Utazz

Ugorj el a bika elől!

A spanyolországi Pamplona idén is több tízezer turista fogadására készül az utcai bikafuttatásáról híres San Fermín ünnepen, amely szombat délben kezdődött a városházánál kilőtt rakétával.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. július 11. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Az egy hétig tartó esemény, amelyet Ernest Hemingway 1926-ban megjelent Fiesta – A nap is felkel című regényében örökített meg, a navarrai város legnagyobb ünnepe, és a külföldiek körében is igen népszerű. Eredete 1591-re nyúlik vissza, jelenlegi legfőbb látványossága, a bikafuttatás pedig már a 17. és 18. századi beszámolókban is szerepel. Sőt, azt is leírják, hogy már az akkori ünnepségekre is érkeztek külföldi vendégek, és tivornyázásban sem volt hiány.

Az észak-spanyolországi városka védőszentjéről San Fermín ünnepeknek, vagy röviden sanferminesnek nevezett esemény legismertebb eleme az encierro, amikor egy rakétajelre minden nap reggel 8 órakor szabadon engednek egy tucat bikát, hogy végigfusson egy lezárt útszakaszon az arénába. A 826 méteres távot 2–3 perc alatt teszik meg az állatok – ha nem jön közbe semmi.

A bikákat ugyanis több száz ember várja a kijelölt útszakaszon, hagyományosan fehérbe öltözve, piros övvel és nyakkendővel, és egy újsággal a kezükben. A szabályoknak megfelelően ők a több száz kilós állatokkal egy irányban futnak, többnyire oldalról megérintve őket, a merészebbek előttük.

A területre csak olyan 18 éven felülieket engednek be, akik nem részegek, balesetek mégis gyakran előfordulnak. Egyrészt a tömeget nehéz kontrollálni: ha valaki elcsúszik az úton, az másokat is felbuktat. Az egyébként jámboran végigfutó jószágok pedig ilyenkor akaratlanul is átfutnak az embereken. Súlyosabb esetben persze a bikák öklelnek is: ha egy állat kizökken a sodrásból, és megáll, az bizony komoly veszélyt jelent az ott tartózkodók számára.

Minden évben 2–300 sérülés történik, legtöbb közülük csak zúzódás, esetleg törés. Az adatok 1910-ben kezdődő rögzítése óta azonban összesen 15 haláleset is előfordult. Bár az ember azt gondolná, jó részük tapasztalatlan külföldi, ez nem így van: mindössze ketten, egy mexikói és egy amerikai turista lelte halálát a futásban. A többiek mind spanyolok, két kivétellel helyiek, navarraiak voltak. A legutóbbi haláleset 2009-ben történt, amikor egy 27 éves spanyolt öklelt fel a bika.

A bikákkal futni tehát igen kockázatos vállalkozás, amit sokan a férfiasság próbájának tartanak. Vannak azonban, akik inkább a bikákat féltik, amelyek az aznap esti bikaviadalon múlnak ki. Ez idén is így történt. Benjamin Zephaniah író-költő például úgy fogalmazott a Guardian vélemény oldalán, hogy a fesztivál minden látogatójának kezéhez vér tapad.

Tény, hogy a nemzetközi média a bikafuttatáson történt baleseteket emeli ki, ám aki részt vett már a pamplonai sanferminesen, az tudja, hogy ez annál sokkal több. Leírhatatlan élmény, ahogy kocsmáról kocsmára hömpölyög a tömeg, csatlakozva egy-egy utcán vonuló zenekar mögé. Ha pedig szerencséje van – mint e sorok írójának – akkor még többszólamú baszk népdalt is elcsíphet valamelyik bárban. (o)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.