Végszóra érkezett a mester

Dunaszerdahely. Tíz nappal ezelőtt érkezett új állomáshelyére a DAC osztrák vezetőedzője, az I. osztályú képesítéssel és temérdek tapasztalattal rendelkező Robert Pflug. Az 59 esztendős szakvezető három évtizeden át az osztrák felsőház egyik patinás klubjánál, a Sturm Graznál tevékenykedett. A serdülőktől a felnőttekig minden korosztálynál dolgozott, sok hazai és külföldi kiválóságot irányított. Legutóbb a III. ligás Gratkom csapatát vezette.

Robert PflugFogas Ferenc felvételeSzinte végszóra, néhány nappal a bajnoki nyitány előtt érkezett a kiesőjelölt csallóköziekhez. Ismeretlen közegbe, ismeretlen játékosok közé csöppent. A tények ismeretében komoly próbatétel előtt áll tavasszal.

Elcsépelt frázis, mégis igaz. Szeretem a nagy kihívásokat. Igent mondtam a felkérésre, mert tudtam, hogy többségi tulajdonossá előlépett iráni barátaim állják szavukat, megteremtik a profi szakmai munka hátterét. Jó képességű játékosokkal töltötték fel a játékoskeretet. Simon Gyula és Vladimír Kinier személyében ismert és sikeres segítőim vannak. Nagyra értékelem szakmai tudásukat, emberi tulajdonságaikat. Ráadásul Simon még futballistaként is a csapat húzóemberének számít.

Milyen a szakmai stábon belüli munkamegosztás?

Csúcsszinten én felelek az edzésmunkáért, a stratégiáért. Vladimí Kinier a bemelegítésnél viszi a prímet, játék közben a pálya széléről utasítja védenceinket. Simon Gyula pedig meghosszabbított kezünk a játéktéren.

Több nemzetiségű, vegyes társaság jött össze a DAC-nál. Nincsenek nyelvi problémái az edzések felvezetésénél, a gyakorlásokon, a meccseken?

Mindkét segítőtársam jól beszél németül, először természetesen velük egyeztetek. Ők utána szlovák nyelven elmagyarázzák a futballistáknak a feladatokat. „Július Cézár” (Simont nevezte így Pflug – a szerző megj.) plusz feladatként Herczeg Miklósnak magyarra fordítja mindezt. Az irániak, akik huzamosabb ideje Ausztriában játszottak, pedig tudnak németül.

Ugyan neves futballisták érkeztek a DAC-hoz, ám többen közülük előző állomáshelyükön mellékvágányra szorultak. Fel tudja-e őket újra pörgetni?

Fontos lesz, hogy visszatérjen az egyébként élvonalbeli tapasztalatokkal felvértezett labdarúgóink elillant önbizalma. Néhányuknál az észlelt erőnléti hiányosságokat is orvosolni kell. Profik esetében még azzal sem lehetnek nagyobb gondok, hogy szerződésük csupán fél évre szól. Ők a klub sikereiért harcba szállva valójában újra formába, rivaldafénybe kerülhetnek.

Van-e edzői krédója?

Az elmúlt évtizedek gazdag tapasztalataiból merítve állítom: korrektség, következetesség nélkül nem lehet sikeres a tréner. Aki azzal jön, hogy képtelen teljesíteni a feladatot, az nálam leszerepelt. Minden labdarúgónak egyforma esélyt, bizonyítási lehetőséget kínálok. Csak rajta múlik, igazolja-e az elvárásokat.

Milyen hadrendben próbál eredményes lenni új csapatával?

Én a 4-4-2-es felállást részesítem előnyben. Szerencsére sok jó képességű, rutinos futballistából válogathatok. Most az a legsürgősebb feladatom, hogy az egyes posztokra a legmegfelelőbb emberek kerüljenek. Vagyis, kialakítsam a kezdőcsapatot.

Rohamozni, vagy inkább védekezni fognak tavasszal újdonsült tanítványai?

Az adott helyzetből kell kiindulni. A DAC a 15. helyről kezdi a felzárkózást, minden pontra nagy szükségünk lesz tavasszal. Elképzelésem, hogy lehetőleg kapott gól nélkül fejezzük be a találkozót. Ez már minimum egy pontot jelent számunkra, ami természetesen nem zárja ki, hogy betaláljunk az ellenfél hálójába. Meggyőződésem, hogy a csapattól elpártolt közönséget nem csupán a pontok számának gyarapításával, hanem szemre tetszetős, gólokban is bővelkedő produkcióval tudjuk visszacsalogatni a lelátóra.

Milyenek az eddigi dunaszerdahelyi tapasztalatai?

Elégedett vagyok védenceim hozzáállásával, igyekezetével. Rohamléptekkel haladunk előre. Eddig három meccsen láttam a csapatot játszani, a szenciek elleni találkozón már meglepően jól működött a gépezet. Ha így folytatjuk, teljesíthetjük a kitűzött célt, megkapaszkodunk a II. ligában. Ehhez azért egy kis szerencsére is szükségünk lesz az idegtépő tavaszi összecsapásokon.

Temérdek élvonalbeli focista

A tavaszi nyitányra készülő DAC játékoskerete is sokat elárul arról, milyen komolyan veszik a Csallóköz szívében a tavaszi megmenekülési kísérletet. ĺme a névsor: Peško, Šanta (kapusok)–Konečný, Marián Timko, Loj, Olejník, Koňušík, Majny (védők)–Buka, Simon, Hrubina, Miklas, Horochonič, Fabuľa, Nagy József, Mohsen, Javad (középpályások)–Herczeg, Bognár, Lelkeš. (ái)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?