Vélemény

A győzelem következményei

Éppen megtámadta a repcét a csíkos káposztabolha, amikor Bandika és Ervin megtudta, hogy jön a felmelegedés.
author
Veres István

2022. október 6. 20:17

repce k
- Szlovák Kormányhivatal

A Homályos tekintetű homárról elnevezett nagyvárosi kiskocsmában ültek volna épp, de nem ott ültek, hanem a járási székhelyre igyekeztek. SMS-t kaptak ugyanis a belügyminisztériumtól, hogy elkészült az útlevelük. Túraszerető emberek lévén gyalogosan próbálták megközelíteni a lakhelyüktől tizenhárom kilométerre fekvő járási székhelyet.

Mezőgazdasági területeken keresztül vezetett az útjuk, és kénytelenek voltak megállapítani, hogy a repcét közben már nemcsak a csíkos, hanem a fekete káposztabolha is megtámadta. Épp hogy csak sikerült feldolgozniuk a fejleményeket, amikor Ervin bejelentette, hogy megfigyelései szerint a támadók sorához a feketelábú földibolha is csatlakozott. Bandika nem bírta tovább, bánatában bekapcsolta a zsebében pihenő tranzisztoros rádiót. Megtudta, hogy már szavaztak Igor Matovič pénzügyminiszter leváltásáról a parlamentben. Kit akarnak leszavazni? – érdeklődött Ervin, miközben megállapította, hogy a repcét a változatosság kedvéért megtámadta a kis káposztalégy is. Semmi, csak valami uniós izé szerintem – tekerte tovább a kis fekete tekerőt Bandika, mígnem megszólalt a messze földön híres rádiós műsorvezető, Tomaggio, és felkonferálta a Clash nevű egykori rockzenekar ismert slágerét, amely arról szól, hogy az énekes nem tudja eldönteni, maradjon, vagy menjen. Perceken belül kiderült az is, hogy október 3-án indult az ország legújabb rádiója, a Rádio Rock. Már a Whole Lotta Love című Led Zeppelin-dal javította a járási székhelyre igyekvők hangulatát, amikor Bandika arról kezdett beszélni, hogy a minap érdekes újságcikk került a látókörébe. Ma ugyebár csütörtök van.

A Független Magyarország című lap hétfői számában pedig azt olvastam, idézem: „Ma egy éve indult meg a szovjetellenes hadjárat. A világtörténelemben páratlan méretű mérkőzés kezdődött. A német hadsereg, szövetségeseivel karöltve, hatalmas sikereket ért el ez alatt az egy esztendő alatt. A birodalmi főváros vasárnapi lapjai behatóan foglalkoznak az első évfordulóval. Megállapítják, hogy a német katona kimagaslóan kitüntette magát. A keleti háború első éve a charkovi csatával kezdődött, amely szerencsés bevezetője volt a szovjet hadsereget megsemmisítő eljövendő csatáknak. A győzelem következményei kiszámíthatatlanok.”

Már látszottak a távolban a járási székhely kéményei, amikor Ervin megkérdezte, mikori ez az idézett újság. 1942. június, felelte Bandika, aki emlékezett a cikk címére is: Tobruk és Bardia elesett. Ervin megköszönte a választ, majd rövid időn belül megállapította, hogy a repcét megtámadta a közönséges földibolha és a mustárdarázs is. Mit akar ezzel mondani? – kapta fel a vizet Bandika. Semmit, csak hogy a győzelem következményei tényleg kiszámíthatatlanok, felelte Ervin. Ezt úgy érti, hogy a győzelem egyik következménye lehet például a vereség is? Ervin erre már nem felelt, ugyanis épp akkor vette észre, hogy a tormalevélbolha egyedei hamarosan szintén rárontanak a repcére.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A két ország külügyminisztere tegnap nem kereste egymás tekintetét. A felmerülő ellentétek miatt korábban nem írták alá a szlovák–magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét sem. (Somogyi Tibor felvétele)

Káčer Beneš-ügyben csúsztatott: nem a földtulajdonosok pereltek

pénz euró

Uniós pénzből dotálják az energiaárakat

taksonyi mézeskalács falu

Illatos, mesés kiállítás

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Felismered az állatot csupán a szeme alapján?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.