Utazz

Kalandvágy és bátorság kell most az utazáshoz

Nincs egyszerű hely­zetben az, aki mos­tanában szeretne utazni, csak né­hány olyan ország van, ahova szinte korlátozás nél­kül lehet belépni, a legtöbb helyre azonban a szabályok átböngészése után is maradnak kérdőjelek. Ki utazhat, hogyan, mire figyeljünk, ha most kelnénk útra?
author
Szabó Laci

2022. január 12. 20:13

Sok olyan egzotikus ország van, amely nem kér vakcinát a beutazáshoz, elég felmutatni az indulás előtt végzett, negatív PCR-tesztet
Sok olyan egzotikus ország van, amely nem kér vakcinát a beutazáshoz, elég felmutatni az indulás előtt végzett, negatív PCR-tesztet - Shutterstock-felvétel

Hol van már az, amikor csak fog­tuk magunkat, vettünk egy vonat­jegyet, repülőjegyet, és oda men­tünk, ahova csak akartunk? Most megannyi szabálynak kell megfe­lelni, ahány ország, annyi előírás – és ha be is engednek, a helyszínen még könnyen bajba kerülhetünk. De a pluszizgalom ellenére most is megéri utazni, annál is inkább, mert mind a repülőjegyárak, mind a hotelárak is rendkívül kedvezőek, így most olcsón nézhetjük meg akár azokat a helyeket is, amelyek­ről korábban csak álmodni mer­tünk. Persze, az utazáshoz most kell egy kis bátorság és kalandvágy is.

Oltások

Ha most szeretnénk utazni, akkor az egyik legfontosabb, hogy az ol­tottsági státuszunknak megfelelő célállomások közül válasszunk egyet. Bár sokak szerint az utazás most csak az oltottak kiváltsága, ez nem teljesen igaz. Sok olyan or­szág van, amely nem kér vakcinát a beutazáshoz, elég felmutatni az indulás előtt végzett, negatív PCR-tesztet (az antigént is elfogadják néhány országban). Ezen országok közé tartoznak az olyan egzotikus célállomások, mint Zanzibár, Me­xikó, a Maldív-szigetek vagy éppen a Dominikai Köztársaság. Nem véletlen, hogy az ottani partok tele vannak turistákkal…

Összességében elmondhatjuk, hogy aki már be van oltva, vagy már a harmadikat is megkapta, az már szinte bárhova utazhat, azzal, hogy sok ország ismét kér még tesztet is a beutazáshoz. Vannak olyan helyek, ahova az érkezést követően is kell a teszt, ez picit rizikósabb, hiszen, ha ott derül ki, hogy a turista pozitív, akkor akár 14 napos elzárás is vár­hat rá – jó esetben ezt a biztosító megtéríti.

Helyi szabályok

Ha már beengedtek egy országba, a kockázatok nem múlnak el. Fontos szempont lehet, milyen szabályok vonatkoznak a karanténra – első­sorban kontaktusoknál. Vannak országok, ahol, ha a repülőgépen mellettünk egy igazoltan pozi­tív utas ült – és erre fény derült a belépés utáni tesztnél –, akkor a sorban ülők szoros kontaktusnak számítanak, és karanténba zárhat­ják őket (ha a gépen van üres sor, és oda ülne, jelezze az utaskísérőnek, hogy a rendszerben is tegye át, így biztosan nem kerül karanténba, hi­szen nem ült senki más a sorban). Van, ahol ez 14 napos elzárást jelenthet, de olyan hely is – több európai országban is bevezetik ezt –, ahol mentesülnek az izolációtól azok, akik három oltással rendel­keznek. Csoportos utazásoknál általában az egy szobában lévők számítanak szoros kontaktusnak. Vannak célállomások, ahol ez ér­kezés utáni teszt eredményét a ho­telben kell megvárni, sőt olyan is, ahol a kinntartózkodás során több alkalommal is újra kell tesztelni a turistát – egy hét alatt akár kétszer, háromszor is (ez növeli a kocká­zatot). Vagyis a foglalás előtt ezt a szabályt mindenképpen érdemes megnézni, nehogy bajba kerüljünk a helyszínen, vagy legalább, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal. A legjobb olyan célállomást válasz­tani, ahol legfeljebb oltást és utazás előtti tesztet kérnek, nincs érkezés utáni tesztelési feltétel.

Foglalási szempontok

Ha jegyet, szállást foglalunk, akkor csak olyat, amely szinte korlátlanul és ingyenesen módosítható, hogy ne legyen anyagi veszteség egy eset­leges útlemondás miatt. Vannak légitársaságok, amelyek teljes rugal­masságot kínálnak (indulás napjáig változtathatunk az utazás dátumán, vagy a befizetett összeget is vissza is kérhetjük – ezt utalványban vagy kp-ben lehet, légitársaság függvé­nyében), de olyan neves fuvarozó is van, amely teljes mértékben elzár­kózik ettől, vagyis, ha betegség vagy más ok – a célállomási szigorodó szabályok – miatt nem tudunk utazni, akkor oda a befizetett összeg. Ugyanezt az elvet kövessük a szállásnál is, csak olyat foglaljunk, amely az érkezés napjáig, vagy legfeljebb előző nap díjmentesen lemondható.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A tömeges felmondás a magyarlakta régiókban lévő kórházakat is érinti, az érsekújvári intézményben például 50 egészségügyi dolgozó jelentette be a távozását

Távozó orvosok a déli régiókban

čaputová k

A szankciók kérdésében továbbra sincs közös szlovák–magyar álláspont

f

Már jó ideje esős, borús az idő… Mikor süthet ki újra a nap?

von der leyen k

Fehér port tartalmazó boríték miatt kiürítették Ursula von der Leyen lakosztályát

új szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Frakk, Bogáncs... Ismered a híres filmes kutyákat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.