Vélemény

Fókusz és önmérséklet 

Az egész cikket egy robot írta. Nyugalom, nem erre a véleménycikkre vonatkozik az első mondat, hanem ez a címe a brit Guardian hét elején közölt írásának, mégpedig nem alaptalanul, ugyanis valóban egy mesterséges intelligenciánál (MI) rendelték meg.
Sánta Szilárd

2020. szeptember 11. 17:00

(Pixabay: Gerd Altmann)
(Pixabay: Gerd Altmann)

A GPT-3, Open AI új nyelvi generátor az internetről gépi tanulással sajátítja el, hogyan lehet „emberi” szövegeket előállítani. A cikk megírásához világos instrukciókat kapott a GPT-3, ötszáz szavas, érthető, világos nyelven megírt, tömör esszét várnak el tőle; a téma pedig, hogy miért nem kell félnünk a mesterséges intelligenciától. Az eredmény pedig több vonatkozásban is lebilincselő. 

A nyelvi generátor nyolc különböző esszét produkált, a Guardianben megjelent írást ezekből ollózták össze, azért választották ezt a megoldást, hogy bemutassák a stílusok és nyelvi regiszterek sokféleségét, amelyre a mesterséges intelligencia képes. A cikk szerkesztői azt írták, a véleménycikk elrendezése, szerkesztése kevesebb időt vett igénybe, mintha a kollégák cikkeit szerkesztették volna. A szerző (MI) a cikk elején leszögezi, hogy racionális és logikus döntések meghozatalára képes, amit következetesen bizonyít is. A cikk okfejtését nem követem végig, mindenki elolvashatja a neten. 

Azon tűnődtem el, nem lehetne-e kölcsönkérni ezt az MI-t, hogy írjon egy programadó írást a szlovákiai magyar pártok összefésüléséről. Vajon hogyan teljesítene, ha összegereblyézhetné az összes rendelkezésre álló adatot? Milyen eredménye lenne a racionális és logikus gondolatmintázatokon alapuló tervnek? Mihez kezdene az MKP elnökének, Forró Krisztiánnak a kijelentésével: „Ám ha az egység felé szeretnénk haladni, bölcsebb lenne, ha a felvidéki magyarságot közvetlenül, valamint a Dél- és Kelet-Szlovákiát érintő kérdésekkel foglalkoznánk, és lehetőleg mellőznénk azokat a témákat, amelyek megosztják közösségünket”. 

A körülöttünk zajló események, legyenek azok hozzánk közelebb (Pozsonyban vagy Budapesten) vagy távolabb (Brüsszel, Moszkva, Washington, Minszk, Peking stb.) bizony érintenek, foglalkoztatnak bennünket, véleményünk van róluk, és szabadon el is mondhatjuk, mit gondolunk ezekről a történésekről. Tehát nem „mellőzni kell a témákat”, hanem megbeszélni, megérteni. Teljesen természetes azonban, hogy nem értünk egyet minden esetben, sőt, vitázhatunk is. És ez jól van így.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vlcan

Itt a szlovák válasz Orbán földvásárlási terveire

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

iskola

Egyre több állástalan talál magának munkát

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Bérpótlékot kapnak, akik az első vonalban dolgoznak a járvány idején

Tompa Mihály Alapiskola

GALÉRIA: Megújult a Tompa Mihály Alapiskola

koronavírus Románia

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.