Vélemény

Állóháborúvá vált a kelet-ukrajnai konfliktus

Fogolycserével ért véget a kelet-ukrajnai háború negyedik éve. Az ukrán kormány 99 szeparatistát cserélt ki 16 ukrán katonára a senki földjén. A „furcsa háború” a világ másik pontjain zajló hasonló eseményekhez képest tavaly már sokkal kisebb visszhangot kapott.
Ryšavý Pál

2018. január 3. 15:11

kelet-ukrajna
- TASR/AP illusztrációs felvétel

Az átlagos hírolvasók szeme leginkább Szíriára szegeződött, a híradásokban a terrorszervezetből kinőtt terrorállam véres hattyúdala volt követhető napról napra.

A donyecki frontról érkező hírek ritkábban kerültek címlapra. Papíron tűzszünet van a térségben – sokadszor. Az elsőt 2014-ben próbálták tető alá hozni, ezt 2015-ben követte az újabb, kecsegtetőbb próbálkozás. De minden diplomáciai zsonglőrködés ellenére a második minszki megállapodás is lassan elhalt, a frontokon és a diplomaták tárgyalóasztalain is állóháború alakult ki.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentéseit böngészve beszédes, hogy napi átlagban 30–40 alkalommal sértik meg a tűzszünetet a front mindkét oldalán. Emellett több alkalommal is kialakultak hosszabb, több napig tartó csatározások, de egyik fél sem tud felülkerekedni.

A kelet-ukrajnai háborúnak az ENSZ jelentése szerint már 10 ezer halálos áldozata van, köztük mintegy 2500 civil, a sebesültek számát 23 ezerre teszik.

Az elesett katonák között sajnos besorozott kárpátaljai magyar katonák is vannak. Sajnos nem készült pontos kimutatás arról, vajon mennyire érinti a kárpátaljai kisebbséget a háború. Az eddigi híreket szemlézve 10 kárpátaljai magyar áldozatról tudunk, kilencet orosz terroristák öltek meg, egyikükkel pedig ukrán akna végzett.

Mindeközben Ukrajna területének jelenleg 7 százaléka orosz fennhatóság alatt áll – bár amíg a Krím elcsatolását Moszkva szemmel láthatóan véglegesnek tekinti, Donyeckkel kapcsolatban maradnak a kérdőjelek.

A régióban két szakadár köztársaság jött létre erős orosz befolyás alatt. Északon a Luhanszki Népköztársaság (LNR), délen a Donyecki Népköztársaság (DNR). A frontvonalak megmerevedésével a harc mindkettőben politikai színtérre terelődött. Az elmúlt években rejtélyes módon halt meg több szakadár katonai vezető, novemberben pedig Luhanszkban történt puccskísérlet a „köztársaság” elnöke, Ihor Plotnitckij ellen. A két szakadár terület viszonyát jól jellemzi, hogy míg Luhanszkban puccskísérlet zajlott, a Donyecki Népköztársaság vezetője megpróbálta rövid úton egyesíteni a két régiót.

Oroszország 2017-ben rendezte meg legnagyobb hadgyakorlatát a hidegháború óta, a Zapad-2017-et, részben az ukrán határvidék közelében. Ennek tükrében, valamint az ukrajnai helyzetet látva, a NATO-nak és a kelet-európai országoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk keleti határaikra. A NATO tagországoknak viszont ehhez előbb a saját soraikat kell rendezniük, különben a belső széthúzás csak további kalandokra csábítja az újra erőre kapó nagyhatalmat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.