Utazz

Így változik a turizmus: ezeket tudnia kell, ha utazni készül

Hatalmas változáson esett át a turizmus az utóbbi két évtizedben. Az internet megjelenésével megjelentek az új technológiák, trendek, ma már sokkal több lehetőségük van a turistáknak, hogy az igényeikhez mért utazást szervezzenek. Persze az új technológiák megjelenésével új veszélyekkel is szembe kell néznünk.
Szabó Laci

2019. június 11. 18:00

*
- Fotó: shutterstock.com

A gyors internet megjelenése és elterjedése felforgatta a turizmus addigi működését. Korábban az utazásokat szinte csak utazási irodák segítségével tudtuk lefoglalni, ma már gyakorlatilag pár perc alatt, az otthon kényelméből akár egy körutazást is meg tudunk szervezni magunknak. Repüléshez csak papíralapú jegyet tudtunk vásárolni, és ha már a helyszínen voltunk, akkor előkerültek az útikönyvek, a papíralapú térképek. Szállást jó esetben egy utazási iroda segített választani – két kép alapján –, vagy az útikönyvekben található választékból hívtunk fel egyet, hogy az árakról, szabad kapacitásokról érdeklődjünk. Aztán az vagy bevált, vagy nem… A változások természetesen nem jelentik a hagyományos módszerek és utazási irodák végét, de hogy a piac alaposan átrendeződik, az szinte teljesen bizonyos. 


Információk, térképek, látnivalók

Korábban, ha a célállomásokról szerettünk volna információt találni, akkor ehhez meg kellett vásárolni egy útikönyvet, vagy átlapozni az utazási irodák katalógusát. Azaz nagyon nehéz volt begyűjteni az információkat, amelyek alapján el tudtuk dönteni, hova utazzunk. Azóta az útikönyvkiadók jelentős része megszűnt, vagy ha teljesen nem is tűnt el a piacról, szinte már csak online verzióban él tovább. Hasonló trend ment végbe a térképek piacán is, hiszen ma már mindenki a telefonját nyomkodva tájékozódik, nem egy hatalmas, papír alapú térképet a földre terítve próbálja meg eltalálni a helyes irányt.
Ma már az internetes oldalaknak köszönhetően azonnal szinte mindent megtudhatunk az adott célállomásról, látnivalóról, étteremről, sőt, még az utazási irodáról is. Naprakészen tájékozódhatunk a helyi tömegközlekedés aktuális árairól, láthatjuk az akciókat, de azt is kideríthetjük pillanatok alatt, hogy az adott időszakban van-e valamilyen nemzeti ünnep vagy nagyobb nemzetközi rendezvény a helyszínen (ezeket az időpontokat érdemes kerülni). Számos látnivaló van a világon, ahol korlátozzák a látogatók számát, vagy egy adott nap csak bizonyos számú turista nézheti meg. Éppen ezért ideális még indulás előtt befoglalni egy időpontot, megvásárolni a jegyet, hogy ha már odáig utaztunk, akkor ne maradjunk le a látványosságról.

Nyaralások
Talán a hagyományos nyaralások piaca az, ahol nem volt olyan nagy átrendeződés – az utasok az ilyen típusú tengerparti nyaralásoknál még mindig elsősorban az utazási irodák által szervezettet részesítik előnyben. Igaz ugyan, hogy az ilyen pihenést is könnyen meg tudjuk szervezni, mégis a kényelmesebb megoldás a népszerű – egyrészt mert nem drágább, mintha magunk szerveznénk, és sok olyan célállomás van, ahova szinte csak így tudunk eljutni (Egyiptom, Tunézia). Kivételt az olyan népszerű célállomások jelentenek, ahova van menetrend szerinti fapados járat, mivel oda csökkentek a repülőjegyárak, és egyénileg is könnyen meg tudjuk szervezni.

Utazási irodák
Az utazási irodák is átszervezték a működésüket – ma már egyre kevesebb az olyan utazási iroda, amely papíralapú katalógussal jelentkezik a szezon előtt – mindent az internetre pakolnak fel. Ma már be se kell fáradni az irodába, ha le akarjuk foglalni valamelyik utazási csomagot, mindent elvégezhetünk az iroda weboldalán pár kattintással. Pozitívum, hogy sokkal több információ áll rendelkezésünkre foglalás előtt, így szinte bizonyosan jól választunk. További kedvező trend, hogy mind több az olyan utazási iroda, amely már nem trükközik az árral, és a fizetendő összeggel hirdeti az utazásokat, nem úgy, mint korábban, amikor a 199 eurós nyaralás az ilyen-olyan adók, illetékek és extra költségek hozzáadásával végül 500–550 euróba került. Megjelentek az olyan utazási irodák is, amelyek csak online léteznek – ezekből várhatóan egyre több lesz. Ezek többsége csak közvetíti az utazási csomagokat, de olyanok is vannak, amelyek saját utazásszervezést is vállalnak.

Légitársaságok, repülőjegy-foglalás
Ha valami, akkor a repülőjegy-foglalás az, ami hatalmas változáson ment át. Korábban csak a légitársaságok városi vagy reptéri irodáiban vagy utazási irodákban tudtunk jegyet foglalni – papír alapon. Ma már minden az online felületen zajlik, online keresünk, online foglalunk, online fizetünk. Megjelent az elektronikus repülőjegy is, ami azt jelenti, hogy ma már ki se kell nyomtatni a jegyet, elég felmutatni az útlevelünket, és már repülhetünk is. Korábban a papíralapú jegy olyan volt, mint a készpénz – ha azt elvesztettük, akkor nem repülhettünk. További trend, hogy ma már nemcsak a foglalás és a fizetés zajlik online, de a check-int is elvégezhetjük otthon, otthon nyomtatjuk ki a beszállókártyát is (némelyik légitársaság ma már pénzt számol fel azért, ha a repülőtérre beszállókártya nélkül érkezünk). Sőt, sok olyan fuvarozó van, amely már teljesen automatizálta a bejelentkezést, a repülőtéren ha csomaggal utazunk, mi adjuk fel azt, a poggyászcímkét is mi helyezzük a bőröndünkre. A foglalások terén pedig megjelentek a nagy foglaló oldalak, így már pár kattintás után láthatjuk, hogy az általunk keresett útvonalra melyik légitársaság kínálja a legolcsóbb repülőjegyet.
A nagy forradalomban megjelentek a fapados légitársaságok, amelyek hatalmas árharcot hoztak a piacra, így ma már sokszor 5–10 euróért is tudunk foglalni repülőjegyet, olyan célállomásra, ahova korábban 300–400 eurónál is drágább volt egy retúrjegy. Ma már mindenki számára elérhető a repülés, már nem luxus. Az olcsóbb árak a szolgáltatások színvonalának csökkenésével jártak – ma már sok esetben a hagyományos légitársaságok járatain is fizetni kell mindenért, a feladott poggyászért, a fedélzeten kínált ételért, az ülőhelyválasztásért stb. Persze, még vannak olyan légitársaságok, amelyek mindezt ingyen kínálják. 


Hotelek, szállásfoglalás
A hotelek piacán is jelentős átrendeződés volt tapasztalható az elmúlt években – ma már semmi sem marad titokban, a legkisebb hibáról is írnak az ott járt vendégek. Az értékeléseknek köszönhetően pedig jobb minőségű szolgáltatást kapnak a vendégek. Szállodai szobát is ma már szinte csak online foglalunk, azonnali fizetéssel. Ez pedig egy újabb trend, hogy megjelentek az olcsóbb, de szigorúbb lemondási feltételeket (vagy teljes mértékben nem lemondható, nem módosítható tarifák) kínáló szobaárak. A szállásfoglalás piacán szinte egyeduralkodó az egyik nagy cég, igaz, számos kisebb portál is próbál betörni a piacra. Így előfordul, hogy ugyanazért a szobáért más és más akciós árat kínálnak a különböző portálok.
Nemcsak a foglalási módok változtak, de a szállások típusai is: megjelent az Airbnb típusú lakásbérlés, eltűnőben vannak a hostelek, és újabban akár már ingyen is megszállhatunk egy ismeretlen idegen házában, kanapéján (home exchange, couchsurfing).

Ismerősök, értékelések
Az egyik legnagyobb újdonság, hogy ma már minden szállodát, légitársaságot, helyi szolgáltatót stb. azonnal le tudunk ellenőrizni az interneten. Az utasok véleményt írnak, fotókat tesznek közzé, így pontosan látjuk, mire számítsunk, ha foglalunk. Hiába a szép „katalógusképek”, ha szakadt egy szoba, akkor az is látható, ha rossz az étel, az is, de arról is informálnak az ott járt utasok, ha a személyzet goromba, vagy ha valamilyen trükkel megpróbálják lehúzni az vendégeket. És a fordítottja is igaz – az elégedett vendégek is megosztják itt az élményeiket. Ez az egyik legnagyobb vívmány, ugyanis éppen ezért, mivel a szolgáltatók nem tudják meggátolni, hogy a vendégek, utasok véleményt írjanak, rá vannak kényszerítve, hogy folyamatosan figyeljék az értékeléseket, és az ott felrótt hiányosságokat azonnal javítsák. Ez folyamatos fejlődést, fejlesztést hozott a piacra, és az utasok is elégedettebben távoznak.

Fizetés – bankkártya
Az online felületek megjelenésével egyre népszerűbb lett az online fizetés. Míg korábban egy irodában, készpénzzel tudunk fizetni, addig ma már elég egy megfelelő bankkártya, és máris ki tudjuk egyenlíteni a lefoglalt utazási szolgáltatás árát – akár egy világ másik felén lévő országban is. Eltűntek a korlátok, szinte az egész világ egy nagy piac, ami mindenképpen hasznos, hiszen ez növeli a minőséget, és csak azok az irodák, szállodák, szolgáltatók maradnak életben, amelyek jó minőséget kínálnak, és nem verik át az ügyfeleiket. 

 

Vízum
Korábban nagyon sok országba szükség volt vízumra, amit szinte csak a helyi nagykövetségen, személyesen (vagy egy utazási irodát megbízva) tudtunk elintézni. Számos ország olyan dokumentációt (munkaszerződés, bankszámlakivonat, havi jövedelmi kimutatás stb.) kért az utasoktól, hogy azt nagyon időigényes volt beszerezni, arról már nem is beszélve, hogy a nagykövetségen sokszor hetekre előre be volt foglalva az összes ügyintézési időpont. És drága is volt. Bár még ma is több olyan népszerű célállomás van, ahova szükség van vízumra, ezek száma lényegesen alacsonyabb. Az új trend, hogy mind több ország szünteti meg a vízumkötelességet az EU állampolgárai számára, vagy ha teljesen nem is lett szabad a beutazás, a 30–90 napos tartózkodáshoz elegendő a reptéren kapott vízum, pecsét vagy egy előzetes, online regisztráció. Ez utóbbit alkalmazza például a korábban vasszigorú USA (ESTA, két évre 14 dollárba kerül), de szintén online kell regisztrálnunk, ha Kanadába, Ausztráliába, Mianmarba stb. utazunk. Egy másik trend, amelyet például Kína alkalmaz, hogy ha csak átutazunk az országon, akkor legfeljebb 168 órát ingyen tartózkodhatunk az országban – ha Kína a célállomás, akkor továbbra is vízumot kell igényelni. A vízummentes országok listája folyamatosan bővül, így utazás előtt mindig érdemes ellenőrizni, hogy a célállomáson milyen beutazási feltételek vannak. Bár segítség lehet az online vízumintéző ügynökségek igénybevétele, ez csak ritkán éri meg – drága szolgáltatás, és sok esetben semmi pluszt nem kínál ahhoz képest, amit mi magunk is intézhetnénk. Például egy ilyen ügynökség a kambodzsai vízumért 70 dollárt kér, ugyanakkor a turistáknak érkezéskor csak 30 dollárt kell fizetni, és a helyszínen megkapják a matricát az útlevelükbe.


Új trendek, új veszélyek
Az új trendekkel új veszélyek is megjelentek, ez pedig nem más, mint az online bűnözés. A rablók kihasználják azt, hogy sokan figyelmetlenek, fizetés előtt nem ellenőrzik, mire nyomják le az „OK” gombot. Jó esetben csak a kifizetett „akciós utazás”, „olcsó repülőjegy”, „akciós luxusszállás” árát bukják, rosszabb esetben a megadott bankkártyán található teljes összeget. Fizetésnél mindig legyünk körültekintők!

Internet külföldön
Bár sokan feleslegesnek tartják, az egyik legfontosabb dolog a nyaraláson, utazáson, hogy legyen internetkapcsolatunk. Ez azért hasznos, mert bárhol vagyunk, bármilyen információra szükségünk van, azonnal meg tudjuk nézni a telefonunkon. Ha eltévedünk vagy nem találjuk a címet, ott a térképes navigáció. Ha látnivalóról szeretnénk pluszinformációhoz jutni, szintén a zsebünkben van a megoldás. Ha pedig egy étterembe szeretnénk menni, akkor azonnal le tudjuk ellenőrizni, milyen minőséget kínál, mit írnak róla azok, akik már jártak ott. De természetesen a kommunikációra is rendkívül hasznos az online kapcsolat, hiszen így szinte ingyen tudunk csevegni az útitársakkal vagy akár az otthon maradottakkal.
A legjobb megoldás az internetes kapcsolatra, ha a helyszínen vásárolunk egy SIM-kártyát valamelyik helyi szolgáltatótól, így pár euróból sokszor több gigabájtnyi adatkeretet kapunk (érdemes magunkkal vinni egy extra, kártyafüggetlen mobiltelefont, amibe behelyezzük a helyi kártyát, majd az azon lévő internetet megosztjuk, így egyszerre akár több készülékkel is csatlakozhatunk az internetre). Ez az olyan népszerű vagy kevésbé felfedezett célállomásokra igaz, amelyek nem tagjai az EU-nak, hiszen az unióban ma már felár nélkül használhatjuk az otthoni előfizetésünkhöz tartozó adatcsomagot.


 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

magyar-szlovák határ

48 órára átjöhetnek Szlovákiába a Magyarországon vagy Csehországban élők

A trendek és az előrejelzések alapján megpróbáljuk megjósolni, milyen lesz az idei főszezon, milyen változásokra számíthatunk, illetve hogy hogyan és hol tudunk nyaralni a járvány miatti korlátozások után.

Milyen lesz az idei főszezon? Hol, hogyan tudunk nyaralni?

Szlovákok vásárolják fel a cseh cégeket

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

karambol

Karambolozott a D1-esen egy Szenc felől Pozsonyba haladó teherautó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.