Nincs még ötlete? Ajándékozzon utazást! Mutatjuk, mire figyeljen!

Mire figyeljünk, milyen buktatókat kerüljünk el, ha utazást foglalunk – akár ajándékba, akár magunknak?

Pár nappal a karácsonyi ünnepek előtt sokan vagyunk, akik még nem szerezték be mindenkinek az ajándékot. Ilyenkor megy az ötletelés, kit mivel lepjünk meg, mit tegyünk a fa alá. Itt, a mellékletünkben értelemszerűen az utazásokat favorizáljuk. Mert egy ilyen ajándéknak mindenki örül – legyen szó repülőjegyről, wellnesskirándulásról vagy akár egy szilveszteri, újévi csobbanásról, feltöltődésről.

Az ilyen ajándékok előnye, hogy ma már az internetes platformoknak köszönhetően könnyen le tudjuk foglalni, nem kell a boltokba vándorolni. A kérdés csak az, kinek milyen célállomás felel meg. Mert mindenkinek vannak bakancslistás helyei, amit egyszer szeretne látni. A járvány után alaposan átalakultak a trendek, sok korábbi módszer ma már nem működik, így érdemes összefoglalni, lépésről lépésre, hogy mire figyeljünk, milyen buktatókat kerüljünk el, ha utazást foglalunk – akár ajándékba, akár magunknak.

Hova lesz?

Az első dolog, amit el kell dönteni, hogy melyik célállomás legyen a nyerő, mivel szeretnénk megajándékozni családtagunkat, barátunkat. Érdemes első körben meghatározni, milyen keretösszeg áll rendelkezésre, és ez alapján dönteni, hogy egy közeli wellnesszel, fürdőzéssel (Magyarországon, hazánkban vagy akár Ausztriában), egy európai városnézéssel vagy akár egy távolabbi, egzotikus utazással lepnénk meg szerettünket – sőt, akár úgy is dönthetünk, hogy együtt utazunk a megajándékozottal, hiszen az egyik legjobb ajándék egy közös élmény.

Mikor?

Ha megvan a célállomás, akkor el kell dönteni, mikor legyen az utazás időpontja. Ha ajándékról van szó, megéri jó előre kideríteni, mennyire rugalmas az ajándék várományosa, tud-e szabadságot kivenni az adott időpontban. Mivel mindenki a legolcsóbb árat választja, így a legtöbb esetben nincs mód arra, hogy azt később módosítani, törölni lehessen (esetleg ha köt hozzá sztornóbiztosítást, az pici védelmet jelent, de nem minden esetben), legfeljebb nagyon magas extra díj ellenében, de ebben sem lehet mindig bízni. Csak akkor foglaljunk konkrét időpontra, ha biztosak vagyunk benne, hogy a megajándékozott valóban el is tud utazni azokon a napokon.

Fontos a név

Ha repülőjegyet foglalunk, rendkívül fontos, hogy ott a nevet pontosan kell megadni – úgy, ahogy az útlevélben, személyiben szerepel. Előfordulhat, hogy bár Andrásnak hívjuk, mégis Ondrej van az úti okmányban. Vagy hogy valaki két keresztnevet használ a hivatalos érintkezésben, nők esetében pedig figyeljünk arra, hogy a vezetéknév után szerepel-e az -ová utótag. Ez azért is fontos, mert a legtöbb légitársaság nem engedélyezi a felszállást, ha a jegyen szereplő név eltér az útlevélben, személyiben szereplőtől. Elképzelhető, hogy három betűnyi eltérést még elfogadnak, de ezt is csak akkor, ha az nem módosítja az utas nevét – pl. Valér szerepel a jegyen, de a check-in pultnál álló utas valódi neve Valéria – de ez is csak a légitársaság alkalmazottjának jóindulatán múlik. Ha pl. az USA-ba utazunk, ott zéró tolerancia van, az egybetűs hiba is végzetes lehet a (be)utazás szempontjából.

Repülős utazások

A legnehezebb választás, ha olyan célállomással ajándékozzuk meg szerettünket, ahova csak repülővel lehet eljutni. Ennek hátránya, hogy a jegyet ma már nem lehet utalvány formájában lefoglalni, azt mindig konkrét napra és járatra tudjuk csak megvenni. Így rendkívül fontos, hogy egy ilyen foglalás előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy valóban megfelelő a dátum az utazó számára. Vannak olyan foglalóoldalak, amelyek kínálnak ugyan utalványt, ez is egy megoldás lehet, de ez csak egy keretösszeg, így a később megvásárolt jegy lehet drágább is. A légitársaságoknál nincs ilyen típusú utalvány, vagy csak elvétve találkozunk ezzel a megoldással.

Wellness, utalvány

Könnyebb a dolgunk akkor, ha wellnessüdüléssel, esetleg egy síbérlettel együtt adott pihenős, feltöltődős, sportolós utazással lepnénk meg szerettünket. Az ilyen utalványokat a legegyszerűbben a konkrét szállodától tudjuk beszerezni, ehhez nem kell mást tenni, mint írni egy e-mailt, vagy felhívni a hotelt, ezt követően pedig hamarosan a postaládánkban landol az ajánlat, ha az megfelel, akkor nincs más hátra, mint kifizetni az utalvány árát. Előtte azonban figyeljünk arra, hogy megnézzük a felhasználás pontos feltételeit, mit tartalmaz az ajánlat (ideális, ha félpanziós, és benne van a szaunavilág, a medencék ingyenes használata), és meddig használható fel, van-e olyan időszak, amikor nem használható az utalvány.

Hiba történt?

Kevesen tudják, hogy a légitársaságok egy része biztosít úgynevezett ablakperiódust, amikor még díjmentesen módosítható a jegy, a név vagy akár a dátum, járat (nem mindegyik cég kínál ilyet, a fapadosok többsége a jegykiállítás után azonnal komoly díjakat szed be bárminemű módosításért, hacsak nem olyan jegyet foglaltunk, amely rugalmas feltételeket kínál). Ez az ablakperiódus általában 24 óra, így ha észrevesszük, hogy elírtuk a nevet, vagy június helyett júliusra foglaltunk, esetleg más hibát vétettünk, érdemes azonnal felhívni a légitársaságot, és kérni a gyors módosítást. Fontos, hogy ez esetben a legjobb, ha telefonálunk, mivel az óra ketyeg, és lehet, az e-mailre csak napok múlva tudnak válaszolni, akkor pedig már késő, nincs mód a díjmentes változtatásra. Akár az is előfordulhat, hogy a jegyet kell törölni, ez esetben azonban számolni kell azzal, hogy a légitársaság a befizetett összeget nem adja vissza, de egy későbbi foglalásnál felhasználható marad a keret.

Hol foglaljunk?

A legtöbb utazási ajánlatot online is lefoglalhatjuk, így egyszerű dolgunk van. De vigyázni kell az online térben, mivel minden korábbinál veszélyesebb terep – a bűnözők ellepték az internetes világot, és csak arra várnak, hogy besétáljunk a csapdájukba. Sokszor az eredeti oldal (szálloda, szállásfoglaló, légitársaság stb.) tökéletes másával csalogatnak, és ha ott megadjuk a bankkártyaadatainkat, akkor pillanatok alatt leapasztják azt, szinte azonnal kifosztják az áldozat kártyáját, számláját. Éppen ezért csak olyan oldalon foglaljunk, amelyet ismerünk, amelyben megbízunk, és csak biztonságos felületen adjuk meg a bankkártyaadatokat. Ellenkező esetben nemcsak a pénzünknek, de az utazásnak is búcsút inthetünk. Érdemes még használni a hazai bankok által kínált egyszeri kártyákat is, ezek lényege, hogy egy fizetés után azonnal érvénytelenek lesznek, így ha később ki is kerülnének a kártyaadatok, azzal már nem tudnak visszaélni.

*
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?