Osztottál meg valaha Osho-idézetet? Akkor ezt nézd meg!

Wild Wild Country

Valahányszor meglátom, hogy valaki Osho-idézetet tesz közzé a közösségi oldalán, óhatatlanul eszembe jut, vajon mit tudhat a forrásról. Pedig nem ártana jobban tájékozódni, mielőtt bármit is megosztunk. Mondjuk, megnézni a Wild Wild Country című dokumentumfilmet. 

Szinte biztos vagyok benne, hogy Oshóról mifelénk az átlagember nagyon keveset hallott, legfeljebb annyit, hogy egy sokak által bölcsnek tartott életvezetési guru, spirituális vezető volt. Tény, ha meghallgatjuk a mondandóját, az életfilozófiáját és azt, amit a korról mondott, amelyben élt (1931–1990), kivételesen okos, felvilágosult fickónak gondolhatjuk. De mint tudjuk, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Oshóval is megtörtént az, ami oly sokakkal a történelem során: a pénz és a hatalom korrumpálta. (Legalábbis szeretnénk inkább ezt hinni, mint hogy eleve rossz szándékkal indult.)

Mondhatjuk, hogy a kizárólag a Netflixen elérhető Wild Wild Country tipikus szektatörténet. Itt érdemes külön hangsúlyozni, hogy a visszaélések ellenére Bhagwan Shree Rajneesh gurunak, közismertebb nevén Oshónak (avagy Rajneeshnak) a mai napig népes rajongótábora van, tehát a bemutatott események egyszerre rajzolnak ki egy lezárult, mégis máig folytatódó történetet.

Soha nem tartoztak a rajongók közé a filmben bemutatott amerikai kis település, Antalope lakói, akik a nyolcvanas években furcsállva néztek az oda települő, a falu szélén, a semmi közepén Rajneeshpuramot megalapító idegenekre (Osho szektájára). A helyzet pedig egyre csak romlott, ahogy a rajneeshik – vagyis Osho követői – egyre újabb területeket próbáltak elfoglalni, és a polgármesteri pozíciót is megcélozták.

A Wild Wild Country az Osho körüli őrületet járja körül. Aki eleve azért költözött az Egyesült Államokba, mert hazájában, Indiában szexguruként emlegették, egy idő után menekülni kényszerült. A puritánságot hirdető vezérnek hatalma csúcsán 93 Rolls-Royce-a volt, gyémántokkal kirakott színarany karórákat hordott, és arra biztatta híveit, hogy a legvadabb nemi kicsapongások segítségével keressék a megvilágosodást.

Tény, hogy a hatórás doku­sorozat a tanításokról keveset beszél, így nem tudjuk egészében megérteni (hacsak nem nézünk külön utána), mi is volt a legfőbb hívószava ennek a férfinak, aki képes volt intelligens, többdiplomás, jó körülmények között élő családanyákat, szingliket, nőket és férfiakat magához vonzani, és elérni náluk, hogy adják fel egész addigi életüket (és a vagyonukat is).

A történet így sem semmi. Megszólal benne Ma Anand Sheela is, aki állítólag az egész közösség valódi vezetője volt. Az asszony a mai napig Svájcban bujkál az amerikai hatóságok elől, egy idősotthonban dolgozik. A karizmatikus Sheela egy ponton szinte átvette a gurutól az összes logisztikai feladatot, fegyveres tanfolyamot tartott (az volt a tervük, ha fenyegetik őket, akár gépfegyverrel is megvédik a közösségüket), ő felügyelte a semmi közepén felállított repülőtért (igen, Rajneeshphuramban ez is volt...), emellett az Amerikai Egyesült Államok területén végrehajtott egyetlen sikeres biológiai terrortámadás is az ő ötlete volt: szalmonellával fertőztek meg egy tíz étteremből álló salátabár-hálózatot, aminek következtében több ezer ember betegedett meg.

A sorozatot a bemutatója után egyébként több kritika érte. Mint utaltunk rá, Oshónak a mai napig hálózata van, sok-sok pénzből épült tanítóközpontokkal, könyvkiadással, tanfolyamokkal. A hívek Oshót védelmezték, akik pedig áldozatok voltak,  hiányolták, hogy a szexuális abúzusokat nem hangsúlyozza eléggé a Wild Wild Country. Mindez azonban nem von le a sorozat értékéből, amelyben megvan minden, ami kell: dráma, feszültség, árulás, kalandos fordulat, jó és rossz örök harca… Nem is csodálkozunk rajta, hogy a doku sikere nyomán a mozifilmes feldolgozás terve is felmerült.

Herczeg Szonja

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!