SOROZATDARÁLÓ: Zaklatás felsőfokon

Richard Gadd

Az ember szereti azt hinni, hogy az embertársai is észérvek alapján hozzák meg döntéseiket az életben. Épp ezért félelmetes, ha olyasvalaki kerül az utunkba, aki fittyet hány a logikára. A Szarvasbébi egy megrázó zaklatás krónikája.

Richard Gadd 2019-ben monodrámaként állította színpadra élete legkellemetlenebb történetét, ami éveken át tartott. A ma már harmincas éveit taposó író-komikus a húszas évei elején egy pubban dolgozva futott össze egy nővel, aki kissé félreértette a kedvességét. Olyannyira, hogy teljesen ráakaszkodott a csaposra, és évekre tönkretette az életét. Gallyra ment a kezdődő párkapcsolata, a nő mindenhová követte, az ablakát a szomszédos buszmegállóból figyelte, minden nap iszonyatos mennyiségű üzenettel bombázta, sőt megszerezte a szülei telefonszámát, hogy őket is egyfolytában hívásokkal zaklassa. Az önéletrajzi történet most a színpadról a Netflixre költözött, ahol minisorozatként éledt újjá, ráadásul a tavasz meglepetéssikerét hozva.

A Szarvasbébit nézni olyan, mint amikor az autópályán épp egy súlyos baleset mellett hajtunk el. Csúnya látvány, kimondottan kellemetlen nézni, mégis lehetetlen levenni róla a szemünket. Gadd történetének legfontosabb erénye az őszinteség. Nem egy hollywoodi jellegű pszichothrillert mutat be, hanem két sebzett, zavart lelket, akiket az életük egy pontján összehoz a sors, hogy aztán ennek hatására a lehető legrosszabbat hozzák ki egymásból. Bár a Szarvasbébiben fontos szerepet játszik a zaklató Martha (akit Jessica Gunning alakít félelmetesen), Gadd mégsem csinál belőle szimpla filmes gonoszt, esze ágában sincs azt mondani, hogy minden, ami történt, pusztán az ő műve és hibája volt. Az alkotó önazonos és önkritikus, sőt olykor kimondottan önmarcangoló: nemcsak megírta ezt a számára rém kellemetlen történetet, hanem még a főszerepet is eljátszotta benne, teljes mértékben felvállalva a hibáit és traumáit.

Ugyanis a Szarvasbébi főhőse rengeteget hibázik. Bár a felszínen gyűlöli, hogy zaklatják, valahol legbelül értékeli az ezzel együtt járó figyelmet. Képtelen arra, hogy a rendőrséghez forduljon védelemért, és amikor mégis megteszi, számos olyan fontos információt hagy ki a feljelentésnél, amivel Marthát hatékonyan eltávolíttathatná az életéből. Talán nem is akarja ezt igazán. A Szarvasbébi nemcsak egy zaklatás története, hanem egy öngyűlölő ember félelmetes és zavarba ejtő portréja is, és egyben arról is szól, hogy egyetlen trauma milyen mély, kitörölhetetlen nyomot hagy a lelkünkben. A Netflix sorozata nagyjából a közepe táján egy kockázatos lépéssel eltér a történet fő vonalától, és a Martha–Donny konfliktust maga mögött hagyva a csapos egy korábbi szörnyű élményét eleveníti fel: amikor megerőszakolták. Végig érezni, hogy a cselekményt a való élet inspirálta, ugyanis ennyire vad fordulatokkal nagyon ritkán találkozhatunk, ráadásul a csavarok egyáltalán nem öncélúak: ha belegondolunk, lélektanilag az összes teljesen megalapozott. És ez az, ami igazán félelmetessé teszi a Szarvasbébit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?