Utazz

Nyitnak, enyhítenek – hova, hogyan utazhatunk?

Tovább folytatódnak az újranyitások, az európai országok folyamatosan törlik el a járvánnyal kap­csolatos intézkedéseket, hamarosan visszatér az az utazási szabadság, amit a pandémia előtt szerettünk. Nemcsak az uniós országok, de a korábban sokáig hermetikusan be­zárkózók is nyitnak, ismét várják a turistákat. Összefoglaljuk, milyen nyitási, enyhítési intézkedéseket jelentettek be az elmúlt napokban.
author
Szabó Laci

2022. március 25. 12:53

Horvátországban a rendezvényeken nem lesz létszámkorlátozás, a vendéglátóhelyek pedig éjfél helyett kettőig maradhatnak nyitva Horvátországban
Horvátországban a rendezvényeken nem lesz létszámkorlátozás, a vendéglátóhelyek pedig éjfél helyett kettőig maradhatnak nyitva Horvátországban - Fotó: shutterstock.com

Olaszország

Folytatódik a korlátozások felol­dása Olaszországban. A kormány korábbi bejelentése szerint március 31-én véget ér a 2020. január végén bevezetett és azóta folyamatosan meghosszabbított egészségügyi veszélyhelyzet. Április elsejétől az oltási igazolás nem lesz többé kö­telező a városi tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hiva­talokban, valamint a vendéglátó­helyek szabadtéri részein. A vé­dettségi igazolás hatályban marad a vendéglátóhelyek zárt tereiben, a szállodákban, a zárt edzőtermek­ben, uszodákban, múzeumokban, mozikban, a hosszú távú közle­kedésben. Zárt térben továbbra is FFP2-es típusú maszkot kell visel­ni. A járványkorlátozásokat május elsejétől törlik el.

Csehország

Csehország eltörölte a beutazási korlátozásokat az EU-ból érkezők számára. Egy cseh egészségügyi minisztériumi rendelet március 18-án azonnali hatállyal eltörölte a regisztrációra, védettségi igazolásra és tesztkötelezettségre vonatkozó beutazási szabályokat az EU-ból és több más európai országból érke­ző látogatók számára. Az országba történő belépéshez immáron sem teszt, sem oltási igazolás, sem a betegségen történő átesettség iga­zolása nem szükséges. Az ország területén szinte minden járvány­ügyi szabályt eltöröltek, már csak a tömegközlekedési eszközökön, valamint az egészségügyi és a szo­ciális intézményekben kötelező a maszk viselése.

Hollandia

Március 23-tól Hollandia eltörölte a digitális Covid-igazolvány hasz­nálatát, így az országba történő beutazáshoz már nem lesz szükség sem oltási igazolvány, sem pedig negatív teszteredmény bemutatá­sára. A rendelkezések értelmében március 23-tól a repülőgépeken és a repülőtereken a biztonsági ellen­őrzésen túl továbbra is kötelező a maszk viselése. A tömegközlekedési eszközökön, taxikban, autóbuszo­kon és kompokon azonban ezentúl nem kell maszkot viselni. Március 23-tól emellett az EU-ból, illetve a schengeni térségből Hollandiába utazóknak már nem kell tesztet, gyógyultsági vagy oltási igazolást felmutatniuk a beutazáshoz, az egészségügyi nyilatkozat kitöltése azonban továbbra is kötelező.

Horvátország

Horvátországban újabb enyhíté­sekről döntött a kormány: megnö­velték a rendezvényeken résztvevők létszámhatárát, meghosszabbítot­ták a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét, valamint eltörölték a diákok tesztelési kötelezettségét. A vendég­látóhelyek éjfél helyett éjjel kettőig tarthatnak nyitva.

Kanada

Április 1-jétől a teljesen beoltott utazóknak a Kanadába törté­nő belépéskor nem kell negatív Covid-19-tesztet felmutatniuk. A kormány a múlt hónapban már eltörölte az érkezés előtti PCR-teszt követelményét, lehetővé téve az utazók számára, hogy ehelyett antigéntesztet mutassanak be. A jövő hónaptól kezdve tehát egyik tí­pusú tesztre sem lesz szükség az or­szágba történő belépéshez – ugyan­akkor továbbra is előfordulhat, hogy érkezéskor szúrópróbaszerűen tesztelnek egy-egy utast, de nekik sem kell majd karanténba vonulnia az eredményre várva.

Kambodzsa

Március 17-étől a külföldről érkezőknek nem kell negatív koronavírusteszt-eredményt bemutatni­uk Kambodzsában. Aki nem tudja bizonyítani az oltottság tényét, an­nak érkezés után 14 napig kötelező karanténba vonulnia. A tesztelési kötelezettség eltörlésével egy idő­ben azt is bejelentették, hogy újra fel lehet venni érkezéskor is a vízu­mot – írta meg a ttgmedia.com a Reuters beszámolója alapján.

Mauritius

Mauritius eltörölte minden be­utazó számára az utazást megelőző 72 órában kötelezően elvégzendő PCR-tesztet. Az érkezéskori teszte­lést azonban továbbra is fenntart­ják. Az utazás előtti tesztkötele­zettség eltörlésével mind az oltott, mind az oltatlan turisták egy fokkal könnyebben utazhatnak az afrikai országba, és sokkal egyszerűbbé vá­lik a szabadidős és az üzleti utazás. A hatóságok ugyanakkor figyel­meztetik a beutazókat, hogy az ér­kezés utáni tesztkötelezettség nem szűnik meg.

Indonézia

Indonéziában feloldották a tu­ristákra vonatkozó, a koronavírus-járvány miatt elrendelt karanténszabályokat, az érkezőktől már csak negatív vírustesztet kérnek. A kormány március 7-én már fel­oldotta a karanténszabályokat a turisták által kedvelt Bali szigetén. Ezt megelőzően az érkezőkre há­rom nap karantén várt. Míg Balira 2019-ben több mint 6,3 millió tu­rista érkezett, ez a szám – a járvány miatt elrendelt lezárások nyomán – 2021-ben 45-re csökkent.

Aruba

A karibi sziget március 19-től nem kér oltási igazolványt vagy negatív koronavírustesztet a beutazóktól. Az arubai turisztikai hivatal figyel­meztet, hogy a sziget online beuta­zási nyomtatványát a vám- és be­vándorlási eljárás lebonyolításához továbbra is ki kell tölteni érkezés előtt, valamint ún. látogatói bizto­sítást is kötni kell.

Szabó Laci, MTI, Turizmus

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

87 euróval több marad a nyugdíjasok zsebében

Új átverés szedi áldozatait: az idősek szó szerint kidobják megtakarított pénzüket az ablakon

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

heger k

Heger üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.