Vélemény

Fókusz és önmérséklet 

Az egész cikket egy robot írta. Nyugalom, nem erre a véleménycikkre vonatkozik az első mondat, hanem ez a címe a brit Guardian hét elején közölt írásának, mégpedig nem alaptalanul, ugyanis valóban egy mesterséges intelligenciánál (MI) rendelték meg.
Sánta Szilárd

2020. szeptember 11. 17:00

(Pixabay: Gerd Altmann)
(Pixabay: Gerd Altmann)

A GPT-3, Open AI új nyelvi generátor az internetről gépi tanulással sajátítja el, hogyan lehet „emberi” szövegeket előállítani. A cikk megírásához világos instrukciókat kapott a GPT-3, ötszáz szavas, érthető, világos nyelven megírt, tömör esszét várnak el tőle; a téma pedig, hogy miért nem kell félnünk a mesterséges intelligenciától. Az eredmény pedig több vonatkozásban is lebilincselő. 

A nyelvi generátor nyolc különböző esszét produkált, a Guardianben megjelent írást ezekből ollózták össze, azért választották ezt a megoldást, hogy bemutassák a stílusok és nyelvi regiszterek sokféleségét, amelyre a mesterséges intelligencia képes. A cikk szerkesztői azt írták, a véleménycikk elrendezése, szerkesztése kevesebb időt vett igénybe, mintha a kollégák cikkeit szerkesztették volna. A szerző (MI) a cikk elején leszögezi, hogy racionális és logikus döntések meghozatalára képes, amit következetesen bizonyít is. A cikk okfejtését nem követem végig, mindenki elolvashatja a neten. 

Azon tűnődtem el, nem lehetne-e kölcsönkérni ezt az MI-t, hogy írjon egy programadó írást a szlovákiai magyar pártok összefésüléséről. Vajon hogyan teljesítene, ha összegereblyézhetné az összes rendelkezésre álló adatot? Milyen eredménye lenne a racionális és logikus gondolatmintázatokon alapuló tervnek? Mihez kezdene az MKP elnökének, Forró Krisztiánnak a kijelentésével: „Ám ha az egység felé szeretnénk haladni, bölcsebb lenne, ha a felvidéki magyarságot közvetlenül, valamint a Dél- és Kelet-Szlovákiát érintő kérdésekkel foglalkoznánk, és lehetőleg mellőznénk azokat a témákat, amelyek megosztják közösségünket”. 

A körülöttünk zajló események, legyenek azok hozzánk közelebb (Pozsonyban vagy Budapesten) vagy távolabb (Brüsszel, Moszkva, Washington, Minszk, Peking stb.) bizony érintenek, foglalkoztatnak bennünket, véleményünk van róluk, és szabadon el is mondhatjuk, mit gondolunk ezekről a történésekről. Tehát nem „mellőzni kell a témákat”, hanem megbeszélni, megérteni. Teljesen természetes azonban, hogy nem értünk egyet minden esetben, sőt, vitázhatunk is. És ez jól van így.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.