Zdeno Chára lesz a zászlóvivő

<p>A Szlovák Olimpiai Bizottság (SOV) tegnapi közgyűlésén 57 sportoló nevezését hagyták jóvá a szocsi téli ötkarikás játékokra, de ez a szám még nőhet. Zdeno Chára jégkorongozó lesz a zászlóvivő Szocsiban, január 30-án, a pozsonyi ünnepélyes olimpiai eskütételen Anastasia Kuzmina sílövő és Martin Bajčičák sífutó tesz fogadalmat a versenyzők nevében.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

Zdeno Chára, a Boston Bruins csapatkapitánya egyedüli játékosként kivételt kapott az NHL vezérkarától, így részt vehet a február hetedikei ünnepélyes megnyitón, míg a többi NHL-hokis csak két nappal később érkezik Szocsiba.

A jelenlegi állás szerint 25 jégkorongozó, 10 sílövő (5 férfi és 5 nő), 8 alpesi síelő (5 nő és 3 férfi), 4 sífutó (2 férfi, 2 nő), 2 női síakrobata, 6 szánkós (5 férfi, 1 nő) és egy-egy műkorcsolyázó és rövidpályás gyorskorcsolyázó alkotja a szlovák olimpiai csapatot.

Andreas Žampa alpesi sízőnek, Andrej Segeč sífutónak, Klaudia Medlová hódeszkásnak, Tomáša Zmoray síugrónak, valamint a Milan Jagnešák vezette négyesbobnak még van esélye az olimpiai részvételre. Kulcsfontosságú lesz számukra, hogy milyen eredményeket érnek el a hétvégi versenyeken.

„Január 27-én rendkívüli ülést tartunk, ahol jóváhagyjuk a végleges nevezést. A Federica Testa, Lukáš Csölley jégtánckettős az első számú tartalék, az ő esetükben február 10-e a nevezési határidő” – jelentette ki Jozef Liba, a SOV főtitkára, aki hozzátette, hogy ezúttal nem lesz Szlovák Ház az olimpián, mert az orosz rendezők horribilis összeget kértek volna érte.

Kevesebben, mint Vancouverben

Az biztos, hogy kevesebb szlovák sportoló áll rajthoz Szocsiban, mint négy éve Vancouverben, ahol 73-an versenyeztek, de akkor a női hokicsapat is szerepelt a játékokon.

„Szeretnénk olyan sikeresek lenni, mint a legutóbbi téli olimpián, amikor három érmet szereztünk. Ezúttal is főleg a sílövők jó szereplésében bízunk – mondta Janka Gantnerová, a szlovák olimpiai csapat vezetője, aki nem tart attól, hogy terrorcselekmény árnyalná be a játékokat. – Az orosz rendezők maximális biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, meggyőződésem, hogy zavartalanul zajlanak majd az ötkarikás versenyek.”

Áll a bál a hokisoknál

Nagyon sok bírálat érte Vladimír Vůjteket, a szlovák hokiválogatott szövetségi kapitányát, mert nem nevezte Miroslav Šatant az olimpiára. A tapasztalt csatár még a tartalékok között sincs (Staňa, Janus, Vydarený, Jurčina, Starosta, Ďaloga, Radivojevič, Mikúš, Blizňák, A. Šťastný), akik közül öten a csapattal tarthatnak Szocsiba. Az NHL-ben játszók megérkezése után lezárul a keret, s aki nem került bele, az hazautazik.

„Érthetetlen számomra, hogy miért kritizálják Vůjteket, nála jobb edzőnk még nem volt. Erre most még a szakmai hozzáértését is megkérdőjelezik – szögezte le Otto Sýkora, válogatott főmenedzsere. – Nagyra tarjuk Mirót, de a jelenlegi helyzetben nem illik bele a csapat koncepciójába, nem tudjuk őt az első két csatársorban szerepeltetni. Azért teljesen nem zárom, ki, hogy Šatan végül ott lehet az olimpián, ám erre kevés az esély. ”

Többen állítják, hogy Šatan azért nincs a keretben, mert rossz a viszonya Zdeno Chárával, aki 2012 novemberében súlyos sérülést okozott neki, s emiatt több mint egy évig nem játszhatott. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy Zdeno és Miro kibékült egymással, de nem ez, hanem a teljesítmény döntött a nevezésről” – fejezte be Sýkora.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?