Vélemény

Esélyt az egyezségnek

Tanulságos, bár olykor nem éppen szívderítő olvasni a közösségi hálókon azokat a véleményeket, amelyek a három szlovákiai magyar párt komáromi egyesülési szándéknyilatkozatára reagálnak.
Szilvássy József

2020. augusztus 27. 08:00

Somogyi Tibor felvétele
Somogyi Tibor felvétele

Ezek a bejegyzések bizonyos mértékig a közhangulatot tükrözik. A sok korábbi, meddő próbálkozást követően érthetőek a tamáskodó állásfoglalások, melyek szerint túlzás történelminek nevezni az eseményt. Ott ólálkodnak a kútmérgezők is, gyűlölködő, biztos kudarcról kuvikoló, az egyik párt felsőbbrendűségét bizonygató soraikkal. Ezek is igazolják, hogy helyi szinten még családi körben sem lesz egyszerű abbahagyni a sárdobálást, felülemelkedni a vélt vagy valós sérelmeken. 

Nem a hurráoptimizmust hiányolom, hanem a felelősségteljes megnyilvánulásokat, amelyek szem előtt tartják, hogy talán az utolsó esély kínálkozik az egységes hazai magyar párt kivajúdására, a parlamentbe való visszajutásra. A tárgyalásokhoz sok időre lesz szükség. Igaza van Hrubík Bélának, aki a Kalondán rendezett fórumon rámutatott: „Van, aki azt szeretné, hogy két hét alatt zongorázzuk le azt, amit tíz év alatt szétvertünk. Közösen”. Berényi József szerint sem érdemes kapkodni, a két munkacsoportra időigényes feladatok várnak. A program összefésülése látszólag egyszerű, de mégsem az. Találóan szögezte le Öllös László, hogy olyan dokumentumot kell kimunkálni, amelyben a három partner megtartja saját arculatát, mert a tagságuk, különösen az úgynevezett kemény mag így érzi majd magáénak, csak így támogatja a remélt egyezséget. 

Alapvető azt tisztázni, vajon etnikai, vagy más hazai nemzetiségieket is befogadó interetnikus párt alakuljon-e. Különösen ebben a témakörben lesz szükség működőképes kompromisszumra, amit Forró Krisztián már többször is meglebegtetett. Ugyanez vonatkozik a platformok szerepének meghatározására. Egyúttal olyan hívószavak is kellenek, amelyekkel megszólíthatók az eddigi viszálykodás miatt kiábrándultak, a szlovák pártokra szavazók. Ez a bizalom fokozatos visszaszerzésének első állomása. 

Nem lesz könnyű dolga a másik, a szerkezeti kérdésekről tárgyaló munkacsoportnak sem, hiszen például javasolnia kell, hogy csak a déli országrészben legyenek-e járási irodák, vagy a ruszinok lakta térségben és másutt is, továbbá hogy milyen kritériumok és kulcs szerint választják ki az alkalmazottakat. 

Egyes politikusok nyilatkozatai fölösleges feszültséget okoznak. Simon Zsolt a Pátria rádióban kifogásolta, hogy a Magyar Fórumot nem hívták meg a tárgyalásokra, aztán kilőtt egy mérgezett nyilat, amikor gunyorosan megjegyezte: Vajon milyen egyesítés az, amely kirekesztéssel kezdődik? Pedig a három párt vezetői egyértelművé tették, hogy ha elkészül az egyesülést rögzítő anyag, ahhoz mások is csatlakozhatnak, ami ráadásul kívánatos. 

Akár zsarolásnak is felfogható Bugár Béla nyilatkozata, hogy ha az egyezségben nem szerepelnek az elvárásai, akkor kilép a Hídból. Ugyanígy minősíthető Gál Zsolt kijelentése is, miszerint ha a területi autonómia célként szerepel az egyezségben, akkor a Magyar Fórum aligha lép be az új politikai tömörülésbe. Demokratikus országokban tiszteletben tartják azt a szokásjogot, amely száz nap türelmi időt szab meg a hivatalba lépő új kormánynak. Addig ritka kivételtől eltekintve, nem bírálják őket. Ezt a jó gyakorlatot követhetnék a három párt egyesülésével foglalkozó bloggerek, elemzők és mások is. Várják ki, hogy mire mennek egymással, milyen rész-, illetve végeredménnyel állnak ki a választók elé. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Országos tesztelés: Szükség lesz a személyire, az eredményt pár percen belül megkapjuk

Az év emberei

Az Új Szó megválasztja az év embereit

kórház

Telítődnek a kórházi ágyak Dunaszerdahelyen

parizs dugó

VIDEÓ: A francia lockdown következménye egy 706 kilométeres forgalmi dugó lett

caputova

Čaputová: Ne járjon büntetés!

covid pentek

Koronavírus: Innen származnak a csütörtökön regisztrált fertőzöttek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.