Utazz

7 trükk, ha jobb szobát szeretnénk a hotelben

Az utazásaink során a legtöbben hotelekben szállunk meg, ám egy jó nyaraláson, városlátogatás, tengerparti üdülés során nem mindegy, milyen minőségű a szoba, hiszen, ha az rossz, szakadt, akkor az nagyon kellemetlenné teszi az utazást, ellenben, ha jó, vagy még luxusminőség vár a szállodai szobában, akkor az még egy szinttel növeli az utazás élményét. Most – utazási tapasztalataink alapján – 7 trükköt árulunk el, hogy jobb szobát kapjon.
Szabó Laci

2019. szeptember 12. 08:53

Talán kevesen tudják, hogy a legtöbb hotelben – akár kategórián belül is – több fajta szoba létezik, sok olyan van, amelyre ráfér a felújítás, de vannak felújított, modern szobák is. Így nem mindegy, hogy melyikhez ad kártyát a recepciós.

Ami a legfontosabb, ma már a szállodáknak rendkívül fontos, hogy a vendégek elégedettek legyenek, hiszen tudják, hogy ha rossz szájízzel távozunk, akkor annak hamarosan nyoma lesz az internetes értékelő oldalakon, és ez elriaszthatja a még csak foglalni tervező vendéget. Éppen ezért általában mindent megtesznek, hogy jól érezzük magunkat, sokszor egy csillaggal magasabb szolgáltatást, vendégélményt kínálva. Nekünk pedig foglalás előtt nem szabad megfeledkezni arról, hogy ellenőrizzük, mit írnak a választott hotelről azok az utasok, akik már jártak ott – a Tripadvisor oldalon nemcsak értékelések, de képek is vannak, így azonnak kiderül, ha rossz a szolgáltatás, lepukkantak a szobák és barátságtalan a személyzet. Most hét olyan tippet osztunk meg olvasóinkkal, amely segít abban, hogy jobb minőségű szobát kapjunk a hotelben. Nem mindegyik működik mindenhol, így fel kell mérni, melyiket használjuk ahhoz, hogy a lehető legjobb szobát kapjuk.

1. Legyünk kedvesek!

Az egyik legfontosabb, hogy amikor a recepcióssal intézzük a bejelentkezést, akkor mindig figyeljünk, mosolyogjunk rá, legyünk kedvesek. Ha ő adja a szobát, akkor biztosan igyekszik az elérhető legjobbat kiadni, ha viszont már előre ki van osztva a szobaszám, akkor egy esetleges reklamációnál biztosan megtérül a kedvességünk, barátságosságunk.

2. Ellenőrizzük a szobát!

Amint belépünk a szobába, még a kipakolás előtt ellenőrizzük a szobát, hogy minden megfelel-e, tiszta-e, megfelelő-e a kilátás (nyilván ha városra nézőt foglalunk, akkor nem várhatjuk el, hogy a tengerpartra néző szobát kapjunk). Ha valami nem stimmel, és szeretnénk szobát cserélni, akkor azt azonnal jelezzük a recepción – ilyenkor általában segíteni, cserélni szoktak, ha van szabad hely.

3. Baksis, azaz borravaló

Ez a módszer nem mindenhol működik, elsősorban az ázsiai, arab országokban érdemes próbálkozni vele. A lényege, hogy egy kis borravalót adunk a recepciósnak (bejelentkezéskor az útlevélbe helyezve), aki ezt követően biztosan mindent megtesz, hogy jó szobát kapjunk, lehet, eggyel magasabb kategóriájút is.

4. Legyünk törzsvendégek!

Ha gyakran utazunk, akkor érdemes kiválasztani egy szállodaláncot, és annak hoteljeiben megszállni, és csatlakozni a lánc törzsvendégprogramjába (a kisebb láncoknak, vagy a hoteleknek is van ilyen programjuk). A láncok előnye, hogy a világ legtöbb országában vannak hoteljeik, mindenféle árkategóriában, így mindenhol találunk megfelelő szállást. Ha gyakrabban szállunk meg a láncok egyik hoteljében, akkor gyorsan elérjük a magasabb, ezüst, arany vagy platina szintet, ezekhez pedig automatikusan jobb szobák, kiemelt figyelem, és egyéb ajándék (gyümölcstál, sütemények a szobában, akár egész napos ingyenes étel- és italfogyasztás a hotel kiemelt vendégek számára fenntartott lounge-csában) is jár.

5. Használjunk arany/ platina hitelkártyát!

Ez a módszer korábban nagyon jól működött, most azonban már nem annyira tuti tipp: a lényege, hogy a legmagasabb szintű bankkártyánkat, hitelkártyánkat – arany vagy platina – adjuk a recepciósnak a bejelentkezéskor (akkor is, ha a szoba már ki van fizetve, hiszen úgyis kérnek majd ilyet garanciaként). Ha ezt látják, akkor sokszor jobb szobát adnak – igaz, ez a módszer még pár évvel ezelőtt gyakrabban működött, mint manapság, de érdemes kipróbálni.

6. Érkezés előtt írjunk a szállodának!

A foglalás után írjunk a szállodának, ha speciális igényeink vannak, hiszen a hotelek szeretik az elégedett vendégeket, és ha jelezzük, akkor biztosan teljesíteni fogják. Ilyen lehet, ha modern szobát szeretnénk, ha magas emeleti szobában szeretnénk megszállni, esetleg, ha a kilátásban van valamilyen preferenciánk. Ha gyakori vendégek vagyunk az adott szállodaláncnál, azt is megemlíthetjük, miért választjuk mindig ezt a láncot, a menedzserek szeretik a dicsérő szavakat. Fontos azonban, hogy ne legyünk pofátlanok, azaz ha alapszobát foglalunk, akkor ne kérjünk tengerre néző kilátást…

7. Írjunk értékelést!

Ha hazaértünk az utazásból, mindig írjunk értékelést az interneten – ezt már a szállodának írt levélben is belinkelhetjük, miket írtunk korábban. Ezzel az utastársainknak is segítünk a választásban, másrészt a gyakran értékelést író vendégekre különösen odafigyelnek a hotelekben, hiszen semmit sem szeretnének jobban, mint az elégedett vendég pozitív értékelését olvasni az internetes fórumokon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?