Délen a helyzet változatlan

Forró Krisztián

Manapság úgy érzem, hogy ha mostanában két felvidéki magyar tartósan egy lakatlan szigeten rekedne, és pár napon belül létrehozna egy „egységpártot” a túlélés nagyobb esélye érdekében, az első adandó alkalommal, mikor komolyra fordulna egy vita, rögtön kettészakadnának és mindenki a saját térfelén halászgatna inkább tovább. De mivel a magány próbára teszi az elmét, jó eséllyel az egyik előbb vagy utóbb saját maga is szétválna... kicsit másképp.

A napokban mi is ilyen fura jelenség szemlélői lehettünk, amikor egy pártról, ami kettészakadt, útközben derült ki, hogy tulajdonképen még egy. De miközben a sajtómunkások a fejüket kapkodva próbálták követni az események turbulens változását, napról napra inkább a megdöbbenés és az értetlenség ült ki az arcukra, miközben laptopjuk felett görnyedve szemlézték a néha egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat.

Külön szánalmas volt nézni, ahogy Forró Krisztián és Sólymos László párbajt vívott a médiában versenyezve, bizonygatva, hogy kinél van több bevethető hidas politikus. Az egészre végül a Szövetség június 5-i sajtótájékoztatója tette fel a koronát, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy teljesült Berényi akarata, és az Összefogáson túl már csak zoknibábok maradtak a platformokban.

Négyszázezer, na jó, legyen kétszázötvenezer – ennyi felvidéki magyar szavazataiért, tokkal-vonóval, mozgalmakkal és látszatpártokkal meg platformokkal egyetemben majdnem hat, de mire ezt a gondolatsort befejezem, talán már hét szubjektum fog versengeni az elkövetkező parlamenti választás során.

Annyi biztos, hogy a szétaprózódás folyamata inkább tűnik egy kétségbeesett, mint inkább felelőségteljes „divatnak”, ami csak nem akar kikopni a szlovákiai magyar politikusok fegyvertárából. Néha úgy érzem, a mi politikusainknak nagyobb szükségük van kapcsolati tanácsadóra, mint kampánymenedzserre – vagy belegondolva, inkább mindkettőre, mert kell az a menedzser is. Másfél évtized alatt az az egység, ami a rendszerváltás és a mečiari éra hullámzó, vészterhes és bizonytalan időszakán átsegítette a felvidéki magyarokat, teljesen szertefoszlott.

Külső szemlélőként egyre inkább tűnik valamiféle túlélési stratégiának, hogy összetartás helyett lassan minden egykori csapatjátékos külön útra lép, és inkább próbálja meg egyedül vagy csak kis csoportban átvészelni a következő választásig hátralevő időt. Egyre elcsépeltebbek és elhasználtabbak az olyan kijelentések, hogy „egységesek vagyunk” meg „erősek vagyunk”. Mindeközben nem született olyan közvélemény-kutatás, amelyik a parlamentbe jutás küszöbe fölé mérné bármelyik magyar pártot. Már-már alig leplezik, hogy a három százalékra meg az ezzel járó pénzre, a nyers túlélésre játszanak.

Maradnak az ad hoc szövetségesek, mint az új Hídnak a Dzurinda-féle Kékek, a politikai jokerlapok, mint Gyimesi György, vagy a súlytalan szövetségesek. De ismét és unalomig recitálva csak egy kérdést tennék fel az uraknak: mi lesz a választópolgárral?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?