Vélemény

Fekete lyukak

Van egy szlovák szervezet, amely feledésbe merült felvidéki – sokszor magyar vonatkozású – ipari műemlékek feltárásával és bemutatásával foglalkozik. A Fekete Lyukak Polgári Társulásnak óriási sikere lett a szlovák térfélen.
Kollai István

2018. július 2. 17:23

fekete lyukak
(Fotó a Čierne diery honlapjáról)

„Ismerjük meg Szlovákia elfeledett helyeit” – ezzel a szlogennel indult útjára a Čierne diery (Fekete Lyukak) Polgári Társulás, amelynek feltett célja a kallódó ipari műemlékek felkutatása volt. Az ipari műemlékek általában óriásiak, ezért nem könnyen vesznek el a szemünk elől, gondolhatnánk. De a valóságban nem ez a helyzet, különösen nem Szlovákiában, ahol a 19. századi ipari forradalom nyomán rengeteg gyár és gyáros települt meg az akkor még észak-magyarországinak mondható megyékben. A szén, vas és más ércek vonzásában, valamint a rendelkezésre álló iparos és munkáskezeknek köszönhetően az ország ezen részén ipari létesítményből is több volt, mint másutt: hatalmas kohók, üveghuták, tárolók, silók, sínpárok és viaduktok változtatták meg a tájképet.

Óriási építmények, mégis könnyen el tudtak kallódni. A 20. században nagy részük funkcióját vesztette, a szocialista ipari és társadalomátalakítás pedig egyébként sem sok figyelmet szentelt a kapitalizmus e maradványainak. Az örökségvédelem sem fedezte fel ezt a terepet, és a széles közönség sem úgy tekintett holmi kohókra vagy hutákra, mintha az az örökségünk része lenne. Hiszen az örökség olyan, amit megcsodálunk és lefotózunk, és ami szerepel a kis bedekkerben, gondolhatnánk.

Pedig létezik ipari örökség is, sőt, erről is lehet csodás fotókat készíteni. Éppen a Fekete Lyukak kezdeményezés a bizonyíték erre: a honlapjukon (ciernediery.sk) fantasztikus fotók sorjáznak, amelyeknél már csak az épületek mögött feltáruló történetek izgalmasabbak. Ki gondolta volna például, hogy a Vág menti Dubnicz (hivatalos neve később Máriatölgyes, még később Dubnica nad Váhom) takaros lakóháznegyede második világháborús német ihletésű fejlesztés? A helyi „Hermann Göring Waffenwerke” fegyvergyár dolgozóinak épült, német mintára. Vagy hogy a bécsi döntés után, amikor magyar kézbe került a déli vasúti kapcsolat Kelet- és Nyugat-Szlovákia között, egy új vasútvonalat kezdtek a szlovákok kiépíteni a hegyek között? Nem sikerült befejezni, a semmiben álló majdnem kész viadukt és sosem használt vasúti alagút maradt belőle. Utóbbiba óriási denevérpopuláció költözött, emiatt ma védett terület.

De van bőven 19. századi emlékhely is: bányaépületek, sörgyármaradványok, vagy méretes faépület, amelyről az ember nem gondolná, hogy már 140 éve is állt, és gyógynövényeket szárítottak benne. A Fekete Lyukak kezdeményezés nemcsak feltérképezi ezeket a helyeket, hanem dokumentál, háttértörténeteket tár fel, és lobbizik a megmaradásukért. A szlovák közönségen belüli átütő sikerét jelzi Facebook-követői száma, illetve hogy a Denník N napilapban már többször külön mellékletet kapott. Magyar oldalon nagyobb visszhangot még nem váltott ki, feltehetően ebben szerepet játszik az, hogy kizárólag szlovákul prezentálja a munkáit.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Ötven mintát teszteltek, egy új fertőzöttet találtak Szlovákiában

kártyák

Európai roham a Visa és Mastercard ellen

természetvédelem

Milliárdos zöldítés

Tragédia: autó elé rohant a kislány, nem tudták megmenteni az életét

Tragédia: autó elé rohant a kislány, nem tudták megmenteni az életét

időjárás meleg

Kánikula – elsőfokú hőségriadó a Komáromi, a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban

Alzheimer-kór

Szlovákiai kutatók az Alzheimer-kór ellen – Túl a vakcina klinikai vizsgálatainak második szakaszán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.