Utazz

A foglalások kulcsa: az ár-érték arány

Ha utazásról van szó, akkor az egyik legfontosabb, hogy a lefoglalt pihenést jó áron kapjuk meg, de úgy, hogy közben nem kötünk kompromisszumot a minőség tekintetében. Mire érdemes figyelni, hogyan találjuk meg a legjobb ár-érték arányú repülőjegyeket, szállásokat, utazásokat?
Szabó Laci

2018. január 22. 04:03

 
 
Ha utazásról van szó, akkor az egyik legfontosabb, hogy a lefoglalt pihenést jó áron kapjuk meg, de úgy, hogy közben nem kötünk kompromisszumot a minőség tekintetében. Mire érdemes figyelni, hogyan találjuk meg a legjobb ár-érték arányú repülőjegyeket, szállásokat, utazásokat?
 
Szállások
A hotelfoglalásnál érezhető a leginkább a minőség. Bár vannak csillagos minősítések, ezek sokszor messze nem fedik a valóságot. Tapasztalataink szerint érdemes mindig megnézni a négy- vagy ötcsillagos hotelek ajánlatait is, szinte mindig van olyan, ahol van akciós ár, és gyakran ezek olcsóbbak, mint a szerényebb minőségű hotelek ajánlatai. Mielőtt foglalunk, nézzük meg az interneten, milyen véleményeket írtak, milyen fotókat töltöttek fel azok az utasok, akik már jártak az adott hotelben. Fontos az is, mekkora a szoba, abban milyen berendezés található, fizetős-e az internetes kapcsolat, van-e az árban reggeli. 
 
Repülőjegyek
Ha repülőjegyet foglalunk, akkor általában az elsődleges szempont az ár, és ez így van jól. Ám itt is érdemes körültekintően foglalni. Mindig a végső árakat kell összehasonlítani, beleértve azokat a szolgáltatásokat, amelyekre szükségünk van (feladható poggyász, fedélzeti ellátás stb.), illetve amelyek elengedhetetlenek az utazáshoz – ilyen például a városba való beutazás költsége. Azaz hiába olcsóbb egy jegy, ha a járulékos költségek olyan magasak, hogy azért az árért már egy másik légitársaság is elrepít a választott célállomásra. Európán belül éppen ezért érdemes mindig összevetni a fapados árakat a nemzeti légitársaságok által kínált árakkal, mert gyakran előfordul, hogy ez utóbbi végső ára kedvezőbb. Hosszú távú járatok esetén pedig érdemes figyelni arra, hogy a meghirdetett árban van-e feladható poggyász, ennek milyen a költsége és a felső súlyhatára. Néhány légitársaság ugyanis az utóbbi időben már lecsupaszította a repülőjegyeket, és az akciós árban már nincs feladható poggyász (a fapadosoknál a fedélzeti ellátásért is külön kell fizetni). 
 
Utazási csomagok
Ha utazási irodánál foglalunk, vagy egy internetes oldalon tetszik meg valamelyik csomagajánlat, akkor is érdemes körültekintőnek lenni, hiszen nem mindegy, mit tartalmaz a meghirdetett ár (ellátás, transzferszolgáltatás stb.), milyen szolgáltatásokat kínál az iroda, s az sem mellékes, milyen minőségű az ellátás. Nézzük meg, hogy a csomagban szereplő szálloda valóban jó minőségű-e, mit írnak róla az interneten azok, akik már jártak ott, hiszen előfordulhat, hogy bár négy- vagy ötcsillagos hotelről van szó, az utazók véleménye nagyon negatív, szakadtak a szobák, régi a berendezés, rossz minőségű az ellátás, és az étkezéssel is gondok vannak. Csak akkor foglaljunk, ha megbizonyosodunk róla, hogy valóban jó az ár-érték arány, hiszen hiába az olcsó ár, ha rémálom lesz a nyaralás. Ilyenkor érdemesebb néhány tíz euróval többet fizetni egy másik szállodáért, ahol remek pihenés vár ránk. 
 
A jó minőség ismérvei
Mind a hotelekre, az utazási szolgáltatókra, mind pedig a légitársaságokra igaz, hogy akkor beszélünk jó minőségről, ha a szolgáltatásokkal elégedettek vagyunk, de még ennél is sokkal fontosabb, hogy milyen hozzáállást tanúsítanak, ha váratlan szituációt kell megoldani, netán reklamál az utas. Mert éppen ez az, ami örökre elidegenítheti az ügyfelet, és fordítva, a reklamáció során tanúsított hozzáállás hűségessé is teheti az utast az adott céghez. Például ha egy légitársaság egy járattörlés vagy késés esetén minden segítséget megad, átfoglal, téríti a felmerült költségeket, akkor az utas úgy érzi, ez valóban egy jó fuvarozó, és legközelebb is náluk foglal, de ha magára marad a bajban, akkor hiába az olcsó ár, legközelebb már másik céget választ. Egy szálloda esetében pedig ha pl. nincs szabad szoba a foglalt háromcsillagos hotelben, de átfoglalják a vendéget egy négy- vagy ötcsillagos szállodába, akkor bizonyára elégedett lesz a panaszkezeléssel, és legközelebb is ott száll meg, vagy annak a szállodaláncnak a hoteleit fogja preferálni. Ellenkező esetben messziről kerüli az adott hotelt, hotelláncot.
Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Hét hónap alatt akarja meghódítani a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát egy nepáli hegymászó

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?