Vélemény

A reményvesztettségről

​​​​​​​Vasárnap délben, augusztus 15-én, amikor a szlovákiai magyar otthonokat a rántott hús illata lengte be, a TASR hírügynökség közzétette, hogy szeptember második felében megtarthatja első kongresszusát a Szövetség.
Sánta Szilárd

2021. augusztus 27. 09:31

szövetség
- Somogyi Tibor felvétele

A hírügynökséget Magdeme Klára, a Híd szóvivője tájékoztatta. A hírre, hogy az MKP, a Híd és az Összefogás pártok összehegesztési maratonja hosszú célegyenesbe fordult, a nyári kánikulában nem olvadtak le a szerverek. Mind a bejelentés módja, mind az időzítés – a korábbi kommunikációs gyakorlatot tekintve – szokatlan és váratlan volt.

Újszerű megoldásokra több vonatkozásban is szükség lenne. A pártok jó ideje passzívabb, defenzív stratégiát követnek, javarészt eseményekre, kijelentésekre reagálnak: Sajnálattal vesszük tudomásul…, Nem fogadhatjuk el…, Határozottan visszautasítjuk… stb. – ezekkel és ezekhez hasonló fordulatokkal kezdődnek a reakciók. Egyfelől érthető és szükséges, hogy reagálnak kormánypárti politikusok megnyilvánulásaira, másfelől azonban szembetűnő, hogy hiányzik az aktív politizálás, politikai cselekvés, szakmai munka (koncepciók kidolgozása), értelmes politikai tematizálás. Ezt a tétlenséget talán nem lehet teljesen a „Szövetségre várás” állapotával magyarázni.

Egy következő megoldásra váró feladat, hogy a három egységesülő párt – a tartalmi különbségek mellett – más nyelvet, szótárt használ. Mi lesz a „koherens narratívája” az egy pártban működő három platformnak, máshogyan mondva, milyen kompromisszumot köthet a sokféle szlovákiai magyar?

Meggyőződésem, hogy a szlovákiai magyar választók reményvesztettsége a szlovákiai magyar pártok válságánál mélyebb gyökerű. A huszadik századi fasiszta és kommunista kísérletek nem hoztak javulást a nemzeti kisebbségek életében. A rendszerváltás új reményekkel kecsegtetett, de a globális kapitalizmus európai perifériáján levő szlovákiai magyar kisebbség ismét nehéz helyzetbe került. A növekvő társadalmi különbségek, egyenlőtlenségek mellett problémát jelent az elmaradott régiók leszakadása, állami asszisztálással, az ugyancsak az állam segédletével megvalósuló tőkefelhalmozásból való kimaradás, az országos átlagnál gyengébb nyelvtudás és iskolázottság stb.

A jóléti helyzet javulását ebben a helyzetben az államtól várja a szlovákiai magyar, attól az államtól, amelyben egyébként nem bízik, és ehhez az államhoz kapcsolódhatna valamilyen formában a szlovákiai magyar pártok révén. A szimbolikus narratívák helyett erre a boldogtalan helyzetre dolgozhatna ki stratégiát a Szövetség.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Tomáš Valášek

Valášek elnézést kért a magyaroktól

idősotthon

Újabb állomáshoz érkezett a vakcinaprogram

Arkana

Renault Arkana E-Tech Hybrid 145: takarékos és főleg nyugodt vezetés

Anna Záborská

Több százan tüntettek Pozsonyban az abortusztörvény ellen

komárom

Komárom – 14 bérlakás jön létre a régi iskolaépületben

Miloš Zeman
Frissítve

A kórház szerint Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.