Az egészségügy nem ingyenes

<p>Munkaidő után a saját költségeire vizsgáltathatná ki magát a beteg az orvossal, javasolja az egészségügyi minisztériummal egyetértésben Bastrnák Tibor, a Híd képviselője. Az egyszeri kivizsgálás árát 50 euróban maximálnák, és előírnák, hogy a beteget ilyen esetben két héten belül el kell látnia az orvosnak.&nbsp;</p>

Erre a hivatalos rendelési időn kívül lesz lehetőség, vagyis az általános orvos és a gyerekorvos heti 35 órai szolgálat után, a szakorvos pedig heti 30 órai szolgálat után fogadhat „fizetős” betegeket. A javaslattal részben az előjegyzési díj 2015-ös megszüntetését szeretnék pótolni, amit addig – legfeljebb 10 eurós összegig – csak az előjegyzésre fizettek a betegek. A megszüntetést akkor a Smer parlamenti képviselői javasolták, a Smer által gyakran hangoztatott érvre hivatkozva: az egészségügy Szlovákiában ingyenes.

Az egészségügy nem ingyenes, sem Szlovákiában, sem máshol a világban. Az egészségügy az egyik legköltségesebb ágazata a gazdaságnak, és az új gyógyszerek, orvosi berendezések, kezelési módok, a betegek által is jogosan követelt színvonal-emelkedés és a rendkívül magas képzettséget igénylő munka egyre drágábbá fogja tenni. Nem lepődhet meg senki azon, hogy egy – az egyetemet és a kötelező szakvizsgákat számítva akár 10 évig tanuló – orvos az átlagnál kicsit jobb fizetést szeretne kapni a munkájáért. Annál is inkább, mert az unió nyugati országaiban rendkívül erős a szívóhatás: kis nyelvtudással bármelyik orvos talál magának munkát nyugaton a hazai fizetés többszöröséért, sokkal jobb munkakörülmények között.

A 10 eurós előjegyzési díj megszüntetése elsősorban az orvosoknak fájt, de a betegeknek sem tett jót. Ugyan lehettek olyanok, akik visszaéltek vele, olyan orvosok, akikhez a 10 euró kifizetése nélkül valóban nehéz volt bejutni a díjat nem fizetőknek. Lehet azon is vitatkozni, hogy ez az új megoldás valóban nehezíti-e az orvoshoz jutást azok számára, akik nem akarnak fizetni azért, amit az egészségbiztosító is alapból fizet. De nem biztos, hogy alapból el kell utasítani a javaslatot, ami ha kicsit is, de enyhítheti az egészségbiztosításra nehezedő nyomást, lehetőséget adva a betegnek arra, hogy korábban jusson orvoshoz, az orvosnak pedig arra, hogy keressen ezzel.

Sok múlik azonban az ellenőrzésen. Míg a 10 eurós előjegyzési díjra vonatkozó szabályok betartását csak a megyei hivatal – egy-két embert alkalmazó – egészségügyi osztálya ellenőrizte, itt már az egészségbiztosítónak is érdeke lesz a szabályok betartása. A szigorú ellenőrzési rendszert működtető biztosító alaposan meg fogja nézni, hogy a vele szerződésben álló orvos ne kérjen tőle és a betegtől is pénzt ugyanarra a kezelésre. Ugyanakkor azt is meg kell akadályozni, hogy a biztosítók a kiegészítő bevételekre hivatkozva ne csökkentsék az orvosoknak fizetett teljesítmény mennyiségét.

A kiegészítő rendelési időben végzett kezelési díj bevezetése valójában legjobban a Smer programjával áll ellentétben, ezért is meglepő az ellenzék éles elutasítása. Naivitás ugyanis azt gondolni, hogy újabb források bevonása nélkül, például kizárólag a korrupció visszaszorításával – ahogyan azt egyes ellenzéki pártok javasolják – javítható az egészségügyi ellátás színvonala. Sajnálatos, hogy ezt éppen a magát jobboldalinak nevező ellenzék nem látja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?