Danko a rengetegben

<p>Feltörekvő csillag, az új Fico, mindkét politikai oldal számára elfogadható partner. Andrej Dankóra a választások utáni hónapokban ilyen jelzőket aggattak, miközben az SNS elnöke a közvélemény-kutatók adatai alapján a legnépszerűbb politikussá lépett elő. Úgy fest, elérkezett a növekedés végállomása, pontosabban Danko is politikailag besorolttá vált.</p>

A szlovák politikában évek óta hiányoznak az új arcok. Egy ideig Radoslav Procházka próbálta ezt felhajtóerőként használni, de csak egy csúfos végre volt jó. Mivel a parlamenti új arcok többsége vállalhatatlan volt (Kotlebáék, Kollárék), az ügyeletes „friss szellő” szerepét Andrej Danko vinné. Az SNS elnöke már korábban jelentősen átszabta pártja profilját, kommunikációja nyitott volt mind a politikai partnerek és ellenfelek, mind a sajtó irányába: mentes volt a Ficóra jellemző görcsöktől és a régi politikusok sallangjaitól. Nem csoda, hogy nyáron már a legnépszerűbb politikus lett a felmérésekben: pártja nagyrészt az ő személyén keresztül tudja megszólítani az erodálódó Smer választói mellett a jobboldali nemzeti, konzervatív szavazókat is.

Ami érvényes volt tavasszal és a nyár elején, már múlt időbe tehető. Dankónak sikerült néhány hét alatt a barikádok felett lebegő személyből igazi barikádharcossá változnia. Kezdődött mindez a Bašternák-üggyel, amikor jó alkalma lett volna az asztalra csapni és Robert Kaliňák távozását követelni (akár nyilvánosan, akár háttéralku részeként). Az még érthető, hogy ebbe a harcba nem akart belemenni, nem érezvén kellően erősnek magát. A kisebb falatba mart bele (Marek Maďarič és a tévédíjak emelésének megtámadása). Az viszont már komoly stratégiai hiba volt, hogy hagyta magát kiprovokálni Matovič és társasága által, és az utóbbi években standarddá vált üléstermi bohóckodások hatására parlamenti rendőrré lépett elő.

Az ellenzék száját befogni, a parlamenti szabályokat szigorítani mindig hálátlan feladat, pláne akkor, amikor nincs is rá igazán szükség, amikor ez csak a politikai pótcselekvés része. A Smer persze örülhet, hiszen így Danko végzi el helyette a piszkos munkát. Danko és az SNS szárnyalását ugyanakkor pont az ilyen szimbolikus ügyek állíthatják meg: ezekkel ugyanis a még fél éve a politikai blokkok feletti vezető imázsát építő Danko besorolódik a Smer mellé, ezzel csökkentve jobboldalról növekedési potenciálját. Minél több hasonló bozótharcot vállal fel az SNS elnöke, minél inkább hagyja magát bevinni a sűrűbe, annál több sérülést szed össze. Ezzel együtt pártjának növekedési potenciálját is rontja. Lehet, hogy Dankóra ráfért volna még pár sörözgetés Kusý professzorral…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?