Vettel nyert a rekkenő hőségben

<p>A négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel negyvenedik futamgyőzelmével ért véget az 56 körös Forma–1-es Malajziai Nagydíj. A dobogóra még a két Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton és Nico Rosberg állhatott fel.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

A szombati időmérő edzés első részét még száraz körülmények közt rendezték, majd a második szakaszban leszakadt az ég, aminek vesztese Räikkönen lett, akit későn engedtek ki gyors körre. A harmadik fázist vizes aszfalton kellett teljesíteniük a pilótáknak. A nedves pályaviszonyokhoz Hamilton alkalmazkodott a legjobban, aki pályafutása negyvenedik rajtelsőségét szerezte meg. A négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel beférkőzött a két Mercedes közé, megszakítva ezzel sorozatban kilenc alkalommal elért kettős rajtelsőségüket. A Ferrari német pilótája csupán hetvennégy ezredmásodperccel kapott ki Hamiltontól. A harmadik pozíciót Nico Rosberg csípte meg. A Manor-Marussia istállót továbbra is problémák hátráltatják, az újonc Merhi 107 százalékon kívülre került, de a futamon elrajtolhatott. Csapattársa, Will Stevens kihagyta az időmérőt, a rajtrácsra sem tudott felállni.

A futam teljesen száraz körülmények közt zajlott. A rajt után az első három pozícióban nem történt változás, bár egy pillanatra úgy tűnt, hogy Rosberg le tudja rajtolni Vettelt. Az első kanyarban Maldonado kapott defektet, majd az első kör végén Räikkönen. A negyedik körben Ericsson vetődött be Hülkenberg mellé, de a féktávon nagy volt a tempó, és a kavicságyban kötött ki, számára véget is ért a verseny. Az eset után a biztonsági autót is pályára küldték. A felvezető autós fázis alatt Vettel nem cserélt kereket, és az élre állt, ezután a 17. körben jött ki első kerékcseréjére. Boxutcai látogatása után Hamilton állt az élre. A 21. körben a Ferrari németje támadta honfitársát, Rosberget, akit a célegyenesre fordító kanyarban meg is előzött, és üldözőbe vette Hamiltont. Az idei első versenyhétvégéjét teljesítő Alonso műszaki hiba miatt kiállni kényszerült. Három kör múlva Vettel az élre állt. A 31. körben Grosjean és Pérez ütközött, előbbi meg is forgott, de folytatni tudta a körözést. Utóbbi 10 másodperces stop&go büntetést kapott az esetért. A McLaren-Hondánál továbbra is gondok vannak, a 42. körben Button alatt is megadta magát az autó. Három körrel a leintés előtt Bottas érte utol csapattársát, Massát. A csata az ötödik pozícióért folyt, majd egy körrel a cél előtt a finn pilóta el is ment brazil csapattársa mellett.

Sebastian Vettel karrierje második ferraris versenyén rögtön futamgyőzelmet ünnepelhetett. A Ferrari visszatért: legutóbb közel két éve nyert futamot az olasz csapat pilótája, a 2013-as Spanyol Nagydíjon Fernando Alonso állhatott a dobogó legfelső fokára.

A második helyen Lewis Hamiltont intették le, míg a harmadikként csapattársa, Nico Rosberg zárt. Pontszerzőként ért célba még Räikkönen, Bottas, Massa, Verstappen, Sainz, Kvjat és Ricciardo.

„Már egy ideje nem állhattam fel a dobogó legfelső fokára, és nyilván ez az első alkalom a Ferrarival. Erre a napra örökre emlékezni fogok. Köszönöm a csapatnak, hogy lehetővé tették ezt számomra, és persze a rajongóknak is, akik rendkívül kedvesek velem. Nagyon büszke vagyok, mert ezzel egy álmom vált valóra. A Ferrari volt az a csapat, ahol mindig is versenyezni akartam, és gyerekként figyeltem, ahogy Michael (Schumacher) bajnokságot nyer velük. Most pedig én vagyok itt, ami hihetetlen” – nyilatkozta a futam után az örömittas Vettel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?