Mit jelent az Új Szó Lukács Zsoltnak, Molnár Csabának, Helena Markuskovának?

Milyen szerepet játszik életében az Új Szó? Erről faggattuk ma Lukács Zsoltot, Molnár Csabát, Helena Markuskovát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. december 15. 10:06

Lukács Zsolt, képzőművész, illusztrátor:

Nem tudom pontosan behatárolni, mikor és hol találkoztam először az Új Szó nevű sajtótermékkel. Valószínűleg öntudatra ébredésem óta valamilyen módon jelen volt mindennapjaimban. Gyerekként a politikai és társadalmi témák nem foglalkoztattak, leginkább krumplipucolás és kályhabegyújtás kapcsán kerültem kapcsolatba a napilapokkal. A vizuális kivitelezésük azonban megérintették bimbózó művészlelkemet. Nemrégiben kezembe került néhány régi szám a hetvenes évekből, és a fejlécen található, grafikailag mívesen kivitelezett szocialista szimbólumok felidéztek bennem valami iskoláskori, kifejezhetetlen, bódító és kalandos életérzést. A kilencvenes években a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem hallgatójaként illusztrátorként bedolgoztam a szerkesztőségnek, diákként nagyon jól jött a publikálás lehetősége és a bevétel-kiegészítés. 2018-ban néhány hónapig állandó karikaturistaként dolgoztam az Új Szónak, és ezt az időszakot nagyon élveztem, mivel alkotóként szabad kezet kaptam, ami ritkán adódó lehetőség az illusztrátor szakmában. (juk)

luk

Molnár Csaba, filmrendező:

Szlovákiai magyar értelmiségiként úgy gondolom, hogy az Új Szónak a postaládámban a helye. Imádok reggelente leliftezni érte... Imádom a papír szagát… És elolvasni a híreket egy reggeli kávé mellett. Szeretem olvasni nyilvános helyeken, parkokban, villamoson, kávézókban, a munkahelyemen, vagy csak sétálni vele az utcán. Amíg megtehetem, hogy olyan újságot olvasok, amely az én nézőpontomból tekint a világban történő eseményekre, sokkal inkább otthon tudom érezni magam benne... Illetve mióta az életünk napról-napra digitalizáltabbá válik, egyre fontosabb számomra az emberi tényező jelenléte, hogy ne algoritmusok, valamilyen mesterséges intelligencia, hanem egy hús-vér újságírókból álló szerkesztőség válogassa ki nekem a napi híreket, akiknek megbízok az ízlésében. (juk)

molnar

Helena Markusková, művészettörténész, az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galéria igazgatója:

Az Új Szó szombati számának átfutása évek során szokásommá vált. Mivel kétlaki életet folytatok, a szlovák és a magyar kultúra mezsgyéjén mozgok, az Új Szó számomra elsősorban fontos információforrás. A lap szerzői színvonalas cikkekben proporcionálisan kiegyensúlyozott képet adnak arról, hogy mi történik a szlovákiai magyar környezetben s a nagyvilágban. Főleg a művészettel kapcsolatos írásokra figyelek: portrékra, interjúkra, kritikákra. Ezért is örültem Csanda Máté portréinak, amelyek a hazai képzőművészet kiemelkedő egyéniségeit mutatták be. (tb)

markuskova
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?