Utazz

A legjobb kávézók, cukrászdák Budapesten

A legutóbbi kedvcsináló után most következzen egy kis bepillantás a budapesti gasztroforradalom történéseibe. Ebben a téli hidegben úgysem olyan jó élmény a városnézés, sokkal csábítóbb ilyenkor egy meleg kávézóban vagy cukrászdában ücsörögni és beszélgetni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 7. 12:01

A legutóbbi kedvcsináló után most következzen egy kis bepillantás a budapesti gasztroforradalom történéseibe. Ebben a téli hidegben úgysem olyan jó élmény a városnézés, sokkal csábítóbb ilyenkor egy meleg kávézóban vagy cukrászdában ücsörögni és beszélgetni.

Budapesten évek óta igazi gasztroforradalom zajlik, aminek köszönhetően hetente újabb és újabb helyek nyílnak meg a városban, elsősorban a belvárosi kerületekben. Még mi, budapestiek is nehezen tudjuk nyomon követni ezt a dinamikus fejlődést, turistaként pedig kifejezetten hasznos, ha van egy iránymutatásunk, és tudjuk, melyik helyen mire számíthatunk.

Az első körben az édesszájúak örülhetnek, de a folytatásban nem feledkezünk meg a bisztrók, a street food-árusok, különböző éttermek és bárok bemutatásáról sem.  Következzenek hát a legjobb budapesti reggelizőhelyek, kávézók, cukrászdák és pékségek: a listánkon a nagyon népszerűn és klasszikuson át az újhullámos helyekig minden megtalálható, viszont szigorúan csak kipróbált helyekről írunk. A lista sok esetben szubjektív, de cserébe garantáltan minőségi.

 

Reggelizőhelyek

A reggelizés intézménye is a reneszánszát éli Budapesten. A nap legfontosabb étkezése annyira felkapott lett a magyar fővárosban, hogy ma már vannak olyan helyek, amelyek fő profiljuknak ezt az étkezési formát tették meg. A reggelizőhelyek a budapestiek és az ide látogatók körében is nagyon kedveltek: legyen szó üzleti reggeliről vagy akár villásreggeliről, gyors, egészséges harapnivaló elfogyasztásáról.

 

Á la Maison Grand

Cím: 1051 Budapest, Nádor utca 5. Nyitva-tartás: H-V 8:00-20:00; Asztalfoglalás: +36 20 618 7580, www.alamaisonbudapest.hu;  Árkategória: €

 

A belváros szívében található Á la Maison főleg a francia vonal kedvelőinek tetszik majd. Az egész napos reggelizési lehetőség során nemcsak a már jól ismert croissant-okból, hanem olyan jellegzetesen francia fogásokból is válogathatunk, mint a croque monsieur vagy madame. Ezt a két utóbbi melegszendvicset mindenképp érdemes kipróbálnunk. Az autentikus monsieur készítése közben két szelet kenyér közé sonkát és kemény sajtot tesznek, a madame tetejére pedig még egy tojást is ráütnek a szendvics sütése közben. Felejthetetlen ízek ezek. Persze emellett még amerikai palacsintát és klasszikus angol reggelit is kóstolhatunk, akár este is. A kiszolgálás előzékeny és kedves, az asztalfoglalás pedig főleg a reggeli órákban erősen ajánlott.

 

Szimply

Cím: Röser Udvar, Károly körút 22. Nyitvatartás: H-P 8:00-16:00, Szo 9:00-16:00, V zárva; www.szimply.com; Árkategória: €

 

A Deák tértől pár percre található igazi újhullámos hely, hiszen ötvözi a modern berendezés, a letisztult étlap és az egészséges ételek elemeit. Az itteni sós és édes reggelik kínálata követi az idénygyümölcsök és zöldségek ritmusát. A hely picike, viszont a reggeli magas minősége miatt még a New York Times éves ajánlójába is bekerült. Az avokádós pirítós kifogástalan. A kiszolgálás kedves és gyors. Kávé- és teafogyasztásra a szomszédos Kontaktban van lehetőség.

 

Villa Bagatelle

Cím: 1126 Budapest, Németvölgyi út 17. Nyitvatartás: H-P 8:00-19:00, Szo-V 9:00-18:00; Asztalfoglalás: +36 30 359 62 95; www.villa-bagatelle.com; Árkategória: €€

 

Hogy a budai oldal se ma¬radjon ki, a Villa Bagatelle-be ellátogatni és ott elfogyasztani a reggelinket egy életérzés. Mindenképp szánjunk több időt rá, és a ráérős reggelizés közben nemcsak a finom fogásokat élvezhetjük, hanem az egyedi, ízléses környezetet is. A Villa Bagatelle aljában pékség is működik, Brót Pékség néven várja frissen sült péksüteményekkel és kenyerekkel az érdeklődőket. A hely saját parkolóval és kis kerttel, udvarral is rendelkezik, ahol a gyerekek vidáman játszhatnak, amíg szüleik megreggeliznek. A kiszolgálás nagyon előzékeny. Az asztalfoglalás erősen ajánlott: a télikert rész a legszebb.

 

Cukrászdák

A cukrászdákat tekintve is megfigyelhető a dinamikus fejlődés. Egyrészt itt vannak a klasszikus, jól bevált ízekkel dolgozó hagyományos cukrászdák – gondoljunk az Augusztra, a Szamosra vagy a Ruszwurmra –, viszont ugyanúgy megjelentek a kézműves, az újhullámos, az új és néha szokatlan ízeket beharangozó helyek is.

 

Nézzünk meg párat ezek közül az újhullámos helyek közül:

 

Asztalka

Cím: 1015 Budapest, Döbrentei út 15. (bejárat az Attila út felől); Nyitvatartás: Sze-P 11:00-18:00 Szo-V 11:00-19:00; www.asztalka.com; Árkategória: €€

 

A budai oldalon a Várkert Bazártól pár percre található kis cukrászda igazi kulináris élményt nyújt ven¬dégeinek. A tortáik és süte¬ményeik nemcsak kész műalkotások, hanem nagyon finomak is. Emellett a berendezésnek és étkészletnek hála úgy érezhetjük, mintha egy nagyon jómódú polgári család nappalijába csöppentünk volna, aminek ajtaján mindjárt belépnek a családtagok is. Családosoknak fontos információ, hogy az Asztalka szomszédságában van a Mesemúzeum, ne hagyják ki!

 

Desszert.Neked

Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 17. Nyitvatartás: H-P 11:00-21:00 Szo-V 10:00-21:00; www.desszertneked.hu; Árkategória: €€

 

Az Andrássy út szomszédságában található cukrászdában kifinomult francia stílusú és újragondolt magyar desszerteket alkotnak. A pult mögött magába a sütemények elkészítésébe is belepillanthatunk a nagy üvegfallal elválasztott látványkonyhában. Ez a látványkonyha egyben desszertkurzusok megtartására is szolgál.

 

Sugar Shop

Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 58. Nyitvatartás: H 12:00-22:00 K-V 10:30-22:00; www.sugashop.hu; Árkategória: €€

 

Az utca végén a Sugar Shop¬ba belépve úgy érezzük magunkat, mintha egyenesen Willy Wonka csokoládégyárába éreztünk volna: édességek a világ minden színében és ízében, szokatlan formákban egyaránt megtalálhatók itt. Vigyázat, gyerekkel veszélyes terület, és függőséget okoz!

 

La Delizia

Cím: 1066 Budapest, Jókai utca 13. Nyitvatartás: H-Szo 10:00-20:00 V zárva; www.ladelizia.hu; Árkategória: €

 

A La Delizia kekszmanufaktúraként visszahozta a köztudatba a kekszek szeretetét. Amellett, hogy édes és sós kekszeik, süteményeik és krémjeik nagyon finomak, semmi mesterségeset sem tartalmaznak. A szilvalekváros kekszet mindenképp kóstolják meg, ha betérnek ide.

 

Igazából ma már nincs olyan kerülete Budapestnek, ahol ne lenne újhullámos cukrászda. Ha a VIII. kerületben járnak, ne hagyják ki a Helló Sárit (Nap utca 30.), az eckler fánk szerelmesei a második kerületi Monofut (Margit krt. 62.), a XIII. kerületben pedig az Édesmindegy nevű helyet (Pozsonyi út 16.).

 

Kávézók

A kávézók tekintetében is erősen átalakult a fővárosi színtér az utóbbi években. A klasszikus nagy kávéházak erősen őrzik pozíciójukat, viszont megjelent egy olyan kávézóréteg, amely nagy hangsúlyt fektet a kávé elkészítésének és a kávéfogyasztásnak a minőségére.

 

Először jöjjenek a nagy klasszikusok:

 

New York Kávéház

Cím: 1073 Budapest, Erzsébet krt. 9-11. Nyitvatartás: H-V 8:00-24:00; www.newyorkcafe.hu; Árkategória: €€€

 

A New York Kávéház méltán érdemelte ki a világ legszebb kávéháza címet. Az ötcsillagos Boscolo Hotel aljában található kávézó egykor, az 1894-es átadását követően a budapesti irodalmi és művészi élet központjaként működött. A kávéházba lépve tágas és pazar belső térben találjuk magunkat, s kávénkat szürcsölgetve gyönyörködhetünk a palota márványoszlopaiban és elrendezésében. A kiszolgálás nagyon professzionális. Asztalfoglalás nem szükséges, a sok érdeklődő miatt előfordulhat, hogy pár percet várnunk kell majd az ajtóban, de cserébe biztosan emlékezetes élménnyel gazdagodhatunk.

 

További klasszikus és nagyon jó minőségű kávézók, amelyekbe ellátogatni szintén felejthetetlen élményt jelent:

 

Gerbeaud Kávéház

Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8. Nyitvatartás: H-V 9:00-21:00; www.gerbeaud.hu; Árkategória: €€€

 

Most pedig következzenek az újhullámos helyek, amelyek közül nehéz csak egyet kiragadni, inkább a fontos tudnivalókat adom róluk közre:

 

Tamp&Pull

Cím: IX. Budapest, Czuczor utca 3. Nyitvatartás: H-P 7:00-17:00 Szo-V 12-16; Árkategória: €

 

A ma már kultikus hellyé vált apró kávézó az első újhullámos kávézók között nyílt meg 2012-ben. A világos pörkölésű kávék világában képzett baristák igazítanak el minket. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, hogy már második kávézójukat nyitották meg, ezúttal a Váci úton.

 

fekete

Cím: 1053 Budapest, Múzeum krt. 5. Nyitvatartás: H-V 8:30-19:00; www.feketekv.hu; Árkategória: €

 

A kávé és az egészséges életmód szerelmeseinek ajánljuk az Astoria metrómegállóhoz közeli helyet, ahol a körútról nyíló aprócska kávézóban hörpinthetjük fel kávénkat, míg az udvarban már süteményeket, pékárut is kapunk a feketénk mellé, mindezt az egészséges táplálkozás jegyében.

 

Madal Café

Cím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 3. Nyitvatartás: H-P 7:30-19:30 Szo-V 8:30-19:30; www.madalcafe.hu; Árkategória: €

 

Ebben a minőségi kézműves kávézóban a kávékülönlegességek mellett a gluténmentes sütemények is nagyon finomak.

 

Pékségek

A nagy budapesti gasztroforradalomnak köszönhetően végre minőségi, kézműves pékségek is megjelentek a magyar fővárosban. Ezek a pékségek új alapokra helyezték a jó minőségű, különböző ízű kenyerek sütését, de a finomabbnál finomabb édes és sós péksütemények elkészítését is.

 

Pékműhely

Cím: 1015 Budapest, Batthyány utca 24. Nyitvatartás: H-P 07:00-19:00 Szo 8:00-16:00 V zárva; www.pekmuhely.hu; Árkategória: €

 

A Pékműhely alapítójának neve – Vajda József – mára már intézménnyé vált a szak¬mában. Az ő nevéhez fűző¬dik a Kenyérlelke fesztivál/mozgalom elindítása, amely visszahozta közénk a minőségi kenyérkészítés jelentőségét. A pékműhelyes kenyerek és péksütemények sikerének köszönhetően már egy újabb Pékműhely is nyílt a Bartók Béla úton, valamint Szerelmeslevél néven a Lövőház utcában, a Mammut bevásárlóközpont mellett.

 

Artizán

Cím: 1054 Budapest, Hold utca 3. Nyitvatartás: H-P 07:00-19:00 Szo 8:00-16:00 V zárva; www.artizan.hu; Árkategória: €

 

Az Artizán a hely, ahol a kenyérnek lelke van, a kardamomos péksüteménynek pedig még inkább. A Szabadság tértől és a Bazilikától pár percre található pékségben helyben sült, kiváló minőségű pékárut készítenek, amelynek elkészítésénél nem használnak semmilyen adalékanyagot, lisztjavítót vagy tartósítószereket.

 

Butter Brothers

Cím: 1093 Budapest,

Lónyay utca 22. Nyitvatartás: H-P 07:00-19:00 Szo 8:00-13:00 V zárva; Árkategória: €

 

Az egyik legjobb hangulatú hely a városban, ahol gyerek, felnőtt és kutya egyformán otthon érzi magát. Emellett itt kapható a város legjobb kakaós csigája is. A Vásárcsarnok mögött található pékségbe érdemes időben érkeznünk, mert bizony késő délutánra már elkapkodják a frissen sült hagyományos és különleges ízű péksüteményeket és a kenyereket is.

 

Édes ízeket és jó étvágyat!

Zászlós Ágnes, utazási blogíró

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.