2. 10:30

mkp

Szerencsére két fokkal racionálisabban, mint politikai ellenfeleik és reménybeli partnereik, olyannyira, hogy mindenféle taktikázást félredobva – talán az időfaktor miatt – nyomban nevén nevezte a végső megoldást is: a választási pártot.

Amire jelen helyzetben nincs szükség, az a felesleges akadályállítás. Az elmúlt tíz évben épp elég barikádot toltak a felek a terepre, ezek elbontása is sok időbe fog telni. 

Amint az várható volt, Menyhárték elutasították, hogy jelöltjeik a Híd listáján kössenek ki, aminek egyébként sem volt semmilyen racionalitása – legfeljebb elterelő műveletnek vagy tárgyalási pozíció kiépítésének felelt meg Bugárék részéről. Ha erőltetik még egy kicsit, csak meg kell őket kérdezni: fordítva el tudnák képzelni? 
Mivel a válasz kategorikus nem, tovább nem is érdemes ezzel foglalkozni.
Az MKP szombaton viszonylag sikeresen kerülte ki a csapdákat, nem káderezett, és azt sem zárta ki, hogy nem magyar nemzetiségűek is legyenek egy potenciális közös listán, emellett ideológiai ködevés sem zajlott.

Eddig a pozitívumok. Ami kevésbé érthető része a történetnek, az a mozgalmi nekibuzdulás. Egyrészt valóban lenne igény egy alulról építkező nyomásgyakorlásra, mivel ugye – ahogy e sorok szerzője is többször leírta – a felvidéki magyar politikum legitimitásválságban szenved, a választók egyre nagyobb tömege vonja meg támogatását mindkét párttól (a maradék kettő pedig még meg sem szerezte a választók bizalmát). Az alulról jövő nyomásgyakorlás viszont pont attól jön alulról, civilektől, akárkiktől, mert nem pártos jellegű. Akár korszakos újításnak, egy Münchhausen bárói mozdulatnak is tűnhetne a „pártokra nyomást gyakorló, párt által alapított mozgalom” ötlete, ha nem lenne az egésznek fából vaskarika jellege. A pártoknak ettől még nagy szükségük lehet egy „mozgalmi” nekibuzdulásra, tevékenységükkel – pontosabban elégtelen cselekvéseikkel – ennek létrejöttét közvetve maguk idézhetik elő, csak nem alapíthatják meg. Célját ugyanis pont emiatt nem tudná elérni, nem adhatna hitelességet és alulról jövő támogatást a közös igyekezetnek.

A két párt OT-ülései után tehát adottak a startpozíciók, amik után minimálisan egy fordulónyi tárgyalás jön a felek között. 

A delegációk két nagy hibát követhetnek el. Az egyik, ha azt fogják keresni, ami elválasztja őket, ahelyett, ami összeköti.

Ez egy elcsépelt Coelho-gondolatnak hangzik, de adott helyzetben valóban ez az egyik legnagyobb veszély – elég elolvasni a Híd elnökének reakcióit a szombati MKP-határozatra, amikor azt sorolta, mi miért nem megy. A másik veszély pedig az, hogy nem lesz kellően transzparens a folyamat. Ha a választó nem fogja azt érezni, hogy az ő hangját is meghallották, tényleg meghallották, akkor nem lesz kíváncsi a végeredményre.

És itt jutunk el az egyik legfontosabb kérdéshez: ez a formátum, amikor csak a pártpolitikusok ülnek le egymással tárgyalni, jelen helyzetben egyáltalán sikeres lehet-e még? Tud-e olyan komoly – a tartalmi mellett személyi kérdésekben is megmutatkozó – önreflexiót kínálni a két fél, hogy a magyar választó elhiggye nekik a jó szándékot. Ez nem azt jelenti, hogy a kiútkeresést le kell zárni – igazából még el sem indult – és fel kell adni mindenféle próbálkozást! A külön indulás egyenlő a bukással, ezt már csak a legelfogultabb szereplők nem akarják beismerni. Ahhoz viszont, hogy erre a dilemmára megkapjuk a választ, először őszintén lépegetni kell egymás felé az illetékeseknek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Újabb kormányválság a láthatáron?

kézmosás

30 másodperc életet menthet

b

Súlyos baleset történt a Dunaszerdahelyi járásban

Mesék a Hurokból

SOROZATDARÁLÓ: Retrofuturisztikus álom

méhnyakrák szűrővizsgálat

Szűrővizsgálattal elkerülhető a méhnyakrák

Szabados Ágnes

Azt mondják: olyan, mintha a nappalimban ülnének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.