Hasznos tanács

Szabadidős tevékenységek gyerekeknek

Szabadidőnek azt nevezzük, amikor a társadalmilag kötött – a munkahelyen vagy az iskolában töltött – időn túl fennmaradó időben az érdeklődési körünknek, a hangulatunknak és az érzéseinknek megfelelő tevékenységekkel foglalkozunk. A fogyatékkal élő gyerekek számára különösen fontos, hogy legyen valamilyen hobbijuk.
B. Szentgáli Anikó

2022. szeptember 24. 19:00

szakkör k
- Shutterstock-felvétel

A szabadidő eltöltése lehet aktív és passzív, és nemcsak lehetőséget nyújt a pihenésre, szórakozásra, illetve az egyoldalú tevékenységek kompenzálására, hanem lehetőség arra is, hogy tökéletesítsük, alakítsuk tudásunkat, képességeinket és készségeinket, illetve a társadalom különböző területeit ismerjük meg. Továbbá, gazdagíthatjuk belső világunkat, kiélhetjük magunkat emocionálisan, erősíthetjük az önbizalmunkat, kielégíthetjük lelki szükségleteinket. A megfelelő szabadidős tevékenység kiválasztásával játékosan, észrevétlenül nevelhetjük és rehabilitálhatjuk gyermekeinket, elősegíthetjük a beilleszkedésüket valamely csoportba, megtaníthatjuk őket kapcsolatokat és barátságokat kialakítani, gyakorolhatják a szociális készségeket, fejleszthetik kommunikációs készségeiket.

A szellemi munkát végző emberek szívesebben töltik szabadidejüket aktív pihenéssel. Mások, akik fizikai munkát végeznek, előnyben részesítik a passzív eltöltését a szabadidejüknek, mint például a tévénézést, olvasást.

Fontos a hobbi

A szabadidős tevékenységek minden ember életében rendkívül fontosak, és ez különösen érvényes a valamilyen fogyatékkal élőkre vagy egészségkárosultakra, ugyanis minden egyes aktivitás, mely felkelti az érdeklődésüket, fejleszti valamilyen képességüket, kizökkenti őket a semmittevésből, nagyon fontos aktivizáló elem az életükben. A szabadidős tevékenységeknek és a hobbiknak köszönhetően a testi-lelki problémákkal küszködők nemcsak túlélik, hanem átélik és élvezhetik a mindennapjaikat. A fogyatékkal élő gyerekeknek ugyanúgy vannak álmaik, mint egészséges társaiknak. Bizonyos dolgokat – egészségi állapotuk miatt – értelemszerűen nem lehet teljesíteni, de a megfelelő tevékenység kiválasztásával mindenképpen színt lehet vinni az életükbe.

Ajánlott szempontok

A leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy maguk a szülők sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy a hozzáférhető szakkörök, hobbik közül melyek alkalmasak. Például a tolókocsihoz kötött gyerekek festhetnek, sakkozhatnak, énekelhetnek, kézműveskedhetnek stb. Mielőtt azonban beíratjuk gyermekünket valamilyen szakkörre, mindenképpen előre tájékozódni kell arról, mennyire akadálymentes a tevékenység helyszíne, szükség esetén tudnak-e segíteni csemeténknek, vihet-e magával személyi asszisztenst vagy saját segédeszközöket stb.

Sok szülő két szélsőséges megoldás közül szokott választani: vagy nem enged meg semmit, vagy betáblázza gyermeke szabadidejének minden percét. A szabadidős tevékenységnek a gyermek szükségleteihez és adottságaihoz, tehetségéhez kellene igazodnia, és nem a szülők ambícióiról vagy beteljesületlen vágyairól kellene szólnia. A család anyagi helyzete sem elhanyagolható szempont, ugyanakkor sok minden megoldható minimális költséggel. Mielőtt beíratjuk valahová a gyermekünket, tanácsos előre tájékozódni a szakkört vezető pedagógusról (hány éve vezeti a szakkört, mennyire népszerű az általa vezetett tevékenység, milyen eredményeket ért el, mire lehet számítani a tanév végén), valamint arról, hogy mennyibe kerül, és a tandíjon kívül mi szükséges a tevékenységhez.

Finanszírozás

Az év elején minden gyerek átvehet(ett) az osztályfőnökétől az idei évre szóló oktatási utalványt, melyet olyan szakkörre válthat be, amilyenre akar. A saját iskolájában biztosan felhasználhatja az utalványt, de némelyik szabadidőközpont is elfogadja. A művészeti alapiskolákban és a magániskolákban el szokták utasítani, ott saját csekket adnak.

A szakkör helyszíne

Nagyon fontos szempont, hol zajlik a szakkör. Az iskolai foglalkozások nagy előnye, hogy nem kell külön elmenni valahova a gyerekkel; időt és pénzt spórolnak, ráadásul ismerős helyen, ismerős emberek között foglalkozhat olyasmivel, amiben örömét leli. Amire nincs lehetőség az iskolában, talán elérhető a közeli művelődési házban vagy szabadidőközpontban. Ha túl messzire kell menni, illetve a város különböző részeibe kell utazni, az időigényes és egy idő után nagyon fárasztó lehet.

Unatkozni is kell!

A tanulás, az iskolán kívüli tevékenységek és a szakkörök mellett a gyerekeknek igazi pihenésre és szabad játékra is szükségük van. A legtöbb gyerek játszva pihen. A gyerekeknek ki kellene élvezniük a gondtalan gyerekkorukat, ezért meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy magukkal is foglalkozhassanak. Minden eset egyedi, de általánosságban elmondható: heti két szakkör rendszerint elég, három már sok lehet. A kicsiknek szükségük van szervezetlen időre is, amikor akár unatkozhatnak is, amikor saját maguk fedezhetik fel, mit is kezdhetnek a szabadidejükkel.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.