Vasárnapi vb-krónika - sérültek egy meccsen

Pretoria |

<p>Kilenc ember, köztük egy rendőr is megsérült, amikor pánik tört ki vasárnapi a Nigéria-Koreai NDK labdarúgó világbajnoki felkészülési mérkőzésen, a Johannesburg közelében lévő Makhulong Stadionban. A sebesülteket kórházba szállították. Helyi tudósítások szerint közülük néhánynak nagyon súlyos az állapota, egy nőt például újra kellett éleszteni.</p>

Nigéria-Koreai NDK 3-1

A találkozó megkezdése után a rendőrség bezárta a kapukat, a kinnrekedt több ezer szurkoló azonban be akarta azokat törni, ekkor alakult ki a tumultus, amelyben többen is a földre kerültek.
Az incidens miatt néhány percre a játékot is megállították, végül azonban be tudták fejezni a meccset, amelyet a nigériaiak nyertek meg 3-1-re.
A vb biztonsági szolgálata nem volt ott a helyszínen, mondván: ez egy barátságos mérkőzés, és nem a nemzetközi szövetség (FIFA) égisze alatt rendezték. Egy rendőr azt mondta:
"A FIFA azt akarta, hogy ingyenes legyen a belépés - most már láthatjuk ennek a következményeit."
Eredmény:
Nigéria-Koreai NDK 3-1 (1-0)
gól: Aiyegbeni (17.), Obinna (62., 11-esből), Martins (90.), illetve Dzong Te Sze (61.)
kiállítva: Csa Dzong Hjok (Koreai NDK, 77.)

Kassaié a brazil-észak-koreai mérkőzés
Kassai Viktor vezeti június 15-én a Brazília-Koreai NDK mérkőzést a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.
A sportág nemzetközi szervezete (FIFA) szombaton hozta nyilvánosságra az első 16 összecsapásra kijelölt játékvezetők névsorát.
A pekingi olimpia döntőjén is közreműködő, 34 éves Kassai asszisztense Erős Gábor és Vámos Tibor lesz. A johannesburgi Ellis Parkban 20:30-kor kezdődik majd a meccs.
Legutóbb 1998-ban, Vágner László személyében tevékenykedett magyar játékvezető futball vb-n.

Hétfőn dől el Robben sorsa
Várhatóan hétfőn dől el, hogy Arjen Robben, a holland labdarúgó-válogatott egyik sztárja részt vehet-e a pénteken kezdődő, dél-afrikai világbajnokságon.
A futballista a magyarok elleni, amszterdami felkészülési találkozó (6-1) hajrájában sérült meg szombaton. A szünetben lépett pályára, két gólt szerzett, majd tett egy furcsa, Bert van Marwijk szövetségi kapitány által "természetellenesnek" nevezett mozdulatot - s ez lett a veszte.
Vasárnap több vizsgálaton is átesett, de csak egy nap múlva derül ki, hogy a combsérülése mennyire súlyos.

Drogbát megműtötték, reménykednek a csapatánál
Sikeres műtéten esett át Bernben Didier Drogba, a világbajnokságra készülő elefántcsontparti labdarúgó-válogatott legjobbja, egyben csapatkapitánya, akinek pénteken eltört a könyökcsontja.
"A szükségessé vált beavatkozás sikeres volt" - tudatta szombat este közleményben az elefántcsontparti sportági szövetség. Az operációt két elismert szakember, Ralph Hertel és Michel Gaillot hajtotta végre.
"A két sebész és a csapat orvosi stábja is bízik abban, hogy gyorsan felépül a játékos" - folytatódik a tájékoztató, amely azonban arra nem tér ki, hogy tud-e játszani majd a világbajnokságon a csatár.
A londoni Chelsea sztárfutballistája - aki ebben a szezonban 29 gólt szerzett a Premier League-ben - a japánok elleni, sioni győztes mérkőzés (2-0) 18. percében egy ütközés után ráesett a jobb karjára. Az eset után kevés esély mutatkozott arra, hogy ott lehet a jövő pénteken kezdődő dél-afrikai tornán - először ő maga is pesszimistán nyilatkozott erről -, utóbb azonban úgy döntött, a lehető leghamarabb megoperáltatja magát, hogy legyen esélye a vb-szereplésre.
Az elefántcsontpartiak az észak-koreaiakkal, a brazilokkal és a portugálokkal mérkőznek a tornán.

Klose: csúcsformában leszek
Miroslav Klose, a német labdarúgó-válogatott támadója azt mondta, hogy a jövő pénteken kezdődő dél-afrikai világbajnokságon ismét csúcsformában fog játszani.
"Úgy futballozok majd, mint négy vagy nyolc éve - jelentette ki a 2006-os vb gólkirálya a Bildnek. - Megértem a kritikusaimat, de a barátságos meccseken mutatott formámnak nem szabadna túlzott jelentőséget tulajdonítani. Nagyon fontos lesz az első, Ausztrália elleni meccsünk. Ígérem, mindent beleadok majd."
A német együttes az ausztrálokkal, a ghánaiakkal és a szerbekkel szerepel egy csoportban.

Közös szurkolás, tánc és zene a Copacabanán
Mintegy húszezer néző szurkolhat együtt a riói Copacabanán a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság 64 mérkőzésének idején a FIFA Fan Fest keretében.
A sportág nemzetközi szövetségének kezdeményezésére a vb-helyszíneken kívül Rio de Janeiro mellett Rómában, Párizsban, Berlinben, Sydneyben és Mexikóvárosban lesz hasonló rendezvény, melynek célja a sportág rajongóinak összehozása.
A riói városvezetés tervei szerint többek között 25 koncert tölti majd ki a mérkőzések közötti időket. A létesítménybe a vb nyitónapját megelőzően, jövő csütörtökön ingyenes lesz a belépés. A dél-afrikai torna alatt az összecsapásokat 120 négyzetméteres óriáskivetítőn követhetik majd a szurkolók. A brazil válogatott mérkőzései alkalmával a képernyőt kifelé fordítják, hogy a strandon lévők is csatlakozhassanak, és akár százezren szoríthassanak együtt kedvenceiknek.
"A Fan Fest jó bemelegítés lesz a 2010-es brazíliai világbajnokságra" - jelentette ki a riói turizmusért felelős Antonio Pedro Figueira.

Holland szurkoló tragédiája
Életét vesztette fürdőzés közben egy holland szurkoló, aki a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra érkezett.
A 60 éves férfi egy autós karavánnal volt úton Fokvárosba, s - bár a hatóságok figyelmeztették a társaságot az erős áramlatra - múlt héten úszni ment a Malawi-tóba, holttestét halászok találták meg két nappal később.
A 22 járműből álló konvoj április elején indult el Amszterdamból, és várhatóan pénteken ér célba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?