Vélemény

A véleménycserék természetéről

Veres István

2018. szeptember 19. 19:10

Szorgalmasan szűrte a reggeli köd a fáradó szeptemberi napfényt, amikor Bandika és Ervin összefutott a falu végén, ott, ahol az utolsó kertek mellett az út az erdőbe és a felső földekre vezet.

Először mindkettő azzal vádolta meg a másikat, hogy kocogni indult, vagyis falusi létére városi szokásokat kultivál.

Persze mindketten visszautasították a vádat, mert ha másban nem, hát abban egyetértettek, hogy falusi ember nem kocog, hiszen ha rendes falusi, akkor nyilván van elég dolga, ergo kocogásra ideje nincsen, semennyi se. De ha mégis, akkor arra az időre is talál magának valami rendes munkát, ami izmait legalább oly mértékben megmozgatja, mintha kocogna.

Éppen 135 éve, 1883. szeptember 19-én volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának ősbemutatója a budapesti Nemzeti Színházban – próbálta meg elterelni a szót a kocogásról Ervin. Erre Bandika a fátyolfelhők felé irányította mutatóujját, pontosan úgy, mint Platón az Athéni iskola című festményen, amelyet Raffaello Santi festett 1509 és 1511 között.

Ballagtak tovább lefelé a keskeny, traktorkerekek által fokozottan deformált szolid kis földutacskán a falu felé, Bandika pedig elmondta, még mindig nem érti, miért viselték a tini nindzsák, a ’90-es évek első felének népszerű rajzfilmhősei egykori reneszánsz művészek keresztneveit. Leonardo volt a kardos, Michelangelo nuncsakuval verekedett, Donatellónak háromágú villái voltak, Raffaellónak pedig botja. Amikor nekünk a kémiatanár negyedikben azzal jött, hogy ezek nem is a tini nindzsák, hanem valami híres festők meg szobrászok, egyszerűen kiröhögtük – folytatta Bandika.

És hogyan vágott vissza a kémiatanár – érdeklődött Ervin, mire Bandika elmondta: úgy, hogy minket kért meg: óvatosan vigyük ki és öntsük ki az ammóniát a kémcsövekből, amelyet az egyik kísérlethez használt. Úgyhogy amikor reneszánsz műalkotásokat látok, ma is megcsap az ammónia szaga – tette hozzá.

Beértek a faluba, a bolt előtt vitatkozó embereket láttak. Biztosan drágul a gáz, a villany meg a Horalky – gondolták. Vagy mi izgathatta így fel a lakosságot?

Ön mit gondol napjaink legfontosabb társadalmi problémáiról? – kérdezte Ervint az egyik vitatkozó, akinek szeletelt kenyér volt a bicikli-csomagtartójára csíptetve (természetesen zacskóban, különben szétpotyogott volna). Én azt, hogy az oszcillátor neutralizálásánál a neutralizáló kapacitás beállítását mindig az oszcillátorkör behangolása előtt kell elvégezni, mert a neutralizáló trimmer befolyásolja az oszcillátorkör rezonanciafrekvenciáját is – felelte Ervin.

Majd továbbmentek, a temető felé.

Ugyanis az utóbbi időben leginkább már csak olyan emberek társaságát keresik, akiknek nincs véleményük, vagy ha van is, megtartják maguknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2018. szeptember 26. 11:03

Szezon után

2018. április 4. 18:57

A lakosság komfortérzetéről

2018. január 24. 20:10

Félévi pampuska

2018. október 22. 13:53

Egy el nem mondott történet

2018. október 22. 10:01

Népboldogító nemzetiek

2018. október 20. 18:52

A fejlesztés állomásai