Mikor, mennyi idővel az utazás előtt foglaljuk le a repülőjegyet?

Nem igaz, hogy ha legalább fél évvel előre foglalunk, akkor olcsóbb a jegy

Aki egyénileg szervez repülős utazást, az egyik fontos kérdés, mennyibe kerül a retúrjegy. De még ennél is lényegesebb, hogy azt mikor érdemes lefoglalni, hogy a lehető legolcsóbb legyen. Egyesek szerint már fél évvel az utazás előtt érdemes foglalni, ha jó árat szeretnénk, mások a két hónapra esküsznek, de olyanok is vannak, akik szerint elég pár héttel az indulás előtt foglalni. Utánajártunk, mi az igazság, mikor olcsók és mikor drágák a repülőjegyek.

A járvány hatása
Mielőtt azonban rátérnénk a konkrétumokra, fontos megemlíteni, hogy a járvány (majd az elszálló infláció) alaposan átalakította a repülőjegypiacot (is), most más trendek vannak, ami néha előnyös, néha viszont hátrányos az utasnak. A legfontosabb, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok, mikor olcsó a jegy, és mikor drága. Talán a legjobb stratégia, ha folyamatosan figyeljük az árakat, és láthatjuk, mikor jelenik meg egy-egy akció. Előfordulhat, hogy pár nappal az indulás előtt is találunk jó áron jegyet, és az is, hogy olyankor már nagyon drága az utazás. A járvány alatt még rugalmasak voltak a légitársaságok, most azonban már csak maradt néhány, amely az olcsóbb tarifákban is (ingyen) engedélyezi a módosítást vagy akár a törlést. És ami a legfontosabb változás: átlagban 50 százalékkal nőttek a jegyárak, a légitársaságok most már simán meghirdetik akciósként, 900 euróért azt a járatot, ami a járvány előtt 400 euróba került.

Mikor drága a jegy?
Sokszor kapom meg a címben feltett kérdést barátoktól, ismerősöktől, és bevallom, nem mindig lehet pontosan válaszolni, mert megannyi tényező játszhat közre egy-egy repülőjegyárnál. Ami fontos, hogy vannak időszakok, helyzetek, amikor bármit is csinálunk, nem találunk olcsó jegyet – ez lehet főszezon, valamilyen (nemzeti) ünnep, kiemelt időszak (húsvét, karácsony, újév stb.), vagy akár az, hogy adott időszakban például jelentős nemzetközi esemény van az adott városban. Illetve az sem mindegy, hogy milyen konkurenciaharc van a légitársaságok között az adott viszonylatban (ha nincs árharc, akkor mindig drágább a jegy, ha megjelenik a konkurencia, akkor csökken). Ha ezeket elkerüljük és kellően rugalmasak vagyunk, azért szinte mindig találni elfogadható áron jegyet.

tábla

Hogyan árazzák a jegyeket?
Ejtsünk pár szót arról, hogyan árazzák a légitársaságok a jegyet. Itt meg kell különböztetni a hagyományos és a fapados fuvarozókat. Ez utóbbinál a töltöttség a legfontosabb mutató, minél több utas van a gépen, annál drágább a jegy. Az akciós jegyek jellemzően az indulás előtt két-három hónappal jelennek meg – persze ha van még hely a fedélzeten. A hagyományosoknál – most a turistaosztályt nézzük – több foglalási osztály van, ezeket betűkkel jelölik (pl. a legolcsóbb a P, majd az N, T, V – ezek légitársaságonként változnak). A különbség az árban és az egyéb szolgáltatásokban van – például a drágább jegyhez már adnak feladható poggyászt vagy több mérföldet a törzsutaskártyára, esetleg rugalmasabb a jegy kondíciója. Amikor jegyet foglalunk, mindig az elérhető legolcsóbbat kínálja (ezenfelül a drágábbakat is – ha többet fizetnénk az azzal járó extrák miatt), amíg el nem fogy a hely. Majd jön a következő foglalási osztály, és a következő. És így telik a gép, így drágul a jegy. Kiemelt időszakban gyakori, hogy a legolcsóbb, „akciós” osztályok közül négyet meg sem nyitnak (tehát nem foglalható), mivel ilyenkor a drága jegyekkel is könnyen megtöltik a gépet, nincs szükség speciális árakra.

Mikor foglaljunk?
És végül válaszoljuk meg a kérdést: mikor érdemes foglalni? Bevallom, a cikk írása előtt én sem tudtam, mi lesz az eredmény, így kíváncsian kerestem az árakat, szerkesztettem a táblázatot, hogy most levonjam a következtetést az abban található információkból.
Ha megnézzük a táblázatot, látható, hogy például Barcelonába két hónappal az indulás előtt a legolcsóbb a jegy – érdekesség, hogy ha fél évre előre foglalunk, ugyanannyi egy retúrjegy, mint ha jövő héten utaznánk, és most vásárolnánk meg a jegyet. Athénnál is a két hónapos intervallum a legkedvezőbb, de ugyanez igaz a legtöbb európai célállomás esetében (Malaga, Tenerife, London, Amszterdam stb.). Érdekes adatot mutat New York vagy Bangkok, ahol legfeljebb 15 százalékos az eltérés az egyes foglalási időpontok között. Reykjavík pedig a másik szélsőség: ha jövő héten utaznánk, akkor csaknem 360 euró egy retúrjegy, ha két hónap múlva, akkor csak 103. Bár, mint ahogy a fentiekben írtuk, megannyi tényező befolyásolja, mikor olcsó vagy mikor drága egy jegy, de ha mindenáron választ szeretnénk kapni a fenti kérdésre, akkor talán elmondhatjuk, hogy kb. két hónappal az indulás előtt a legkedvezőbb a jegyár. Ilyenkor a legnagyobb a kínálat, a legolcsóbb az ár, és már futnak az akciók is – így könnyebb választani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?