Utazz

Idén nem érdemes last minute-ra várni, már most lefoglalható a nyaralás

Alig várják a szlová­kiai utazni vágyók, hogy a kormány újra szabaddá tegye a sza­badidős nyaraláso­kat, hogy aztán lecsapjanak az uta­zási irodák által kínált tengerparti nyaralások egyikére – derült ki a hazai irodák helyzetelemzéséből. Ez arra is rámutatott, hogy idén meg­éri mielőbb foglalni, mert last mi­nute utazások csak elvétve lesznek.
Szabó Laci

2021. május 6. 13:30

Görögország, Horvátország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Tunézia – ezek lesznek a népszerű célállomások a szlovákiai utasok körében
Görögország, Horvátország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Tunézia – ezek lesznek a népszerű célállomások a szlovákiai utasok körében  - Fotó: shutterstock.com

„Az eddigi foglalási adatokból azt látjuk, hogy Görögország, Hor­vátország, Ciprus, Törökország és Szlovákia lesznek az idei szezon legnépszerűbb úti céljai, de mind többen keresik az olyan egzoti­kus lehetőségeket is, mint Dubaj, a Maldív-szigetek vagy éppen a Seychelle-szigetek” – mondta la­punknak Nora Fedorová, a Satur ügyvezető igazgatója.

„A nyári szezon kezdete néhány hetet késik a még mindig tisz­tázatlan utazási feltételek miatt, ugyanakkor azt már most láthat­juk, hogy a fő szempont az utazás biztonsága lesz. Az elmúlt évekhez hasonlóan az EU-n belül Horvát­ország, Görögország és Olaszor­szág, az EU-n kívül pedig Török­ország és Egyiptom lesz a befutó” – ismertette az ETI utazási iroda tapasztalatait Jozef Petrikovič, az iroda szlovákiai vezetője.

„Az intézkedések fokozatos eny­hülésével egyre nagyobb érdek­lődést tapasztalunk a nyári üdü­lések iránt. A jelenlegi eladások alapján úgy véljük, hogy idén már kedvezőbb turisztikai szezon vár ránk. Partnereinkkel (légitár­saságok, szállodák, transzferek, biztosítók) együttműködve nagy hangsúlyt helyezünk a biztonság­ra, ez az idei szervezett utazásnál rendkívül fontos lesz. A foglalá­sok alapján a jelenlegi favoritok az olyan célpontok, amelyek az előző szezonban szinte kiestek a kínálatból (a korlátozások mi­att), ilyen Törökország, Tunézia és Egyiptom. A görög szigetek, Ciprus és a népszerű Zöld-foki iránt is rendkívül nagy az érdek­lődés” – tájékoztatta lapunkat Alica Šipošová, a Kartago Tours marketingszakembere.

Nagy kérdés, hogy idén milyen árakkal számolhatnak azok, akik utazni szeretnének, mivel egyes elemzések szerint a rövidebb sze­zon, a nagy kereslet feltornázhat­ja az árakat. Az irodák válaszai alapján arra számíthatunk, hogy a nyaralások ára a tavalyihoz (vagy a 2019-es, utolsó békeidős szinthez) hasonló szinten lesznek. „Számos szállodával rendkívül kedvező ajánlatot sikerült megbeszélnünk, sőt, vannak olyan helyek, ahova a gyerekek még olcsóbban, vagy akár ingyen utazhatnak, úgy, hogy né­mely esetben a korhatárt is sikerült emelni” – mondta Fedorová.

Petrikovič szerint az árak nem sokban fognak különbözni a ta­valyitól, talán az emberek többet fognak fizetni a PCR-tesztekért, amelyeket az országok valószínű­leg megkövetelnek majd a belé­péskor.

A szállodatulajdonosok mindent megtesznek, hogy odavonzzák a turistákat, így árdrágulásra nem számít Šipošová sem. Szerinte ugyanakkor nagy változás az elő­ző évekhez képest, hogy a legtöbb iroda rendkívül rugalmas, sokszor díjmentesen törölhető az utazás (az indulás előtt 3–30 nappal), vagy akár az utas neve is megvál­toztatható bizonyos esetekben (ilyenre korábban csak rendkívüli esetekben volt lehetőség). A Satur vezetője szerint is most sokkal biz­tonságosabb az utazás az irodák­kal, mivel rendkívüli rugalmassá­got, biztosításokat, módosítási és törlési lehetőséget kínálnak.

Fedorová pedig egy másik fontos szempontra is felhívta a figyelmet, ez pedig az, hogy idén rövidebb lesz a szezon, a nagy európai pia­cok (német, olasz, brit) általában 7 hónapos szezonhoz szoktak, most pedig ezek a piacok is csak a nyári 3-4 hónapra koncentrálnak, miközben a szlovákok számára is a június–szeptember a legnép­szerűbb időszak, ez pedig hatással lehet a kapacitások elérhetőségére és az üdülési árakra. „Ezért a ta­valyi évhez hasonlóan idén sem javasoljuk ügyfeleinknek, hogy az utolsó pillanatig várjanak a nya­ralás megvásárlásával, mert nem számítunk arra, hogy a piacon lesznek extra kedvező last minu­te ajánlatok” – zárta elemzését a Satur vezetője. Hasonlóan látják a helyzetet Kartago Toursnál, és az ETI-nél is, mindkét szakember azt tanácsolja, hogy ha nyaralni szeretne, akkor mielőbb foglal­jon, ne hagyja az utolsó pillana­tokra, mivel könnyen lehet, hogy a nyári hónapokban minden járat megtelik, és így lemarad a nyári tengerparti üdülésről.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: mindössze egy új fertőzöttet találtak vasárnap

v

Mától csak egy járásban van érvényben másodfokú figyelmeztetés, 17 járás zöld besorolású

párkány

Levendulás, hűsítő nyárnyitó Párkányban

Vasárnap

Téma a VASÁRNAPBAN: Nyári tábor teszttel, óvatossággal

fff

Mindenféle huncut koboldozások

Kisebbségi Kulturális Alap

KKA: Németh Ilona reagált Gyimesi vádjaira

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.