Utazz

Idén nem érdemes last minute-ra várni, már most lefoglalható a nyaralás

Alig várják a szlová­kiai utazni vágyók, hogy a kormány újra szabaddá tegye a sza­badidős nyaraláso­kat, hogy aztán lecsapjanak az uta­zási irodák által kínált tengerparti nyaralások egyikére – derült ki a hazai irodák helyzetelemzéséből. Ez arra is rámutatott, hogy idén meg­éri mielőbb foglalni, mert last mi­nute utazások csak elvétve lesznek.
Szabó Laci

2021. május 6. 13:30

Görögország, Horvátország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Tunézia – ezek lesznek a népszerű célállomások a szlovákiai utasok körében
Görögország, Horvátország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Tunézia – ezek lesznek a népszerű célállomások a szlovákiai utasok körében  - Fotó: shutterstock.com

„Az eddigi foglalási adatokból azt látjuk, hogy Görögország, Hor­vátország, Ciprus, Törökország és Szlovákia lesznek az idei szezon legnépszerűbb úti céljai, de mind többen keresik az olyan egzoti­kus lehetőségeket is, mint Dubaj, a Maldív-szigetek vagy éppen a Seychelle-szigetek” – mondta la­punknak Nora Fedorová, a Satur ügyvezető igazgatója.

„A nyári szezon kezdete néhány hetet késik a még mindig tisz­tázatlan utazási feltételek miatt, ugyanakkor azt már most láthat­juk, hogy a fő szempont az utazás biztonsága lesz. Az elmúlt évekhez hasonlóan az EU-n belül Horvát­ország, Görögország és Olaszor­szág, az EU-n kívül pedig Török­ország és Egyiptom lesz a befutó” – ismertette az ETI utazási iroda tapasztalatait Jozef Petrikovič, az iroda szlovákiai vezetője.

„Az intézkedések fokozatos eny­hülésével egyre nagyobb érdek­lődést tapasztalunk a nyári üdü­lések iránt. A jelenlegi eladások alapján úgy véljük, hogy idén már kedvezőbb turisztikai szezon vár ránk. Partnereinkkel (légitár­saságok, szállodák, transzferek, biztosítók) együttműködve nagy hangsúlyt helyezünk a biztonság­ra, ez az idei szervezett utazásnál rendkívül fontos lesz. A foglalá­sok alapján a jelenlegi favoritok az olyan célpontok, amelyek az előző szezonban szinte kiestek a kínálatból (a korlátozások mi­att), ilyen Törökország, Tunézia és Egyiptom. A görög szigetek, Ciprus és a népszerű Zöld-foki iránt is rendkívül nagy az érdek­lődés” – tájékoztatta lapunkat Alica Šipošová, a Kartago Tours marketingszakembere.

Nagy kérdés, hogy idén milyen árakkal számolhatnak azok, akik utazni szeretnének, mivel egyes elemzések szerint a rövidebb sze­zon, a nagy kereslet feltornázhat­ja az árakat. Az irodák válaszai alapján arra számíthatunk, hogy a nyaralások ára a tavalyihoz (vagy a 2019-es, utolsó békeidős szinthez) hasonló szinten lesznek. „Számos szállodával rendkívül kedvező ajánlatot sikerült megbeszélnünk, sőt, vannak olyan helyek, ahova a gyerekek még olcsóbban, vagy akár ingyen utazhatnak, úgy, hogy né­mely esetben a korhatárt is sikerült emelni” – mondta Fedorová.

Petrikovič szerint az árak nem sokban fognak különbözni a ta­valyitól, talán az emberek többet fognak fizetni a PCR-tesztekért, amelyeket az országok valószínű­leg megkövetelnek majd a belé­péskor.

A szállodatulajdonosok mindent megtesznek, hogy odavonzzák a turistákat, így árdrágulásra nem számít Šipošová sem. Szerinte ugyanakkor nagy változás az elő­ző évekhez képest, hogy a legtöbb iroda rendkívül rugalmas, sokszor díjmentesen törölhető az utazás (az indulás előtt 3–30 nappal), vagy akár az utas neve is megvál­toztatható bizonyos esetekben (ilyenre korábban csak rendkívüli esetekben volt lehetőség). A Satur vezetője szerint is most sokkal biz­tonságosabb az utazás az irodák­kal, mivel rendkívüli rugalmassá­got, biztosításokat, módosítási és törlési lehetőséget kínálnak.

Fedorová pedig egy másik fontos szempontra is felhívta a figyelmet, ez pedig az, hogy idén rövidebb lesz a szezon, a nagy európai pia­cok (német, olasz, brit) általában 7 hónapos szezonhoz szoktak, most pedig ezek a piacok is csak a nyári 3-4 hónapra koncentrálnak, miközben a szlovákok számára is a június–szeptember a legnép­szerűbb időszak, ez pedig hatással lehet a kapacitások elérhetőségére és az üdülési árakra. „Ezért a ta­valyi évhez hasonlóan idén sem javasoljuk ügyfeleinknek, hogy az utolsó pillanatig várjanak a nya­ralás megvásárlásával, mert nem számítunk arra, hogy a piacon lesznek extra kedvező last minu­te ajánlatok” – zárta elemzését a Satur vezetője. Hasonlóan látják a helyzetet Kartago Toursnál, és az ETI-nél is, mindkét szakember azt tanácsolja, hogy ha nyaralni szeretne, akkor mielőbb foglal­jon, ne hagyja az utolsó pillana­tokra, mivel könnyen lehet, hogy a nyári hónapokban minden járat megtelik, és így lemarad a nyári tengerparti üdülésről.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hégli gál

Gál Tamás: „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ötven embernek játsszunk”

reszpirátor

Szerdától kültéren is kötelező a reszpirátor viselése

pixabay

Az orvosok közzétették az omikron 14 leggyakoribb tünetét

Kidőlt fa

Kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat a Dunaszerdahelyi járásban

Djokovicon viccelődnek a szlovák rendőrök

Érsekújvár, városi uszoda

Megnyitják az újvári uszodát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.