Szalon

Gubis Éva: Teljesen normális

Tárca a Szalonban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. július 26. 09:17

Gubis Éva: Teljesen normális
- Fotó: Shutterstock

A fia terpeszben áll, tenyerével markolót formál, lábai közt dobálja a homokot, halomba gyűlik a háta mögött. A lánya sárga és piros műanyag vödrökben vizet hord, a testvére elé önti. Okosan csinálják, jól adagolható nedves építőanyag az eredmény, így átforgatva elég laza a formáláshoz. A lánya leteszi az üres vödröket és átfut párszor a bátyja mögött. Sikít az izgalomtól, hogy sikerül-e két adag homok közé ütemeznie a futást. Fia lepisszegi a húgát, és nekiáll az építkezésnek. A lapáton veszekednek egy ideig, végül a fiú kapja. Vödörből kettő van, mindketten fognak egyet és megkezdik a homoktéglák gyártását. A vödrök tartalmát egymás mellé öntik, egész nagy alaprajzzal készülnek. Kipróbálják, egyszerre egy fő fog beférni a várba, csak a bejáratra nem gondoltak. Fia egyetlen mozdulattal ajtót rúg a homokba. Lánya a homlokához csap, használhatták volna az ajtó anyagát a következő szintekhez. A vita után gyorsabban haladnak, mindkettő bizonyítani akar. Négy tornyot építenek, háromvödörnyi homok egymásra, a négyszögletű alaprajz minden sarkába egy. A fia zászlónak valót akar vágni a lány fürdődresszének fodraiból. Nem találnak vágóeszközt. Végül hínárt hoznak a vízből, rövidre tépik, próbálják elérni, hogy délcegen álljon a tornyokban. Akármilyen rövid, a hínárnak nincs tartása, vizesen lifeg a homokba tűzve. A fia megunja a zászlókat, türelmetlen, meg akarja kezdeni a háborúzást. A lánya először királylányt szeretne választani, aki uralkodik a várban. Itt nincs királylány, ordít a fiú, itt katonák vannak. Vigyázz, kész, tűz! Hosszan süvít, élethűen, hiányzik az első két foga.

Seregélyek szállnak el fölötte. A háta mögül érkeztek, csapatba verődve jelennek meg a felhőtlen égen, aztán mint egy vezényszóra lánccá formálódnak, akár egy vadászraj. Alakzatot tartva repülnek tovább a horizont felé. A fia még mindig süvít, megfájdul tőle a feje. A feleségét keresi tekintetével, pár méterrel távolabb feküdt le, ki a napra. Szeret napozni, iszonyatosan bírja a hőséget. Egy kis törülközőt dobott a forró homokra, hason fekszik, fürdőköntöse a feje alá gyűrve, melltartója pántját kikapcsolta, úgy tűnik, elaludt.

Felesége hátán megcsillan az izzadtság.

Kihúzza magát a kerti székben, orrcimpái kitágulnak, állkapcsán megfeszül a bőr. Látótere leszűkül, a fia megint süvít, de már nem tud rá figyelni, csak a csillogó hátat látja. Szívdobogása erősödik, rossz érzés fogja el. Felkel a székből, nyúlna a törülközőért és menne letörölni a felesége hátát. Aztán mégse. Nem akar furcsának tűnni. Megint. Teljesen normális férj akar lenni, teljesen normális családapa. Meghallja, hogy csend van, a gyerekei felé kapja a tekintetét. Némán nézik őt a homokvár mögül, megéreztek valamit. Folytatja a mozdulatot, de nem megy a feleségéhez, a hűtőtáskából hoz magának sört, kinyitja és visszaül. Talán nem tűnt fel nekik.

Újra a csillogó hátra néz. Az anyajegyeket ismeri, a lapockák kiszögellését ismeri, de az egész együtt mintha nem a feleségéé lenne. Egy másik hát, amire élénken emlékszik. Egy rossz hát, ami jobban tud fájni, mint a sajátja.

Főleg a csillogás zavarja, meg a homok, ami a csípőnél rátapadt a napozó testre. Csak felitatná az izzadtságot meg leporolná az oldalát. Az még nem feltétlenül furcsa, talán fel se tűnne a gyerekeknek. Oldalra sandít, még mindig csendben figyelik. Mondjuk a törülköző nehezen vinné le, hiszen ez nem izzadtság. Napolaj lehet, azt hiába dörgölné. Nézi a hátat, és próbál arra koncentrálni, hogy ez napolaj, de nem nyugszik meg. Minél tovább bámulja, annál kevesebb kedvet érez odamenni és letörölni. Ahhoz a másik háthoz se ment két méternél közelebb.

Az is pontosan így csillogott. A hozzá tartozó arcot nem látta, nem tudja, mennyi idős lehetett a nő. Húsos, fehér hát, úgy képzelte, egy fiatalasszonyé. Kombinészerű ruhadarab volt rajta hosszú, cipőfűzővékony pántokkal, amelyek belevágtak a húsába és csak egészen lent, a derekánál csatlakoztak a kombinéhoz. Kacér ruhadarab lehetett valaha. Kicsit homorú volt a tartása, mert rajta feküdt valakin, egy teljesen meztelen alakon. A fia lehetett, vagy fiatal férfirokona, a heréi kilógtak a nő karja alól. Nem kellene a rokonoknak meztelenül látni egymást, még így, halálukban sem, erre gondolt. Szerette volna arrább tenni a nőt, hely volt elég a gödörben, de nem akarta, hogy a többiek furcsán nézzenek rá, meg kedve se volt lejjebb mászni, közelebb a testekhez. Csak azt várta, hogy tűnjön el a homorú, csillogó hát a rálapátolt föld alatt. A csillogás, ez zavarta a legjobban. Volt ott több meztelen test, női is, de azok legalább mattok voltak. Ez a megizzadt test túl élő volt, mintha az előbb még sportolt volna. Az első lapát föld kicsit felszívta a bőr nedvességét, az megnyugtatta. Igyekezett minden alkalommal a meztelen hátra lapátolni. Miután az eltűnt, higgadtabban folytatta a munkát. Erős szag rémlik fel benne, mély levegőt vesz. A tenger sós illata magához téríti.

Nem tudja, mennyi ideje bámulja így a feleségét. Belekortyol a sörbe, meleg. Nem baj, megissza, mert a gyerekek még mindig nézhetik őt. Mikor leteszi az üres dobozt, odamerészkedik a lánya. Hívja, hogy jöjjön, nézze meg a várat, segítsen újraépíteni a háború után. Ő a kedvenc, mindig ő kér. Felkel a székből és odaugrál a forró homokon. Halomba rakja a fia és a lánya strandpapucsát, ráül, így nem éget annyira. Hogy bírják a gyerekek? Ezek vasból vannak, nem fog rajtuk semmi. Lezuttyan a vödör homok, amit a negyedik torony pótlására próbáltak feltenni. Erőltetett nevetés. Segít nekik, alátámaszt, helyreáll a negyedik torony. A lánya szalad a tengerből két vödör vízzel, hozza a vizesárokba, azzal bővítik ki az újjáépített várat. Megkéri, hogy az egyik vödröt öntse rá, melege van. A kislány lassan engedi a fejére a vizet, élvezi. A fia se maradhat ki, veszi a másikat, azt a vállára önti. Megint nevetnek. Indulnak még egy kör vízért. Nézi őket meg a tengert, szépek, mint egy képeslap. Próbál erre a szépségre figyelni, és nem a csillogásra, ami végig ott izzik a képeslap sarkában.

Ekkor a felesége megmozdul a törülközőn.

Ő megrándul, mintha áramot vezettek volna az izmaiba. Pupillája dobban egyet, aztán ponttá zsugorodik, aprószemű sörét, annyi az egész. A kabócák elhalkulnak, a füle zúgása felerősödik, mint egy frekvenciasáv, amit lehetetlen befogni. Felkapja a fejét az égre, nincsenek seregélyek, gyorsan visszanéz a feleségére. A nő megemeli csípőjét, benyúl, igazít a fürdőbugyin, lejjebb tolja a derekán. Fejét átfordítja a másik oldalra, így most szembe nézne vele, de a szeme csukva van. Elszabadult hajszálait ujja köré tekeri, kinyitja a csatot és újra ráfog, hogy a rövid tincseket is becsatolja. Karját maga mellé teszi, aztán beljebb húzza kicsit a teste alá, hogy ne égesse a homok ott, ahol nem vetett rá árnyékot.

Gyomrában dobog a szíve, ahogy nézi, az izmai nem bírják tovább a szorítást, elengednek. Megint. Nem baj, csak meg kell nyugodni. A hát most homorú, ez nem jó, de legalább mozdulatlan. Az arcát nézi, hiszen azt ismeri. Ez napolaj, ismételgeti, ez csak napolaj. Megvárja, míg lenyugszik a szíve. Homlokáról letörli a hideg verejtéket, homok megy a szemébe. Érzi, hogy még nem állhat fel, szédül, még elájulna. A gyerekek megindulnak visszafelé, erre gyorsan felugrik. Megbicsaklik a lába, két tornyot meg az egy egyik várfalat is elsodorja a mozdulattal. A lánya felkiált, de ezt is csak a búrán át hallja. A gyerekeit nagy ívben elkerüli, tántorogva fut a vízbe, mint egy sérült állat. Szerencse, hogy lelocsolták a vödrökkel, így legalább a vizeletfoltot nem látják a fürdőnadrágján.

Bemegy a bólyasorig, ahol éppen csak leér a lába. Sokáig áll, összeszedi magát a hidegben. A zúgás elhalkul, meghallja, hogy még mindig azt motyogja, napolaj. Befogja a száját, összeszorítja. Megvárja, hogy vacogjanak a fogai, csak utána fog úszni. Kioldja a fürdőnadrágot, lejjebb tolja, egész a térdéig, a vízáram átmossa. Nézi a gyerekeit, innen nem is annyira szépek, tenger nélkül nem valók képeslapra. Szótlanul dolgoznak a váron, újraépítik. Újra. A kislány maga is lever egy tornyot, most fakad csak sírva, hisztérikusan, levegő után kapkodva. A felesége összekapcsolja a melltartót, felkel, papucsot húz, odamegy a lányához. Vigasztalja, míg megnyugszik. Nekilátnak a munkának, fia mögött röpköd a homok. A nő megindul a víz felé a sárga és a piros vödörrel, bejön bokáig, aztán mintha elfelejtené, miért indult, megáll. Őt nézi, gyanakvón, üres vödrökkel. Tudja. Felhúzza a fürdőnadrágot, megköti. Átbukik a bólyák alatt és erőltetett tempózásba kezd. Lassan kimelegszik, fogai már nem vacognak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

Roman Mikulec

Vélhetően ma szavaznak Mikulec leváltásáról

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Ronald Koeman

La Liga – Koeman nem kritizálta a csapatát, a sérültjeit hiányolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.