Élesedik a földgázjátszma

Északi Áramlat

Egy normális évben nem lenne hír, hogy a Nord Stream 1 földgázvezeték 10 napra leáll, mert elkezdődött a szokásos nyári karbantartása. Ez az év viszont minden, csak nem normális, ezért a német politikusok és energetikai szakemberek nagy figyelemmel kísérik a nyári karbantartást.

Attól tartanak ugyanis, Oroszország ezt ürügyként fogja használni arra, hogy a földgázszállítás a tervezett leállás után se induljon újra, ezzel további energetikai nyomást gyakorolva Nyugat-Európára. A német kormánynak ugyan sikerült rábeszélnie Kanadát arra, hogy visszaengedje Németországba az ott lefoglalt gázturbinát, mely a Nord Stream 1 működéséhez szükséges, de Oroszország könnyen találhat más kifogást arra, miért nem tudja újraindítani a földgázszállítást.

Visszatekintve az elmúlt év eseményeire, világosan látszik, hogy Oroszország már legalább tavaly ősz óta tudatosan magas árakat gerjesztett az európai földgázpiacon. Amikor ugyanis az ősz folyamán a megnövekedett kereslet miatt a földgáz ára nőni kezdett, Oroszország nem ajánlotta fel európai partnereinek, hogy további földgázzal enyhítené a gondokat. Ellenkezőleg, a Gazprom egész télen feszültségben tartotta az európai földgázpiacot, ezzel is magasabb árat sajtolva ki az orosz földgázért. Nagy valószínűséggel az orosz politikai vezetés a nagyobb földgázbevétellel már az elkövetkező ukrán háborúra készült, és az átlagosnál is üresebb földgáztárolókkal nyomást akart gyakorolni Nyugat-Európára.

A német kormány joggal tart attól, hogy a Nord Stream 1 nem indul újra a karbantartás után, Németország függősége az orosz földgáztól ugyanis jelentős. Ha az orosz földgázszállítások teljesen leállnának, Robert Habeck gazdasági miniszter a Lehman Brothers 2008-as csődjéhez hasonló pillanattól tart, amely az egész európai gazdaságot mély recesszióba vethetné. A német politikai vezetés ezért már a legrosszabbra készül, ami télen földgázhiányt, és az ebből következő hidegebb lakásokat és leálló vállalatokat jelentene. Hasonlóan nyilatkozott a francia EDF energetikai gigász vezérigazgatója is, aki szerint nem elképzelhetetlen, hogy télen nehéz döntésekre kerül sor a rendelkezésre álló földgáz elosztása során.

Szlovákiában a helyzet jelenleg optimistább, mint Németországban vagy Franciaországban. Richard Sulík gazdasasági miniszter aktivitásának köszönhetően a szlovák földgáztárolók ma a legjobban feltöltöttek közé tartoznak. Ezekbe a legnagyobb mértékben továbbra is az orosz földgáz áramlott, de a feltöltést gyorsította a Norvégiából érkező földgáz, valamint a horvátországi terminálba érkező cseppfolyósított földgázszállítmányok. A gazdasági miniszter szerint a jelenlegi földgáztartalékokkal Szlovákia nagyobb megszorítások nélkül túléli a következő téli szezont. Nem vitás azonban, hogy ha Nyugat-Európa télen földgázhiánnyal fog küzdeni, ezt a szlovák gazdaság teljesítménye is megsínyli.

Európában versenyfutás zajlik az idővel a földgáztárolók feltöltése terén. Télen minden százalékpontnyi elraktározott földgáznak nagy szerepe lesz, ugyanis rövid távon az orosz földgáznak nincs igazi alternatívája. A cseppfolyósított földgázszállítmányok elérték maximumukat, innentől elsősorban Putyin kezében vagyunk. Ha azonban az unió tagországai koordinálnák erőfeszítéseiket, és az elkövetkező 10 hónapban 15%-kal csökkentenék fogyasztásukat, a Bruegel Kutatóintézet szerint az EU neutralizálni tudná Oroszország pozícióját. Arra azonban fel kell készülni, hogy a földgáz ára az európai piacokon az elkövetkező években is az elmúlt években megszokottnál magasabb lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!